61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin-Karadeniz  bölgesinin ve Türkiye'nin önemli gelir ürünü olan fındığa verilen fiyatlar üreticiyi memnun etmezken, Trabzon ZMO Başkanı Cemil Pehlevan fiyatların böyle gitmesi durumunda, üreticilerin için zarar ettikleri fındık üretimini bırakabileceklerini söyledi.

FINDIK ÜRETİMİNİ BIRAKACAKLAR!
Fındık fiyatlarıyla ilgili 61saat’e açıklamalarda bulunan Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan fındığa değer verilmesi gerektiğini belirtip "Fındığın üretim maliyeti yüksek olduğu ,için üreticiyede para kalması gerekiyor. Geçen sene 9.90 açıldı, 6 buçuk liraya fındık satıldı, tüccar aldı. Böyle bir şey olabilir mi? Böyle giderse ne olacak, insan fındık üretimini bırakacak, üretimi bırakınca şehire gelecekler bu insanlar şehride sorunlar oluşacak. İstahdam sorunları oluşacak.” dedi.

FINDIĞIN FİYATI NE KADAR OLMALI
Fındık fiyat ücretlerinin yükselmesiyle üreticinin fındık üretmek istemeyeceğini belirten Pehlevan "Biz bunun orta yolunu bulmamız lazım, bugün bir kişinin ben fındık üretiminde çalıştım emeğimin karşılığını aldım diyebilmesi için 16-17 Lira arasında bir fiyatın olması lazım ki değsin vatandaşın fındık toplamasına değsin.  Bu şartlarda insan niye gitsin fındık bahçesine, 10 liraya ürettiği fındığı 6 liraya satacak. Buda toplumsal sorunlar yaratacak, ekonomik sorunlar yaratacak. Şehire yığılmalar olacak.” ifadelerini kullandı.

KAR-ZARAR DÜŞÜNÜLMEMELİ
Fındıkta kar zarar hesabı yapılmaması gerektiğini belirten Pehlevan "Bu bir milli gelir, milli ürün bu. Bakıyoruz 3-4 Milyon Dolarlık İthalatı var, bundan döviz girdisi sağlıyoruz. Türkiye’nin bir numarası bu. Başka her şeyi dışarıdan alıyoruz, bir an önce buna sahip çıkmamız gerekmez mi? Bunun bir milli bir ürün olarak düşünülüp, bunda kar zarar hesabı yapılmaması gerekiyor. Devletin vatandaşı, çiftçiyi memnun edecek en azından maliyetin üstünde bir ücretle vatandaşına kullandırıması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.