AK Parti Trabzon Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Av. Salih Cora, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında bir konuşma yaptı.

Cora, ''Türk sporunun kanseri olarak nitelendirdiğimiz tribün terörüne karşı, sayın Cumhurbaşkanımız ve Gençlik ve Spor Bakanımızın kararlı ve uyumlu çalışması sonucunda önemli bir başarı elde edilmiştir. Bu kararlılık sayesinde kanserin yayılması durdurulmuştur.''dedi.

Gençlik için, gelecek için çalıştıklarını ifade eden Cora, attıkları her adımda önceliklerinin gençlerin mutluluğu, huzuru ve sağlığı olduğunu vurguladı.

''Spor insanların anlayacağı dilden konuşur''

Her bir bakanlığın ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına yönelik çok önemli faaliyetleri olduğunu ifade eden Cora, ''Lakin Spor Bakanlığının bundan çok daha büyük görevi, işlevi ve sorumluluğu vardır. Çünkü spor alanında yaşanan bir gelişme bir anda ülkedeki fotoğrafı değiştirebiliyor, hüznün yerine bir anda umudun yerleştiğini görebiliyoruz. Çünkü spor insanların anlayacağı dilden konuşur. Spor farklı dünya görüşlerinden, farklı renklerden de olsak bizi birleştirmeyi, bizi bir araya getirmeyi sağlar, böyle birleştirici bir gücü vardır. Nitekim, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı sırasında askerimizin, güvenlik güçlerimizin mücadelesini sporcularımız da asker selamıyla özdeşleştirmiş ve aynı anda bütün ülke aynı duyguda birleşebilmiştir. Bu önemli bir durumdur.'' dedi.

''Spor terörü kanserinin yayılmasını engellenmiş, ülke gündeminden çıkmıştır''

Hayatının büyük bir bölümünü sporun içinde geçirmiş olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı her konuşmada sporun bu gücünden bahsettiğini ve herkes için bir spor vizyonu çizdiğini de kaydeden Cora “Daha önceki konuşmalarımda da birçok kez bahsetmiştim, özellikle yine bundan bahsetmek istiyorum. Benim Türk futbolunun, hatta Türk sporunun kanseri olarak nitelendirdiğim tribün terörü konusunda AK PARTİ hükûmetlerinin, Gençlik ve Spor Bakanlarımızın ve İçişleri ve Adalet Bakanlıklarımızın kararlı ve uyumlu çalışmaları sonucunda şu anda kanserin yayılması durdurulmuş, bugün neredeyse Türk futbolunun gündeminden çıkmıştır. Bunu ben birinci, öncelikli ve önemli bir kazanım olarak görüyorum. Diğer bir kazanımdan daha bahsetmek istiyorum. Özellikle millî takımlarımızın ve bireysel yarışan sporcularımızdan gelen haberler önemlidir. Yani esasında bunu AK PARTİ döneminde Spor Bakanlığında yapılan gelişmelerin bir bütünü olarak da tanımlamak istiyorum.''dedi.

''Ümit verici, umut verici, heyecan verici...''

Türk sporundaki son dönemlerde yaşanan çıkışı ilginç bir hikaye ile yorumlayan Cora şöyle devam etti:

“Şimdi, İtalyan Filozof Papini'nin Einstein'la sohbeti sırasında Einstein'a "Rölativiteden, fizikten, teoriden, ben bunlardan çok fazla anlamıyorum, bu bütün teorilerini, fizik dünyasındaki gelişmeleri bana nasıl tek bir cümleyle açıklayabilirsin?" diye sorduğunda Einstein uzun uzun düşündükten sonra bütün o fizik dünyasında yaşanan gelişmeleri özetleyecek bir cümle kullanıyor ve diyor ki: ‘Bir şeyler kımıldıyor.’ Türk sporunda yaşanan gelişmelere baktığım zaman hakikaten spor alanında bir şeylerin kımıldadığını görebilmekteyiz. Futbol Millî Takımı'mızın Avrupa Şampiyonası için 2 maç kala son Dünya Şampiyonu Fransa'nın önünde grubunda lider olması, kadın voleybolcularımızın Avrupa 2'nciliği, jimnastik alanında tarihimizde elde ettiğimiz dünya şampiyonluğu gibi. Golbol Millî Takımı'mızın Avrupa Şampiyonluğu gibi daha burada sayamadığım onlarca başarı. Bu çerçevede, sporcularımızı Sayın Bakanımızın nezdinde kutlamak istiyorum. Evet, Türk sporunda bir şeyler kımıldıyor olduğunu görmek ümit verici, umut verici, heyecan vericidir.”

