61SAAT SPOR SERVİSİ

Trabzonspor'da Başkan Muharrem Usta, katıldığı canlı yayında kulübün son durumunu değerlendirdi.

İşte Başkan Usta'nın o açıklamaları:

GALATASARAY MAÇI FIRSAT MI?
Aslında bir fırsat çünkü, bu sürece bakıldığında inişli çıkışlı oldu. Önemli maçlarda takım ciddi motive olabildi iyi sonuçlar aldı. Daha iyisi olabilirdi. Şuanda bizim ateşleyici unsura ihtiyacımız var bunun için hem çok çalışmalıyız hem de fırsat olarak görmeliyiz. 

GELİNEN NOKTADA, SON 5 MAÇTA HİÇ GALİBİYET ALAMAYAN TRABZONSPOR.. NEDEN BÖYLE OLDU..?
Bizim uzun yıllardır başarıya ihtiyacımız var. Geçen seneye bakıldığında ilk devre yine böyle süreç yaşıyorduk. Ama takımda kaliteyle ilgili süreç vardı. İkicni devre ciddi süreç yaşadık. Görünen o ki bizim bu iyi süreci yaşarken temel sorunumuz son 5-6 maçta oluştu. Tam Avrupa’ya gitti gidiyor, 3.’lük gelebilir mi konuları konuşulurken Avrupa’ya gidememe ve belki de gitmeme gibi durumun daha doğru olacağı konuşuldu... 

DEMOTİVASYON OLDU
Erken yaşanabilecek sorunları göz ardı etmek, muhtemelen bir demotivasyon oldu. O motivasyonla ligin son haftaları kötüydük. Küme düşecek takımın maalesef  bize denk gelmesi. O maçta Trabzonspor elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen maalesef yenildi ve Rizespor kümeye gitti... 

Bizim sorunumuz son 5-6 maçlık periyotta, takımın Avrupa’ya gitmeme tarafına bir şekilde yönelmesi, ikincisi de sene sonunda Bursaspor ile ilgili maçta büyük bir travma yaşanılması.. 

Şöyle bir travma. Ne olursa olsun hem oyuncular üzerinde hem de teknik kadro üzerinde o maçta kamuoyunda ortaya çıkan tablolar nedeniyle ciddi travmalar oluştu. 

SERDAR HEDEFİ TUTMADI
Biz de şunu yapmaya çalıştık. Elimizde ki kadroyu biliyoruz ihtiyaçlarımız belliydi. Bu seneye öyle bir takımla girelim ki hem Türkiye kupasında hem de Ligde iddialı olalım. Buna ihtiyacımız var. Planlamamız şöyle oldu. Stopere bir oyuncu. Orta sahaya iki oyuncu. Bir taraftan santrafor bölgesine bir oyuncu. Ve hep gündemimizde 4,5 oyuncu vardı. Hep beraber istediğimiz oyunculardı. Sadece stoperde ki Serdar ile ilgili hedefimizi tutturamadık. O da Spartak Moskova’nın stoper alamaması nedeniyle son güne kadar uzadı. Alternatif olarak da Hubocan’ı aldık... 

BONGONDA’YI TEKNİK KADRO ÖNERDİ
Burak vardı, Sosa, Kucka, Serdar vardı yerine Hubocan oldu. Bir de yerine teknik kadronun önerisiyle Yusuf Erdoğan ayrılmak istiyordu. Kanat bölgesinde de bir oyuncu... Bongonda olur mu kiralık. Teknik kadrodan öneri geldi. Onu da kiraladık derken aslında transferlerde Trabzonspor’un daha iddialı hale gelmesi için yoğun eforla kadro güçlendi. 
Bu seneye bakıldığında ne oldu? Teknik kadroya sorduğumda cevap yok? Gerçekten ilgin çbir durumla karşı karşıyayız... 

