61Saat Spor Servisi - Hasan Tüncel- Tayfun Çöpcü- Futbolcu fabrikası olan Trabzonspor yeni altyapı tesisini hayata geçirdi. Geçtiğimiz aylarda kullanıma açılan Özkan Sümer Futbol Akademisi kapılarını ilk kez 61saat'e açtı.

Trabzonspor Altyapı Koordinatörü Hamit Cihan altyapıyı A'dan Z'ye anlatırken çarpıcı açıklamalar yaptı.

Müthiş komplekste altyapı sporcuları için 6 eğitim sınıfı, 9 antrenör ofisi, 109 yataklı odalar, fitness salonları yer alıyor.

Tesislerin kulübe kazandırılmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Cihan "Uluslararası düzeyde bu modern tesisin kulübümüze kazandırılmasından dolayı Başkanımız Ağaoğlu’na, yönetim Kurulu’na ve Abdullah Avcı’ya teşekkür ediyorum. Böylesine uluslararası düzeyde bir fitness merkezinin altyapıya kazandırılmasından dolayı çok mutluyum."


 
ALTYAPI OLARAK YAPTIĞIMIZ 3 İŞ VAR

Altyapıdaki oyuncu sayısıyla ilgili bilgi veren Cihan "9 yaşından 19 yaşına kadar bir dizi kategorilerimiz var ve her kategoride de 25 oyuncumuz var. 

Öncelikle altyapı nedir? Altyapı olarak yapmış olduğumuz üç iş var. Birincisi sporcu katmak.  Yetenekli gördüğümüz, gelişebileceğine inandığımız oyuncuları kulübe katmak. İkincisi onlara çağdaş eğitim vererek onları geliştirmek. Üçüncüsü ise profesyonel takıma onları entegre etmek.

Bunlardan ilk ikisinden herhangi birini yanlış yaptığınızda oyuncuya ne kadar eğitim verirseniz verin onu asla profesyonel düzeye taşıyamazsınız. Çok yetenekli bir oyuncuyu kulübümüze kattığımızı düşünelim, istediğimiz uluslararası düzeyde çağdaş bir eğitim veremedikten sonra, onu yeniden profesyonel elit düzeye getirme şansımız yok.

Bu kategorilere baktığımızda bizim için tabii ki, oyuncu katmak bir süreci gerektiriyor. Bir anlık mesele değil bu. İzleme komitesinin de katkılarıyla beraber sporcuları kısa ve uzun vadede izleyerek kulübümüze kazandırıyor, sonra da çeşitli eğitim süreçlerinden geçirerek geliştirmeye çalışıyoruz. "

BİZİM MESAİMİZ YOK

Antrenörlerin mesaisi olmadığını ifade eden Cihan "Dünyada birkaç tane meslek vardır, onlarda mesai yoktur. Nedir bunlar? Bir bilim adamı, bir sanatçı, bir antrenör bunların aslında mesaisi yoktur. Ben aynı zamanda bir bilim adamıyım. Geriye baktığımda üniversitede odamda, gece 12-1’lere kadar kaldığımı biliyorum. Bir bilim insanı, bir antrenör, bir sanatçının asla mesai gibi bir düşüncesi yoktur. Bu meslektekiler araştırmalıdır, kendini geliştirmelidir. Yapmış olduğu bu kazanımlarla sporcusuna yardım etmelidir. Dolayısıyla benim ve buradaki antrenörlerin zamanının büyük bir bölümü kulüpte kendini geliştirmekle geçer. "

