61SAAT SPOR SERVİSİ

Genel Kurulda ilk olarak Divan Heyetinin seçimi yapıldı. Ali Sürmen’in Divan Başkanı seçildiği Genel Kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. 

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu kurulda açıklamalarda bulundu.

Ağaoğlu’nun açıklamalarından satır başları şu şekilde oldu: 
''Yeniden yapılandırma, tamamıyla 1 sene önce yani Aralık 2018 tarihinde Bankalar Birliği Başkanı, Federasyon Başkanı ve Süper Lig kulüplerinin yaptığı toplantıda gündeme geldi. 
Çıkış noktası şuydu: Süper Lig Kulüplerinin, Bankalara borcunun 14 milyar Liranın üzerine çıktığı, görüntü itibariyle kulüplerin bilançolarından bu borcun, ödenmesinin mümkün olmadığından hareketle Bankalar Birliği; TFF’nin Lisans talimatını yürürlüğe koymasıyla birlikte futbol ailesine olan borçlarını üstlenerek ve ileriye dönük olarak yeniden yapılandırıp, yeniden vadelendirilip, kurallar çerçevesinde kulüplerin borçlarının sürdürülebilir hale getirilmesi konusunu gündeme getirdiler. Öyle bir çalışma başlatıldı. 
Bankalar Birliği Bu toplantıyı yapıp kulüpler birliğine deklare ettiğinde biz zaten 6 aylık yol almıştık''

YAPILANDIRMA, YENİDEN BORÇ MU DEMEK
''Yapılandırma yeniden borçlanma gibi algılandı. Bu yeniden borçlanma değil. Var olan borçların yeniden yapılandırılarak takvim çerçevesinde ödenebilirlik imkanı dahilinde programlanmasından başka bir şey değil 
TFF’nin Lisans Talimatının öncelikle yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Bankalar Birliği Bu yeniden yapılandırmayı kulüplerle imzalamasının ilk ve birinci şartı TFF’nin Lisans Talimatının yürürlüğe girmesiydi. 
Lisans Talimatı uyarınca kulüplerin gelir ve gider dengeleri, borç miktarları göz önünde bulundurularak bir bütçe tahsis edilecekti. UEFA’nın aynı Finansal Fair Play Uygulamasında kuralların bire bir aynısı''

TRABZONSPOR’UN HARCAMA LİMİTİ 150 MİLYONA ÇIKABİLİR
''Biz gelirimizin 5 katı borcumuz vardı. En alt limitten bize harcama yetkisi verildi. Veya harcama hakkı tanındı. Bu da ilk etapta 88 milyon TL’ydi. Oluşturacağınız profesyonel futbol kadrosunun gideri yıllık olarak 89 Milyon TL Ancak gelir arttıkça, içeri para girdikçe bu oran borç ödemeye gittiği için daha sonra yukarılara doğru çıkmaya başladı. Bunu da başarabilen tek kulüp biz olduk. Yapmış olduğumuz sponsorluk anlaşması, seyirci sayısında ki artış, ürün satışlarında ki artış ve futbolcu satışlarınden elde ettiğimiz gelirle içeri nakit girdisi sağlandı. Borç kapandı ve bütçe lehine değiştiği için harcama limitlerimiz yukarı doğru çıkmaya başladı. Tahmin ediyorum 88 milyondan, 145 – 150’ye çıkmış olması lazım. 
31 Haziran tarihi itibariyle bu anlaşmayı imzalayan ilk kulüp olduk. 31 Haziran tarihi önemliydi çünkü UEFA’nın Finansal Fair Play kurallarını ihlal ettiğimiz için taahhütte bulunduğumuz 5 Milyon TL zararın, 10 katına çıkan 55 milyon açıkla çıktığımız için UEFA Bizi disiplin Komitesine sevk etmişti.''