İLK MAÇLARDA ALINAN SONUÇLAR TATMİN EDİCİYDİ
Ersun Hocanın söylediği şuydu. İlk iki maçta aldığımız sonuçlar tatmin ediciydi. Hadi Göztepe maçın kaza dedik. Olabilir geçelim.. Tamam olsun. Fakat arkasında Alanya maçı oynandığında 3-0 ‘a kadar Trabzonspor son yılların en iyi oyununu oynadı. Ancak 45 ve uzatmada inanılmaz bir gol yedik. 

TARİFİ  MÜMKÜN OLMAYAN GOL
Tarifi mümkün olmayan bir şekilde orta sahadan bir oyuncunun giderek attığı gol. 

ERSUN YANAL’IN AÇIKLAMASI
Ersun hocanın da açıklaması 50 yılda bir olur. Bence orada işin teşhisini koymakta, her türlü bir sorun olduğu kesindi.. Biz de 50 yılda bir olarak bakarak arkasından Beşiktaş maçı olduğu için değişiklik yapmayalım takımın arkasında duralım kaptanlarla konuşalım çünkü Beşiktaş maı var. Beşiktaş maçına baktığımızda yine o maçı kazanabilirdik. Son maçı 

3-0’I GÖRÜNCE KAPATTIM
Ama bu sefer hiç olmayacak bir olay arkadan geldi. Benim hastane grubum var. Onun borsaya açılma işlemi vardı. Yurt  dışına benim 1 hafta süren bir seyahatim vardı.. Uçakta maçı seyrediyorum. Büyük tempoyla işim var. Uçakta 3-0’ı görünce kapattım. O hafta büyük cehennemdi. Benim için camia için.. 

Burada ki sorun derin sorun. Benim teşhisim şu. 11 kişilik kadro düşünün. Sizin takımınızın başarılı olması için yedeklerinizin güçlü olması lazım. 

2 KULVARDA İYİ SONUÇLAR ALALIM
Geçen sene, sadece Okay’ın olmamasıyla Trabzonspor ikinci devre büyük sorunlar yaşadı. O zaman şunu düşündük. Takım iyi o kadar güçlendirelim ki 2 kulvarda hep beraber iyi sonuçlar alalım. 

Oynayan ile oynamayanlar arasında adalet sorunu var. Formayı hak edenle etmeyen arasında sorun var. İçerde bunun doğurduğu motivasyon bozukluğu var. Bozulan motivasyondan dolayı bir araya gelen arkadaşlıklar var. 

BANA YER YOK DİYE BIRAKANLAR VAR
Oynamayanların bana burada yer yok diyerek bırakanlar var. Oynayıp oynamayan büyük oyuncuların olduğu takım bir Trabzonspor’da herkesin zinde tutulması gerekirken, bunun için büyük amaç harcanması gerekirken bunun yapılamadığını takımda büyük oranda düşüşün, takım halinde kenetlenmenin büyük sorunu olduğunu gördük. 

BONGONDA, İŞİ BIRAKMIŞ GİBİ...

Ben seçildiğimden beri oyuncularla az görüşen birisiyim. Onunda isteiği doğrultusunda bütün oyuncularla toplantı yaptım. Hoca da vardı. Arkasından takımın 4 kaptanı ile toplantı yaptım. Orada gördüğmü şey şu.. Bırakan oyuncularımız var. “Bongonda, büyük oranda işi bırakmış gibi” Yakın arkadaşlıklar oluyor bazen. Aynı dili konuşanlar daha çok bir arada bulunurlar. Bu yerli ve yabancıda da olabilir. Her hangi birisinin motivasyonu bozulduğunda teknik kadronun yapması gereken bir şey var. Onun takım için var olduğunu, takım başarılı olursa milyonların mutlu olacağını, yarın ihtiyaç duyduğunda oynayan kadar oynamayanın da değerli olduğunu anlatmak lazımdı... Burada her bir oyuncuyu kendi evladınız gibi her derdi ile ilgilendirip takımı için en güçlü şekilde ayakta tutabilmek için teknik kadronun olağanüstü motive olması gerekirdi. Ben teknik kadroda Bursa maçı ile daha ayyuka çıkan, süreç ilerlerken yaşanan ve bugün burada söylersem doğru olmayacağı teknik kadronun oradan gitmesi için inanılmaz işler oldu. Biz teknik kadronun arkasında durduk.