Antrenör seçiminde özenli olduklarını ifade eden Cihan "Denetlemeden ziyade, istiyoruz ki antrenör de geliştirip yetiştirelim. Dolayısıyla gerek kendi içerimizde gerekse dışarıdan aldığımız yardımlarla antrenörlerin gelişimini sağlayan eğitimlerimiz var. Örneğin; haftalık toplantılarımızda hocalarımızın daha önceden belirlediği konularla ilgili araştırmaları tartışırız. Şu anki modern futbolu ve çocuklara nasıl katkı sağlayabileceğimizi konuşuruz. Antrenmanları daha modern hale getirmek ve benzeri birçok konuda seminerler düzenleriz. Bugün bir antrenörde iyi derecek yabancı dil bilmenin önemli olduğuna inanıyoruz. Bunun için onlara bir dizi katkı sağlıyoruz. Ardından teknoloji kullanma. Modern futbolda teknolojiden yardım alarak, oradan aldığın veriyi okuma gibi bir dizi uygulamalar var. Onları nasıl kullanabileceklerini öğretiyoruz. Bir dizi antrenör çok istekli oluyor. Geneline baktığımızda bu konuda iyi yolda olduğumuzu söyleyebilirim. 

TRABZONSPOR'DA OYNAMIŞ, BAL'DA GÖREV YAPMIŞ VE ANTRENÖRLERİ TERCİH EDİYORUZ

Aslında antrenör katmada benin felsefem şu; Trabzonspor’da oynamış üst düzey profesyonel olmuş ve bu profesyonel yaşamı bitmiş kişilerden bir kısmını antrenör olarak katmak gerekiyor. Yine Trabzon’da uzun yıllar, Bölgesel Amatör Lig’de, Amatör kümelerde antrenörlük yapmış kişileri katmak gerekiyor. Yine altyapılarda küçük gruplarda uzun süre çalışmış, emeği olan insanları Trabzonspor’a katıp onların deneyimlerinden becerilerinden yararlanmak gerektiği inancı içerisindeyim. 15 kişilik bir antrenör kadromuz var. 

Akademinin de adının verildiği Özkan Sümer'i anlatan Cihan "Özkan Sümer’i anlatmak gerçekten çok zor. Kendisi Trabzonspor’a başkanlık yapmış büyük hizmetlerde bulunmuş ve hem Türk futboluna hem üst kademelerde hem de altyapı olarak çok büyük emekler vermiş bir insan. Kendisini minnet ve saygıyla bir kez daha anıyorum. Bu tesislere Özkan Sümer ismi verilmesi çok güzel bir durum. Benim için önemli olan onun düşüncelerini, onun futbola bakışını ve onun felsefesini yaşatmak. Gerçekten bu konuda çok donanımlı bir insandı, yeri doldurulmayacak bir insan. Benim için onun felsefelerini bundan sonraki kuşaklara aktarmanın önemli olduğu düşüncesi içerisindeyim."

İMKANLARIMIZ VAR

Tesiste bir yatakhane, yemekhane, idari bölüm ve benim için en önemlisi gerçekten uluslararası bir düzeyde bir fitness merkezinin yanı sıra bir de çim sahamız var. A takımla aynı ürünlere sahibiz. Son derece modern aletler var. Çim saha ve suni çim olmak üzere bir altyapı için bütün imkanlarımız var.

ANTRENMAN BİLİMCİSİYİM

Kendi felsefesini anlatan Cihan "Kendimi tanımladığımda iyi bir antrenman bilimcisi olduğuma inanıyorum. Şehrime hizmet etmek istiyorum. Teknik Direktörlük planım olmadı. Daha çok almış olduğum eğitim doğrultusunda hizmet etmek istiyorum. Şimdilik burada Trabzonspor’dayız. Çok onurlu ve gururlu bir görev yapıyoruz. Oyuncu yetiştirmek gerçekten ülkemiz ve şehrimize büyük bir hizmet. Hakikaten, Türk futbolunda genç oyuncu yetiştirilmesi ülkemizde biraz sorun. Bu sorunu gidermemiz gerekiyor. Hep transferle, yani parayla bu sektör dönmez. Bir yerde tıkanıklık olacak ki, birçok kulüpte kendi kulübümüze de zaman zaman oldu. Oyuncu yetiştirmemiz ve eğilmemiz gerekiyor."

