Şike iddiaları ile bezenen 2010/2011 sezonunda şampiyonluğun kendilerine verilmesini istenen Trabzonspor yönetimi bunun için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidiyor.

Türkiye'deki bütün iç hukuk yollarını deneyen ancak Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Fenerbahçe'nin şampiyon olarak tescillenmesi nedeniyle tüm kapılar üzerine kapanan Karadeniz ekibi, olayı AİHM'e taşıyarak hakkını arama peşinde. Ancak bu dava Trabzonspor için hem biraz sıkıntılı hem de verilecek karar doğrultusunda can yakıcı olabilir.

TRABZONSPOR, "TÜRKİYE"Yİ MAHKEMEYE VERİYOR!

Öncelikle Trabzonspor açacağı davada Türkiye'yi mahkemeye veriyor. AİHM yasaları gereği verilecek kararlar ulusal mahkemeleri bağlamazken, maddi kaybın giderilmesi konusundaki yaptırımlardan devletleri yani hükümetleri sorumlu tutuyor. Bu durumda mahkeme Trabzonspor'u haklı bulursa, Türkiye Cumhuriyet, bordo-mavili ekibe karşı suç işlemiş durumuna düşecek.

EN AZ 1 YIL BEKLEYECEK

Mahkemenin işleyiş sürecine baktığımız zaman ise kısa sürede tamamlanacak bir dava olmadığı gözümüze çarpıyor. AİHM'in yayınladığı bildiride süreçle ilgili şu sözler yer alıyor:

"Mahkemenin halihazırdaki iş yükü dikkate alındığında, başvurunuzun Mahkeme tarafından ilk incelenmesinden önce bir yıllık bir süre geçmektedir. Bazı başvurular 'acil' başvuru olarak değerlendirilip, öncelikli bir şekilde incelenebilir. Öncelikli inceleme, özellikle başvurucunun vücut bütünlüğünü tehdit eden yakın bir tehlikenin varlığı durumunda mümkün olabilmektedir."

Trabzonspor'un başvurusu neticesinde mahkeme bir karar verse dahi bu karar anında geçerlilik kazanmıyor. Yapısı gereği verilen kararların uygulanmasında sorumluluk Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne ait. Bakanlar Komitesi kararların uygulanmasını denetleme ve muhtemel tazminatın başvurucuya ödenmesini gözetleme yükümlülüğü altında bulunuyor.

DOSTANE ÇÖZÜM

Trabzonspor'un başvurusu öncesinde kendilerine teklif edilmesi muhtemel bir yol var; dostane çözüm. Bu sisteme göre başvuruyu yapan ve devlet arasında AİHM'in aracı olduğu ve gizli yürütülen bir görüşme gerçekleşiyor. Eğer iki taraf dostane çözüme ulaşırsa mahkeme böyle bir davanın açılmadığını sayıyor. Ancak Trabzonspor'un durumu göz önüne alındığında bu yöntemin pek de kullanışlı olmadığı düşünülüyor. Dostane çözüme genellike suçlu olduğu aşikar devletler, imajlarını zedelememek adına tercih ediyor.

EMRE-ZOKORA

Trabzonspor Didier Zokora'nın, milli futbolcu Emre Belözoğlu ile arasında geçen tartışmada ırksal ayrımcılığa karşı korunma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduğunu duyurmuştu.

Zokora, Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında, 15 Nisan'da İstanbul'da yapılan karşılaşmada tartıştığı milli futbolcu Emre Belözoğlu'ndan kendisine söylediği sözler nedeniyle şikayetçi olmuş, Belözoğlu hakkında Kadıköy Cumhuriyet Savcılığınca "hakaret" suçundan açılan soruşturmada, "takipsizlik kararı" verilmişti.

Zokora, savcılığın bu kararına itiraz etmesi üzerine, 19 Eylül'de Trabzon Adliyesi'nde talimatla ifadesi alınmıştı.