TEKNİK KADRO YAZILANDAN ETKİLENDİ

Teknik kadro yazılandan, çizilenden etkilendi. Direkt hocaya atılan mesajdan etkilendi. Bu mesajlar külüp içinde öyle şeylerden geldi ki.. Direkt teknik direktöre ağır mesaj gittiğini düşünün. Ben bunları halledeceğiz diyorum. Teknik kadronun direnmesi kolay olmadı. Biz gerçekten değiştirmemeyi düşünmeye çalıştık. Yine bir başkası geldi yine kötü gittiğinde aynısı oluyor. Bu süreçte alınan sonuçlara bakıldığında biz Trabzonspor camiasına transferle birlikte iyi şeyler yaşatmayı planlarken, her halde her kesten daha fazla buna ben üzülürüm. Niye en çok ben üzülürüm. Bunun hesabı başkadna ve yönetimden sorulur. Biz bu süreçte kendi içimizde öyle şeyler yaşadı ki...

BOŞLUK KAPATMAKTAN YORULDUM

Bir taraftan Trabzonspor için en büyük sorun ekonomikti. Bir taraftan onu götürürken bir taraftan sportif tarafı planlarken yönetimle güçlü hareket etmeniz gerekiyor. Ama ben boşluk kapatmaktan çok yoruldum. Boşluk üstüne boşluk.. Para konusu boşluk kabul etmiyor. Yarın sabah ödemeniz var. Hadi onun için biz de yönetim olarak içeride yaşadıklarımızı doğrusu belki ilerde konuşmamız gerekecek. Biz hala görevdeyiz işimizi yapmamız lazım. Polemiğe girmememiz gerekiyor. Ayakta durup sorumluluk var taşımamız gerekir diye dirayetli bir şekilde yola devam etmeye çalışıyoruz.

FUTBOLCU ALACAKLARI ARASINDA ADALETSİZLİK... 
Bir takımda tabi daha fazla alan olacak. Bütün kulüplerde var. Her bir oyuncunun alacağı rakam tabi ki farklıdır. Bu Trabzonspor’a zarar vermek isteyenlerin ama maalesef en ciğerimizden arkadaşların yaptığı yıkım operasyonu. Onur ile ben konuştum. Onur bana dediki, “Yıllardır en yüksek parayı Trabzonspor’dan aldı. 

FORMA ADALETSİZLİĞİ VAR... 
Bir kuruş istiyorsam söylerim size namerdim yok öyle bir şey. Benim üzerimden takımı yıpratmaya çalışıyorlar. Dilersen ben açıklama yaparım” yapma dedim yaptı... 
Takımda canı sıkılan çok oyuncu var. Biiyorum onun nedeni forma adaletsizliğinden. Forma vermeme konusunda adaletsizlikler oldu. Bunu hocayla konuştuk. 

ERSUN YANAL VE TAZMİNAT
Ersun yanal ile sözleşmeyi ben yaptım. Asbaşkanımız ile konuştum. Onlar konuştular kendi aralarında bir fiyata anlaştılar. Kontratı yapan avukatla konuştular. Hocayla anlaşmanın daha altında.. 300 bin Euro.. Avukatla konuştum evet doğrudur. Kontratlar şöyle değildir. 
Trabzonspor’da ki teknik kadro ile gelinen nokta sürdürülemeyen nokta.. Bu çok basit çözülecek mesele.. Ben hocaya  şu haberi gönderdim. Yurt dışında olduğum için gönderdim. Bir başkan olarak Trabzonspor’un geleceği adına arkasında bu kadar durduğum teknik kadronun ayrılması söz konusu ise, bu kadronun yapması gereken bir tek şey var. “Bir gün bile istemeden ayrılmaktır” ama kontratımızda 2 aylık varsa biz sözümüzün arkasındayız. 
Bende talimat verdim durum budur dedim ve feshediyorsunuz...