KURTULUŞ REZERV LİG'DEN GEÇİYOR

Türk futbolunun kurtuluş yolunun Rezerv Ligin kurulmasından geçtiğini ifade eden Cihan "En değerli sorunun bu olduğunu düşünüyorum. Bu sorun sadece Trabzonspor’un değil, Türkiye’nin sorunudur. Genç oyuncuları A Takıma entegre etmede ve uyumlamada bir sorun yaşıyoruz. Örneği U19 takımı, şampiyon oldu. Tamam, oldu da ne oldu? Nerede bu oyuncular, 25 tane vardı 1-2 tanesi A takımda. Diğerleri nerede? Dünya bu formülü nasıl çözmüş? Dünya bu sorunu 2B takımlarını kurarak kısmen çözmüş. Rezerv lig de diyebilirsiniz buna, adına ne derseniz deyin. İkinci takımlarını kurarak onları profesyonel liglere yerleştirerek oradan oyuncu entegrasyonunu sağlıyorlar. Buradaki kritik şey şu; bundan önceki uygulamalarda pilot takım, U-21 veya kiralık olarak göndermek… Bunlardan tam anlamıyla istenilen verim alınamadı. 1461 Trabzon iyi bir projeydi, iyi idarecilerin antrenörlerin olduğu dönemde iyi projeydi. O da bir yerde kayboldu gitti. Bu işin çözümü 2B takımları ile rezerv liglerin kurulması ve altını çiziyorum şu ibarenin oraya yerleştirilmesi. Evet Trabzonspor’un 2B takımı olmalı, bu bir profesyonel ligde olmalı ve sezon içerisinde de oyuncuların profesyonel takıma A Takıma geçişleri ve inişleri söz konusu olması lazım. Transfer mevsimi beklemeden olmalı. 

DÜNYA BU FORMÜLÜ BÖYLE ÇÖZMÜŞ

Örnek Trabzonspor’da sağ bek sakatlandı sol bek formsuz. 2B takımda formda olan bu genç oyuncuyu oraya entegre edeceksiniz. Tutarsa ne ala, hayırlı olsun… Dünya bu formülü böyle çözmüş. 

Başkanımıza teşekkür ediyorum. Israrcı olmasına rağmen Türkiye Futbol Federasyonu hiçbir adım atmadı. Bu Türkiye’nin kurtuluşunun formülüdür ve buna inanıyorum. Rezerv lig statüsü belli. Yaş kategorisi ve uygulaması belli. Statüsü farklı ve profesyonel bir ligde olması lazım. U19 takımının ligi sert bir lig değil. Yumuşak bir lig, kastım şu gerçek anlamda profesyonellik yaşayamıyorlar. Ne kadar rekabete dayalı müsabakalar olsa da çalışmayı ve mücadeleyi o düzeye getiremiyoruz.

AVCI BİZE ÇOK YARDIMCI OLDU

Abdullah Avcı'nın Trabzonspor altyapısı için bir şans olduğunu ifade eden Cihan "Tekrar hocama teşekkür ediyorum. Kendisi de altyapıdan gelen bir hoca olarak, gerek zamanını gerek düşüncesini bizden esirgemeyen sık sık bizle iletişime geçen bir futbol adamı. Altyapı mevcut fiziki şartların oluşmasında, fitness merkezinin oluşmasında düşüncelerini aktaran, ısrarla “bu tür aletleri de katın”, “bunlardan da yararlanırsınız” diyen bir insan. Önümüzdeki hafta kendisiyle bir toplantı yapacağız. Ben de onu burada yapılan işlerle ilgili bilgilendireceğim. Koordinasyonu sağlayan Turgut Kural’a teşekkür ediyorum. Hoca ile aramızda inanılmaz güzel bir köprü kurdu. Uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. "