YAPILANDIRMA 10 SENELİK
İlk 2 sene faiz ödemli. 5. Seneye balon ödeme koyuldu. 5. Senenin sonunda mevcut borç yeniden yapılandırılacak ama genelde 10 seneye yayılmış şekilde düşünülürse akılcı yaklaşım olur. 
yabancı para biriminden olan borçlar Türk Lirasına çevrildi. Bu şekilde yeniden yapılandırma yapıldı. 
Faiz oranı TÜFE – TEFA artı 5,5 idi.. İmzaladığımızda.. Bu her sene 30 Aralık tarihinde yeniden revize edilecek. 

885 MİLYON TL İLE YENİDEN YAPILANDIRMA İMZALANDI
Bizim borcumuz o gün itibariyle 987 Milyon civarındaydı. Bu bankaların yeniden yapılandırdığı, futbol ailesine olan borçlar. Futbol ailesi dışında yapılmış, imzalanmış kontratlarda bunların hiç birini kapsamıyor. Kulüpler, Menajerler, futbolcu alacakları.. Bunun dışında kalan borçlar kapsama girmiyor. Yönetimci alacakları bunun içine girmiyor. Bir çok kulüp bundan dolayı sıkıntı yaşadı. Bursaspor, Antalyaspor kulüp başkanlarının koyduğu paralar vardı, bu kulüplerimiz yeniden yapılandırmayı imzalamışlardı. 
Futbol ailesine olan borç, Futbol ailesinden bankaya geçti… 
885 Milyon TL ile yeniden yapılandırmayı imzaladık. 

YUSUF YAZICI’DAN GELEN PARA, BANKALAR BİRLİĞİNDE.. 
Yusuf Yazıcı’dan gelen paranın takipçisi Bankalar birliği.. O paranın farklı yerlere gitmesine mümkün değil. Futbolla alakalı bütün gelirler önce Bankalar Birliği geliyor. Yüzde 35 – 40’dı.. Yüzde 70’i borç ödemeye yüzde 30’u kulüp harcamalarına serbest bırakılıyor. İster futbolcu satışı, ister seyirci hasılatı, ister ürün geliri olsun hiçbir paranın bir tarafa kaçma şansı yok. Bankalar Birliğine gidiyor..

LİSANS TALİMATININ ERTELENMESİ HAKSIZ REKABETİ ORTAYA KOYAR
Ben bu disipline uyuyorum, benim verdiğim yarış zirve yarışı. 
Bu lisans talimatının bir şekilde bir yıl daha ertelenmesi adaletsizliğin ve haksız rekabetin önünün açılmasına sebep olur. Buna da hiçbir şekilde müsaade etmeyiz. Lisans Talimatının ciddi şekilde takipçisi olacağız. 
Kulübümüzün gerçekleri, ekonominin gerekleri doğrultusunda söz vererek yönetime gelmiştik. Çok olağanüstü şeyler yapmadık. Sadece kulübün doğrularını, ekonominin doğrularını, sporun doğrularını yapmaya çalıştık. Ekonominin doğrularını yaparken 5 ana kalem altında ifade ettiğim gibi kulübün gelirlerini arttırarak, giderleri azaltarak bu noktaya geldik. 

SON 10 YILDA İLK DEFA KAR AÇIKLANDI
Kulüp tarihinde son 10 yılda ilk defa Trabzonspor kar açıkladı. 

TRABZONSPOR’U PİYASA DEĞERİ 490 MİLYON TL’YE ÇIKTI
İMKB’de piyasa değeri bir önceki yıla kıyasladığımızda yüzde 350 oranında artış gösterdi. Dün itibariyle baktığımızda 490 milyon TL gibi bir değere ulaştı Trabzonspor.. 
Futbolla alakalı hemen hemen herkesin övgüyle söz ettiği rakamları yakaladık. 
Türkiye genelinde seyirci ortalaması yüzde 9 artarken Trabzonspor’un yüzde 25 arttı. 

AĞAOĞLU’NUN KADIN TARAFTAR İTİRAZI HAKLI ÇIKTI
Passoligin yaptığı ekonomik panelde kadın taraftarlarına satılan Passolig sıralamasında 3 veya 4. Sırada görünüyorduk. Ben itirazda bulundum. Bu satılan.. Maçlara gelen taraftarların gerçek oranını yansıtmıyor. Sağlıklı araştırma yapın Trabzonspor’un kadın taraftarları Türkiye’de maçlara rağbet eden en yüksek olacaktır. 3 haftalık araştırma yapıldı. Yüzde 18 ile takımının en fazla maçlarına giden taraftar konumunda..