RIZA ÇALIMBAY’A KARAR VERİRKEN... 
İki alternatifiniz var. Ya yerli ya da yabancı. Yabancı hoca aldığınızda Türkiye’yi tanıyana kadar zaman lazım. Yerli olarak baktığınızda bizim oyunculara babalık yapacak, kaldıracak, arkadaşlık ortamını sağlayacak, aynı zamanda adaleti teslim edecek, forma adaletini sağlayacak, ben filanım forma garantidir. Bu Yusuf’ta olsa böyledir. O forma adaletini sağlayacak, bütün oyuncuları sahiplenecek, yerlisiyle yabancısıyla arkadaşlık kurup, onlarla ağabeylik yapacak birisi... Yerliye karar verdiğimizde doğal olarak gündemimize Rıza hoca geldi. 
Yönetim kurulu olarak hep beraber bu kararı aldınız mı? Hayır almadık. Almazsanız biz de kabul etmeyiz. 

OY BİRLİĞİ İLE Mİ ALINDI
Dünyanın hiç bir yerinde hiç bir takım hoca alırken oy birliği ile almaz. Biz ilk başta da hoca alırken 10 tane hoca geliyor gündeme. Sonunda bir tanesini alacaksınız. Bir tanesi aldığınızda bir başka yöneticinin sonuçta bende öyle, “Hocamızı aldık arkasındayız” oy birliği ile alamazsınız. 5 tane yabancı, 5 tane yerli geliyor bir anda. Neden Ersun, neden Rıza, neden Aykut Kocaman, neden Şenol Güneş sorusunun cevabı her takımda oy birliği ile alınan kararlar değildir. Bir işe hızlı bir şekilde karar vermek ve sistemin önünün açılması gerekiyor. Onun için herkes bilir ki tüm kulüplerde, 15 kişi toplanalım şunu alalım mı almıyalım mı? 

HEDEF TÜRKİYE KUPASI
Bu kadro çok kaliteli kadro. 2009-10 yılından beri Trabzonspor olarak henüz kupa almadık. Trabzon şehrine kupa gelmedi. Hedeflerimizden biri mutlaka Türkiye kupasını almamız. Bu sadece hocayla benle olacak şey değil. Trabzonspor’un bu sene kupaya yürümesi ile ilgili büyük mücadele vermesi lazım. Tüm camianın Trabzonspor üzerinde kenetlenmesi şart. Ne olacak bugüne kadar bir sürü başkan, teknik direktör geldi geçti.  İnsanlarımız gelip geçecek. Burada aslolan Trabzonspor... 
LİGDE HEDEF NEDİR?
Ligde Galatasaray’ın durumu ayıracak olursak Fenerbahçe ve Beşiktaş’a baktığımızda 2 puanlık fark var. Arada hakkını teslim etmemiz lazım. Kayseri ve Göztepe gibi bayağa yukarıda yer alıyor. Biz hedefe baktığınızda kopmuş değiliz. Bu sene sonunda Avrupa’ya gidecek yolu yeri kendimize edinmemiz şart. Ancak şuan içinde bulunduğumuz duruma bakılacak olursa Galatasaray maçı var. Şans ama tabloya da şu şekilde bakmak lazım. Bu şansı kullanacakken, Trabzonspor için ölürüm diyenler kenetlenmeden, camia kenetlenmeden, bu yolu alması mümkün değil. Param parçaysanız bedelini ödeyecekseniz.

İSTİFALAR
Biz bugün buradayız siz istifa ettiniz. Yarın siz de oraya gelebilirsiniz. Burası Trabzonspor buraya sahip çıkın. Hiç kimsenin zarar vermemesi lazım bu kulübe..

FATİH TERİM İLE GÖRÜŞTÜ MÜ?
Hayır görüşmedim.. 