2 AĞIR İŞLERİ VAR

Disiplinin altyapıdaki önemini anlatan Cihan "Altyapıdaki sporcularımızın belli bir disiplin belli bir kuralla yaşamalarını istiyoruz. Ancak bu çocukların da özel bir yaşantısı olacak. Fakat, bu çocuklar kim? Hem öğrenci hem de futbolcu…  2 tane çok ağır iş var burada. Hem eğitimleri hem de futbolculuk yaşantıları devam ediyor. Üst düzey performans sporcusu olmak için çalışıyorlar. Bu iki durum ortaya çalışma, toparlanma ve beslenme konularını ortaya çıkarıyor. Peki biz bunu bir kıstas içerisinde tutmazsak, bir disiplin içerisinde tutmazsak nasıl bu oyuncuyu geliştireceğiz, biz oyuncularımızın akademik yaşantıları için onlara burada katkı yapıyoruz. 

EKSTRA MATEMATİK DERSİ VERİYORUZ

Tesislerde eğitime önem verdiklerinin altını çizen Cihan özellikle Matematik'e yönlendiklerini söyledi. "10 tane akademi öğretmenimiz var. Üçü matematik, üçü Türkçe, bir fen bilgisi, bir biyoloji, bir sosyal bilimler bir de bir İngilizce. Etüt dersleri veriyoruz. Futbolcu olamazsa, ne olacak bu çocuklar. Ekstra bir şey daha katıyorum. Uluslararası altyapı koordinatörleri ile kurduğumuz ilişkilerde, ‘biz yetenekli gördüğümüz oyunculara ekstra matematik dersi aldırıyoruz.’ diyorlar. Matematik hızlı düşünmeyi ve beynin işlem yapma kapasitesini artırıyor. Bu da sahada daha hızlı algılamaya, karar vermeye ve hareket etmeye sebebiyet veriyor. Bizim de böyle uygulamalarımız var. Onların akademik yaşantısını gelecekleri adına önemsiyoruz.

BURADA KALAN SPORCU TELEFONU 10'DA BIRAKACAK

Okumalarını çok istiyoruz. Matematik’i çok önemsiyorum. Onlara burada yardım etmeye çalışıyoruz. Bir dizi olumsuzluklar ortaya çıkıyor. Kitap okumaya direnç gösteriyor, yeri geldiği zaman telefonla vakit geçirme sürelerini sınırlandırıyoruz. Burada kalan sporcu 10’da telefonunu bırakacak, 1 saat kitap okuyup yatacak. Gece sabaha kadar Whatsapp’da geyik muhabbeti yaparsa nasıl toparlanacak. 

Bu konuda çalışan arkadaşlarımız var. Bunun sorumluluğu içerindeler. Çocuklarımızın sosyal medyayı nasıl kullanmaları gerektiğiyle ilgili konularda bilinçlendiriyoruz. Trabzonspor arması olan her bireyi özel olarak bilinçlendirmeye çalışıyoruz. 

TRABZON'DAKİ TÜM KULÜPLER BİZİM ALTYAPIMIZ

Trabzon'daki kulüplerle sürekli iletişimde olduklarını ve oyuncu geçisi sağladıklarını ifade eden Cihan "Trabzon’daki bütün kulüpler bizim altyapımız. Biz az hata yapabilmek için seçilmişlerden seçmeye çalışıyoruz. Okullardan bazen seçme yapıyoruz. Kulübe 300 tane sporcu getiriyoruz, 300 tane getirdiğimiz çocukları bir sonraki evrede geri gönderdiğimizde 20-50 arasında kalması gerekiyor. Biz şu uygulamayı yapıyoruz, yöremizdeki çocukları Trabzon’daki kulüplerimiz seçsin onları biz izleyelim, 1 ay veya 1 yıl. O seçilmişlerden seçtiğimizde daha az hata yapma olasılığımız oraya çıkıyor. Ne demek hata yapmak? Kulübe katmış olduğumuz sporcuyu 1-2 sene sonra geri gönderdiğimizde büyük bir hata oluyor. Şimdi bir marangozu düşünelim, bir kütüğü aldı, onu kesti ama yanlış kesti. Ondan yeni bir şey üretebilir, masa yapacak yerde sandalye yapar. Ama insana vermiş olduğunuz zararı telafi etme şansınız biraz zor oluyor. Çok dikkatli olmak lazım. Çocukların hayalleriyle oynamamak lazım. "

