Bu iki genç ilk defa milli formayı giyiyorlardı. Bir yıldır süren elemelerden 150 çocuğun arasından sıyrılıp buralara kadar gelmişler. Salih, Köln’ün alt yapısında takımının kaptanı. Görkem ise Bochum’un gelecekteki yıldızı olarak parmakla gösteriliyor. Görkem ile Salih’i izlerken Türkiye Futbol Federasyonu’na öfke duymaya başladım. Gerçekten de Salih ve Görkem'i hiç mi görmedi bizimkiler derken, aklıma geçen ay Barış Atik’i 2-3 dakika izleyip beğenmeyen milli takım hocaları geldi. Acaba bu iki gençte mi, Barış gibi 2-3 dakika izlenip beğenilmemişlerdi.

EĞİTİM VE FUTBOL BİRARADA

Görkem ve Salih’e Almanya mı? Türkiye mi? sorsam şu anda rahat cevap veremeyeceklerini bildiğim için, babalarıyla çocukların gelecekleri hakkında sohbet ettik. Salih’in babası İlyas bey Köln’ün verdiği eğitimden çok memnun olduğunu söyleyerek söze başlıyor: “Köln’ün Futbol Okulu’na Salih'i göndermeye kalksam maddi gücüm yetmez. Ona hem futbolu öğretiyorlar, hem de okul eğitimini veriyorlar. İyi bir alt yapıya sahip kulüp. Geçen yıldan buyana Alman Milli Takımı'nın hocaları Salih ile yakından ilgilendiler. Bu arada Türkiye’den de hocalar gelip Salih’in maçlarını izlediler. Beğendiler. Milli takım adına bir karar vermemiz gerekiyordu. Bunu da Almanya’dan yana kullandık. Serdar, Mesut ve İlkay Alman Milli Takımı’nda oynayarak buradaki gençlerin önlerini açtı. Alt yapıdan yukarı doğru çıkan çok sayıda Türk çocukları var. Salih daha küçük. İlerde A Milli Takımı’nın kapısına kadar geldiğinde kararını kendi verecektir. Ama şu anda onun için en iyi olan şey, Almanya’da oynayarak futbolunu geliştirmesidir.”

BİZ VATAN HAYİNİ DEĞİLİZ

Bochum’da takımının gözdesi Görkem, geleceğin yıldızları arasında gösteriliyor. Fiziği, top hakimiyeti ve futbol zekasıyla adından gelecekte söz ettirecek düzeyde. Trabzonlu olan Görkem’in babası Ahmet Sağlam, “Türkiye’yi seçmedik diye bizi vatan hayini ilan edenleri kınıyorum” diye söze başlıyor. “Bizim çocuklarımız Alman takımlarının alt yapılarında yetişiyorlar. Burada okula gidiyorlar. Arkadaşlarının hepsi burada. Almanya milli forması giydi diye bu çocuklar Alman mı oldu. Niye böyle yakıştırmalar yapıyorlar anlamıyorum.

GÖNLÜM AY YILDIZI İSTERDİ AMA…

Gönlüm isterdi ki çocuğum ay-yıldızlı forma altında oynasın. Görkem'i Türkiye’de istedi göndermedim. Nedini ise çok basit. 80 milyonluk ülkemizde futbolcu mu bitti buraya gelip bizim çocuklarımızın genç yaşta kafalarını karıştırıyorlar. İlk önce Türkiye’de alt yapıya önem versinler. Orada binlerce genç var, top oynayacak saha bulamıyorlar. O yüzden milli takımın alt yapısında futbolcu yetişmiyor. Milli takım hocaları buraya gelip hazıra konuyorlar. Türkiye’deki hocaların buraya gelip çocuklarımızla ilgilenmeleri gerçekten güzel ama lütfen bizi şimdilik rahat bıraksınlar. Çocuklarımız kendilerini bulduklarında A Milli takım kararlarını vereceklerdir. Önemli olan onların burada futbol adına birşeyler öğrenmeleri.“