''Amatör spor için sessiz bir devrim'' 

Amatör spora kaldıraç görevi üstlendirecek olan sessiz bir devrim daha yaşandığını kaydeden Cora, ''Şu an ülkemizde Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ve özellikle TRT Genel Müdürlüğünün iş birliğiyle beraber TRT Spor 2 kanalının test yayınları hizmete girdi. Daha iki aylık bir süreç içerisinde bilek güreşi, ampute futbol, Sesi Görenler Ligi, basketbol, hentbol, voleybol, tenis olmak üzere 100'ün üzerinde maçı canlı olarak yayınladı. Bir bakıma, Eurosport'un yayıncılığı yerel bir anlayışla devreye girmiş durumda. Artık Türkiye'nin neresinde olursa olsun, hangi amatör maç olursa olsun TRT Spor 2 ekranlarında yer alabilecek. Bundan dolayı Sayın Bakanımızı ve TRT Genel Müdürümüz Sayın İbrahim Eren'i kutluyorum.'' dedi.

''Ülkemiz bu zamana kadarki girdiği tüm sınavlardan başarıyla geçmiştir''

Bugüne kadar yapılan tesisleşme, altyapı ve diğer yatırımlara bakıldığında, Türkiye'nin olimpiyat düzenlemeye hazır olduğunu gördüklerinin altını çizen Cora, “Yönetimdeki istikrar ve organizasyon yeteneklerimizle ülkemiz bu zamana kadarki girdiği tüm sınavlardan başarıyla geçmiştir. Bunda emeği olan geçmişteki Spor Bakanlarımızı şükranla anıyoruz. 2020 Olimpiyatları'nı Tokyo kazandı, ne yazık ki İstanbul çok hak etmiş olmasına rağmen kaybetti, olimpiyatları alamadı ama biz sanki olimpiyatları almışız gibi altyapıya ilişkin olarak yaptığımız çalışmaları, adaylık süresindeki taahhütlerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. İnşallah, ilerideki olimpiyatlarda ilk 10'a girecek bir ülkenin mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız” şeklinde konuştu.

''Başarıya ulaşmak için planlama yapılmalıdır''

Sporda elde edilecek başarıların kısa bir dönemin çalışmasının ürünü olamayacağını da belirten Cora “Bu meşakkatli bir iştir. Olimpiyatlarda başarılı olmak özellikle kesinlikle planlanmış, uzun ve belirli sürecin aşılmasını gerektiren bir yoldur. Buralarda, olimpiyatlarda başarılı olmuş şu an yanınızda bulunan Bakan Yardımcımız var, daire başkanlarınız var, yakından tanıyoruz. Bu kapsamda özellikle şunu ifade etmeliyim ki bu başarılarda bir planlama yapılması lazım, planlama yapılırken de bu işin alfabesi yani ‘A’ harfi yetenek keşfidir ve ‘Z’ harfi de yeteneği keşfedecek yapıları ortaya koymak, onları doğru şekilde yönlendirebilmek, doğru branşlara yönlendirebilmek ve bunları belirli eğitimlerden geçirebilmektir” diye konuştu.

''Kitle sporu 7'den 70'e herkesin her yerde spor yapma faaliyeti, fırsatı ve ortamı yaratma anlamını taşımaktadır.''

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun sunumunda spor turizminden bahsettiğini de ifade eden Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Milletvekili Av. Salih Cora, “Ben ilk milletvekili olduğum dönemde ilk Komisyondaki sunumumda özellikle Türkiye'deki yüksek tepelerden, kayak merkezlerinden bahsetmiştim ve bunun spor turizmi açısından çok mühim olduğunu ifade etmiştim. Şimdi bununla ilgili olarak bir çalışmanın içerisinde olmanızdan dolayı hakikaten çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bununla beraber, sporun kademelere ayrılarak planlanması noktasına da yine daha önceki konuşmalarımızda da bahsetmiştik. Öncelikle, kitle sporunu, okullarda sporu ve performans sporunu kademelere ayırarak planlamamız gerekiyor. Kitle sporu 7'den 70'e herkesin her yerde spor yapma faaliyeti, fırsatı ve ortamı yaratma anlamını taşımaktadır. Okullarda sporun Türkiye gibi nüfusu genç ülkelerde 17 milyon öğrencinin hem spor hem sağlık açısından hem de sporun altyapısı açısından çok önemli bir veri kaynağı olduğunu düşünmekteyiz. Elit sporcuların yarıştığı ve dünyanın her ülkesinde birçok sporcuya karşı giriştiği yarış daha ziyade performans sporunu oluşturmaktadır. Bu üç yapıya baktığımızda, bunlar birbiriyle bağlantılı gibi gözükse de esasında ayrı ayrı uzmanlık isteyen, milyonları ilgilendiren organizmalardır. Bu işin bir ayağı da okul sporlarıdır. Daha önce Okul Sporları Federasyonu Başkan Vekilliği görevinde bulunmuştum, okul sporlarıyla alakalı olarak da şundan özellikle bahsetmek istiyorum: Eğitim ile sporu eğer birbirine dengeli bir şekilde gerçekleştirebilirsek sporun altyapısına oradan kavuşabiliriz. Bu dönemde tarihî bir fırsatı yakaladığımızı düşünüyorum. Hem Millî Eğitim Bakanımız hem Gençlik ve Spor Bakanımız çok sık bir şekilde bir araya gelmektedirler, belirli protokolleri devreye sokarak sporcularımızı bu ikilemden kurtarmak için çaba göstermektedirler. Yani okullarda keşfedilen bir sporcu belirli bir aşamaya geldikten sonra, üniversiteyi kazandığında eğitim mi, spor mu tercihini yapmak durumunda kalabiliyor. Hayır hem eğitimini alabilir hem sporunu yapabileceği bir döneme başlamamız gerekiyor.” dedi.