3 ANA BAŞLIKTA EĞİTİM VERİYORUZ

Altayapıdaki oyunculara hangi eğitimler veriyor sorusunu cevplandıran Cihan;

Trabzonspor’un altyapısında eğitim veriliyor. Katma, eğitim ve entegrasyon. 3 tane bölüm var. 
1) Eğlence için futbol, 2) Teknik ve taktiksel oyunların öğretildiği bir bölüm 3) Atletik performansın geliştirildiği ve çalışıldığı bir bölüm. 

9 yaşından 12 yaşına kadar çocuklara eğlence için futbol oynatıyoruz, başka bir tanımlama koymuyoruz. Eğlensin diye oynatıyoruz, küçük gruplar halinde. 12 ile 14 yaş arasındaki çocuklara teknik taktik gelişimleri için bir dizi uygulamalarımız var. Kısmen koordinasyonlarının gelişmesi için. Ergenlikten önce zaten başka bir insan, ergenlikten sonra tamamen başka bir insan karşımıza geliyor. Erkekler için testosteron hormonunun salgılanmasıyla birlikte kas gelişimi ortaya çıkıyor. Biraz onu atletik yapıda kuvvet, dayanıklılık sürat gibi konularda geliştirirken artı bugün modern futbolun stratejilerini öğretmeye çalışıyoruz. 15-16-17 yaş gruplarına en üst düzeydeki öğreti çalışmaları ortaya çıkıyor. Zorluk derecesi en yüksek oyunlar ortaya çıkıyor. O çocuklara eğitimlerini ve sosyal birey olma yolunda yardım etmeye çalışıyoruz. 

VELİLERLERDE ZORLUK YAŞIYORUZ

Çalışmadan mutluyuz, inanılmaz güzel bir iş, zaman zaman velileri ikna etmede zorluk çekiyoruz. Bizde oynamayan oyuncuları farklı kulüplere gönderirken velilerden büyük bir dirençle karşı karşıya kalıyoruz. Herkes kendi çocuğunu başkasıyla kıyaslayarak bir dizi serzenişleri oluyor. Bu durumu toplumsal olarak çözmemiz gerekiyor. 

ŞAMPİYONLAR LİGİNE GİTMİŞTİK, YİNE YAKIŞIR BİR TAKIM OLACAK

Trabzonspor Kadın Futbol Takımı'nın da kurulduğunu kaydeden Cihan "Kadın futbolunun tarihi şu… 2007-08 yılında ilk kez, Allah rahmet eylesin Özkan Sümer altyapı koordinatörü iken bir toplantı yaptık. Eylül ayı civarıydı, o toplantıda “arkadaşlar kadın futbol takımının kuruyoruz, Hamit Hoca sen de bu takımın sorumluluğusun” diye işe başladık. İki yıl çalıştık, 2 yıl sonra Türkiye şampiyonu olarak ilk uluslararası şampiyonasına yani Şampiyonlar Ligi’ne katılan Türk takımı Trabzonspor’dur. Bir dizi olumsuzluklar, ligin durumu derken kapanmıştı. Şu an kulübümüz almış olduğu bir kararla yeniden kadın futbol takımını kurdu. Trabzonspor’a karakter bakımından yerli ve yabancı oyuncuları toparlamaya çalışıyoruz. Ümit ediyorum Trabzonspor’a yakışır bir takım olacak." ifadelerini kullandı.