Trabzon, Türkiye’nin 2014 yılında gerçekleştirdiği fındık ihracatının yüzde 35’i ile iller bazında ilk sırayı aldı. 2,3 milyar dolarlık ihracatın 824 milyon dolarlık kısmı Trabzon'dan gerçekleştirildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden (KFMİB) yapılan açıklamaya göre, 2014 yılında 252 bin 528 ton iç fındık ihraç edilerek, karşılığında 2 milyar 314 milyon 253 bin dolar döviz sağlandı. Türkiye fındık ihracatını gerçekleştiren büyük firmaların da üyesi olduğu Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, 2014 fındık ihracatının içinde Trabzon'un 824 milyon 509 bin dolar ile yüzde 35.6 oranında paya sahip olduğunu belirtti.

Trabzon'un, fındık ihracatındaki liderliğinin uzun yıllardır sürdüğüne, il düzeyinde halen 6 entegre fındık işleme tesisi ile 10 fındık kırma fabrikasının bulunduğuna dikkat çeken Köleoğlu, üretimde de verimliliği artırarak pay sahibi olmak istediklerini ifade etti. Köleoğlu, şunları söyledi: “Trabzon'da yaklaşık 64 bin hektarlık bir alanda fındık üretilmektedir. Bu, Türkiye genelinin yüzde 8'ine tekabül etmektedir. Biz Trabzon Ticaret Borsası olarak, fındığın üretimden tüketime kadar bir bütünlük içinde ele alınması gerektiği ilkesinden hareketle bahçelerimizde üretim ve kalitenin, dış ticaretimizde de satışının artması için çaba gösteriyoruz. Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi'ni uygulayarak, dekarda 80-90 kiloya kadar düşen üretim miktarımızı 200-250 kiloya çıkarmaya çalışıyoruz. Hedefimiz çok üretip, çok satarak üreticimizden ihracatçımıza kadar herkesin kazanmasına vesile olmaktır.”