''Amatör sporun temelleri okullarda atılır''

Cora, okul sporu denildiğinde 17 milyon öğrenciyle birlikte milyonlarca ebeveynden söz edebileceğini, yani okullarda yapılacak her konunun aslında aileleri de yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Okul sporlarını ayağa kaldırmanın ve ‘Amatör sporun temeli okullarda atılır.’ sözünün gereği olarak kaliteli ve rekabetçi organizasyonlar yapmalıyız. Burada iki bakanlığımızın federasyonlarımızın da katkı yaparak yapacakları organizasyonlar sonucunda oluşacak elemeler ve grup maçlarının ardından, örneğin liselerde şampiyon olmuş bir takım, örneğin futbolda dört büyüklerin oynadığı statlarda. Basketbolda diyelim Sinan Erdem'de, Ankara Spor Salonu'nda, voleybolda daha büyük yerlerde ve TRT Spor'un naklen yayınlayacağı bir organizasyonda sporun gelişimine çok daha katkı sağlayacak bir rekabet ortamını oluşturabiliriz” ifadelerini kullandı.

''Artık belediyeler de devreye girmeli''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi, artık belediyelerin de devreye girmesi gerektiğini de vurgulayan Cora şunları söyledi: ''Bunun için bir model ortaya koymalıyız. Özellikle il ve ilçelerdeki spor müdürlüklerinde belediyelere bağlı kuruluşlar ve onlarla entegre kuruluşlar olması gerekmektedir. Sayın Bakanım sunumunda basketboldan da bahsetmişti. 10 Bin Pota Projesinden dolayı kendisini kutluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da her daim bahsettiği ve çok ses getiren branşlar arasında futbolla birlikte saydığı basketbolun ülkemizde gelişmesi çok önemli. Şu anda, Türkiye'de esasında baktığımızda, Fenerbahçe ve Anadolu Efes'in Avrupa'daki başarıları ortaya çıkmıştır ancak baktığımızda, içerisinde yerli sporcu yok. Yani bir Real Madrid, bir Barselona'nın takımı veya Litvanya'daki Zalgiris, Olimpiyakos, Panatinaykos gibi takımlara baktığımızda genelde kendi ülkelerinin oyuncuları var. Bizim de bunu sağlamak için basketbolda yeni bir planlama yapmamız gerekiyor. Bakanlığımız önderliğinde özellikle akraba topluluğu olan ülkelerde, Bosna-Hersek'te, Arnavutluk'ta, Makedonya'da, Türki cumhuriyetlerde basketbol okullarının açılmasının, bu kulüpler aracılığıyla açılmasının faydalı olabileceğini düşünüyorum.''

''Sporcu yetiştirmenin uzun süreli ve meşakkatli bir yol''

Son olarak, sporcu yetiştirmenin uzun süreli ve meşakkatli bir yol olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Cora sözlerini şöyle tamamladı: “Sporcuyu elbette kulüpler yetiştirir, geliştirir, federasyonlar da sporcular için ortam geliştirir ancak Spor Bakanlığı da, spor teşkilatı da bu sistemin oyun kurucusu pozisyonundadır. Son zamanlarda özellikle başarı hikâyesini gördüğümüz birçok sporcunun da ürün verdiği yer, Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi yani TOHM da bu amaçla kuruldu ve Hükûmetimizin spor alanındaki en önemli ve en iddialı projelerinden birisi olmuştur, hatta diyebilirim ki en vizyoner çalışmalarından birisidir. TOHM, ülkemizin her yerinde yetenekli çocukları belirli yaşlarda tespit ederek sisteme entegre etmekte, üst düzey antrenörler ve mentörlar, beslenme uzmanları eşliğinde çalıştırmaktadır. Birçok ülke bunu yapmaktadır. TOHM'da bu manadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz, tebrik ediyoruz. Sayın Bakanım, Türk sporunda önemli gelişmeler vardır. Bu manada, katkılarınızı yakından takip ediyoruz.”

Kaynak: TRT SPOR