MALİ GENEL KURUL MAYIS AYINDA YAPILMALI
Mali Genel Kurulların Mayıs ayında sezon bittikten sonra yapılması hem çok daha akılcı, hem de mantıklı, aynı zamanda gerçekçi. Geçen senenin bütçenin üzerinden gittik. Sizlerin onayına sunduğumuz bütçe gerçeklere en yakın tahmini bütçe. Onu da geçen senin onay aldığımız bütçenin hemen hemen aynısını değerlendirdik.

MALİ GENEL KURUL NEDEN MAYIS’TA YAPILMIYOR?
Başkan Ağaoğlu’nun Mali Genel Kurulların Mayıs ayında yapılması önerisine Divan Başkanı Ali Sürmen, “Mali Genel Kurul diye tanılamıyor. Medeni Kanun.. Tüzük tadilat komisyonunda bu konu gündeme geldi. Başkanın yüzde yüz haklı olduğu bu konuda tek engel seçimli olursa ne olacak? Seçimli olursa Haziran’da seçim kulüp, ayrılacak yönetim transfer hazırlığı yapmış, takım kampa gidecek şu bu bu nedenlerle böyle komisyonda takdir edildi. Bunu Mayıs’ta yapanda var, Haziran’da yapan var.. Genelde böyle bir beklenti oluşursa küçük tüzük tadilatıyla gerçekleştirilebilir” diyerek açıkladı.

TRABZONSPOR KİMSENİN TAKİPÇİSİ OLMAZ
Genel Kurulda eleştirilere yanıt veren Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, “Lisans talimatının Ocak ayı itibariyle uygulanıp uygulanmayacağının takipçisi olacağız. Biz kimsenin takipçisi olmayacağız. 
Yeniden yapılandırmada bizi takip ediyorlar. Trabzonspor kulübü kimsenin takipçisi değildir. Biz Anadolu Türk futbolunda kilometre taşıyız, devrimleri gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Devrimci takipçi olmaz, takip edilir.. 

HOCANIZA SAHİP ÇIKIN.. 
Görev ve yetki sorumluluk bizdeyse kimle çalışacağımıza biz karar veririz. Trabzonspor’un menfaatleri doğrultusunda.. 
‘Hocanıza sahip çıkın’  bu cümleyi söylenmemiş sayıyorum. Görevimin başında ki hocama sahip çıkacağım. Bu cümleyi kabul etmiyorum kusura bakmayın.. 

ALT YAPIYA TRANSFER.. 
Alt yapı.. Bugün Türk futbolunda alt yapısından yetiştirdiği oyuncuları, alt yapıya transfer eden kulüp konumuna gelen Trabzonspor.. Ben bu oyuncuların yedek oyuncular, yedek kadro, U19 olmadığını profesyonel kadronun 42 kişiden oluştuğunu, plan ve programın bu doğrultudan yapıldığını, bu oyuncuların başka kulüpte değerlendirilmesine müsaade etmediğimi açık net ifade ettim. 
Genç oyuncularımız 1. Ligde, 2. Ligde oynasın pişsin buraya gelsin. Böyle bir uygulama yok. Ya rezerv takım uygulaması ya da genişletilmiş takım uygulaması var. 

LAYLAYLOM FUTBOL OYNARSANIZ SAKAT VERMEZSİNİZ
Olası transfer yasağı geldiğinde 1461 Trabzon’dan oyuncu alamadık. Dar kadro ile mücadele etmek zorunda kaldık. 
Sakatlıklar.. bu kadar sakatlık olacağı kimsenin aklına gelmezmiş.. Mücadele gücü arttıkça sakatlık kaçınılmazdır. Eğer muharebeye savaşa giriyorsanız, gazi ya da şehit olmak kaçınılmazdır bu da kaçınılmaz. Laylaylom futbol oynarsanız sakatta vermezsiniz….