Törende bir konuşma yapan Vali Kızılcık, “İstiklalimizin, bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün sembolü olan Kabotaj Bayramımız sayesinde artık Türk karasularında bir limandan diğer limana ancak Türk vatandaşlarının işletmecilik yapacağının işareti olan bu kanun çerçevesinde artık Türk milleti karada olduğu gibi 87 yıldır denizde de kendi sularının ancak kendi vatandaşları tarafından değerlendirilmesine müsaade etti” dedi.

            KABOTAJ ÖZGÜRLÜĞÜN SEMBOLÜDÜR

            Vali Kızılcık, “İşte bu özgürlük aşkı ve özgürlük sembolü olan Kabotaj Bayramına geçtiğimiz yıllarda güneşin kızartıcı etkisinde vatandaşlarımız ne kadar iltifat ettiyse bugün bu yağmurda da yine aynı oranda iltifatı gerçekleştirdiler. Bu sevgi; özgürlüğün, bağımsızlığın ve ulu önder Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ düsturunun sevgisidir. Karadeniz insanı deniz ile o kadar iç içe olmuş, özdeşleşmiştir ki, kar, yağmur, çamur demeden çoluk çocuk buraya geldiler. Bu coşkuya katılanlar başta olmak üzere bu bayramın kutlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

            Başkan Gümrükçüoğlu ise, Kabotaj Bayramı vesilesiyle kutlamalara katılan vatandaşlara teşekkür etti. Gümrükçüoğlu, “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 87.yıldönümü hayırlı olsun. Memleketimizin özgürlük ve bağımsızlığına katkısı olmasını diliyorum. Bu bayram, bizim vatandaşlarımızın ve bizim bayrağımızın denizlerimize sahip olduğunun tescil edildiğinin göstergesidir” dedi. 

            Konuşmaların ardından Liman Başkanı Mustafa Kıran, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na günün anlam ve önemine binaen hediyeler takdim etti. Daha sonra serbest yüzme, yağlı direkten bayrak alma, ördek yakalama yarışmalarına geçildi. Faroz Balıkçı Barınakları'nın bulunduğu alanda yapılan yüzme, yağlı direkten bayrak alma ve ördek yakalama yarışmaları, kutlamalara renk kattı. Yarışmalarda dereceye girenler, çeyrek altınla ödüllendirildi. Yarışmaların ardından kutlamalar horon ve kolbastı oyunları ile sona erdi.