RIZA HOCANIN SÖZLEŞMESİ NEDEN KISA
Rıza hoca ile konuştuk. Sen sonunda hep birlikte durumu değerlendirip devamına karar veririz diye anlaşmamız oldu... 

RODALLEGA’NIN IRKÇI İDDİASI... 
Ben görüştüm. Tabi ki kendisine sordum. Kendisinin direkt söylediği şey evet bana zenci falan deyip küfür etti. Bu Rodallega’nın söylediği. Bilmiyorum doğru bu mu değil mi? Yaptığının hata olduğunu, böyle bir şeyi aktardım. Ama bilemiyorum. Eğer böyle bir şey varsa, futbol adına burada konuşmayı bir tarafa bırakalım ırkçı söylem, her hangi bir olumsuz davranışın bu dünyada yeri yok. Ben bunun Rodellega’dan aldım gerisini bilemiyorum. 

TRABZONSPOR’UN BORCU.. 
Trabzonspor’un borç konusu çok gündeme geliyor. Biz yönetime geldiğimizde zor bir süreçti. Trabzonspor’un ciddi sıcak paraya ihtiyacı vardı. Geldiğimiz dönemde ilk mali kongrede ben bir açıklama yapmıştım. Bizim devraldığımız borç yaklaşık 600 milyon TL?. Söylediği gib 450 değil. Bunu mali kongrede açıkladım. Futbol kulüplerinde ki borç ağırlıklı Euro üzerindendir O günün kurlarına bakıldığında 190 milyon Euro Trabzonpor’un borcu vardı. Bugün ki borcu da 200 milyon Euro.. Şimdi soru şu? 190 milyon Euro’yu kim yaptı. Trabzospor tarihinde ilk defa öyle sponsorlukla öyle paralar girdi ki yaklaşık 200 milyondan bahsediyoruz. Böyle bir rakam Trabzonspor tarihinde yok. Ben 200 milyon Euro yerine 300 milyon konuşabiliriz. O 200 milyonu ben getirmedim, biz getirmedik. Borcun Euro, kontratların Euro.. Kendi dönemimizde bütçe açığı vermedik. Biz açık verseydik 300 milyon Euro’ya çıkmıştı..

Sizin bütçenin denk olmadığında açıklarla 200 milyon Euro’ay geliyor. Gelir ve giderler karşıladığında yeni borç üretmiyorsunuz. Eğer biz gelirleri arttırmasaydık borç 300 milyon Euro... 

650 BİN EURO'YU CEBİMDEN ÖDEDİM
Ben kulüpte geldikten sonra profesyonellerde doğru dürüst kimseyi değiştirmedim. Orada ki genel müdürde bilir. Ben hiç bir oyuncunun menajerine yüzde 10’dan fazla para ödemedim. Bir oyuncuda ise şunu yaptım. Oyuncu Kucka Milan’dan gelirken, kontratı var. Orada kalsa her sene yüzde 10 kadar menajeri para alıyor. Trabzon’a gelmesi için benim o paramı vereceksiniz ki buradan çıkaraym. Anlaştık ve yüzde 10’un üzerine çıktı. Muharrem Usta olarak cebimden ödedim ki camia bu Muharrem Usta menajerlere fazla para verdi demesin.. Ben kulübe her hangi bir yanlış yapabilecek pozisyonum yok. Neye ihtiyacım olabilir benim. Cebimden yüzde 10’u aştı diye 650 bin Euro’yu cebimden ödedim kayıtları Trabzonspor’da...


YÖNETİMDE YAŞANAN AYRIŞMALAR... 
TRABZON – İSTANBUL KAVGASI.. 

Trabzonspor gündeme geldiğinde Trabzon İstanbul tartışmaları yaşanır. Yönetim kurulu kurulurken İstanbul ve Trabzon’dan yönetici olur. Ben üzücü bir durumla karşılaştkım. Yönetim kurulu toplantılarını işim gereği düzgün yapan birisiyim. Toplantılara başladık. Ben Trabzon ile İstanbul’dan yönetim kurulu olanların kavgasından bıktım usandım. Her defasında aralarını bulmaya çalıştım. İstanbul’da ki Trabzonluları temsilen birisi, onlar varken ben yokum, ben varken onlar yok.. Çatlıyorsunuz. Ekonomik olarak destek yok. Dönecek bu.. Ben aralarını bulmaya çalıştım. Sonra baktım ki sorun büyük. Ara ara bu toplantıları yapmayalım ki huzur bulsun. Benim arkadaşlarım beraber yola çıktık. Bu arkadaşlarım bana geçen senenin ikinci yarısı başladığında Bursa maçında yenilelim istifa ederiz. Sene sonu ikinci devre Trabzonspor iyi iş çıkardığı için istifalar gelmedi. Seçildiğimiz günün 5. Ayında bunlarla uğraşıyoruz. Gerçekten çok yoruldum. Trabzonspor’da sorun o kadar çok ki... 

AHMET ÇUBUKÇU’YA TEŞEKKÜR ETTİ
Ben Trabzon’da ki ve İstanbul’da ki arkadaşlarımı ayırmadım. Hepsiyle görüştüm. Bütün kalan ve giden arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Asbaşkanımız orada. Olağanüstü sıkıntı çekiyor. Sonuçlra kötü gittiğinde olağanüstü baskı yersiniz. Ona üzülüyorum. Ahmet Çubukçu’ya şahsında çok teşekkür ediyorum. Bizim arkamızı derleyip toparlayan bu işlere göğüs geren arkadaşımız... 

VERDİKLERİ DESTEĞİ GERİ İSTEDİLER
Malatyaspor yenilgisinden 10 dakika sonra istifa edilirken bir metin var ortada. Ben metinlerden anlarım. Bu metni 5 saatte hazırlarsınız. Yenildik bu metni gönderiyorsunuz. Bu Trabzonspor’a ne ayrılanımız, ne da kalanımız teşekkür ediyorum. Trabzonspor’a destek olan arkadaşlarımız var. Bu desteği geri isteyenlere zor şartlar altında geri verdik. 

İÇERDE 4 KİŞİNİN DESTEĞİ VAR
İçerde benimle beraber 4 kişinin ekonomik desteği var. Bu desteği yapanlardan birisine şunu söyledim. Trabzonspor’a reklam verelim. Trabzonspor kasasına girsin. Ben beklerdim ki Trabzonspor’a destek olacak yöneticilerim şu Trabzonspor’un kasasına 5 milyon 10 milyon dolar destek olsun. Ben bu paraları ödedim. Yönetici arkadaşlara baskı yapılarak sizde istifa edin ve yönetim düşsün ayyuka çıkmış durum var.

YUSUF VE ABDULKADİR 40 MİLYON.. 
Bizim sene başında şöyle bir hedefimiz vardı. Sosak ve Kucka’yı alırken takımın kalitesi ne kadar yukarı çıkarken gençler o kadar iyi olur. Bunları satarak çok daha iyi  gelecek elde edilir... Haliyle kaliteli oyuncular bunlar oynasınlar ki ve Trabzonspor bu süreci yaşarken ben bir taraftan hem Abdulkadir ve Yusuf ile ilgili çeşitli görüşmeler yapıyorum. Bakın Trabzonspor buraları atlatır. Buralarda kalmaz. Gelin sahip çıkalım yukarı çıkaralım. Yusuf ve Abdulkadir 2 kat yukarı çıkacak. Okay, Onazi’ler, Batuhanlar çok önemli olacak. Sene sonunda Trabzonspor’da kalmaları kaydıyla bugünden anlaşma yapmaları konuştum. İşler ters gittiği anda bizim de motivasyon gidiyor. Üzüntülüyüz ama kulübe sahip çıkalım. Çıkalım ki bu değerler Trabzonspor için anlam kazansın. Benim bu saydığım oyuncular için sene sonunda işler rayına girerse 40 milyonu konuşuruz. İyi giderse olur iyi gitmezse olmaz...