61Saat Spor Servisi - Hasan Tüncel - Özel RöportajStrateji uzmanı Antrenör Kemal Fazıl Evcimik Trabzonspor’un 1-0 kazandığı ancak çok zorlandığı BB. Erzurumspor mücadelesiyle ilgili tespitlerini paylaştı. Abdullah Avcı’nın bir oyun sistemi kurması için en az 2 ay gibi süreye ihtiyacı olduğunun altını çizen Evcimik, Trabzonspor’un ilk yarı ve ikinci yarıdaki oyununun altında yatan nedenleri sıraladı. 

Bordo Mavililerin teknik direktör değişikliğini yorumlayan Kemal Fazıl Evcimik "Antrenör değişiklikleri, coğrafyadan coğrafyaya farklı süreçler yaşatır kulüpler.

Hele hele bizim gibi ''henüz ülke futbol anlayışını'' oturtamamış ülkelerde, bu değişiklikler biraz daha çalkantılı geçer.

Antrenörün, bir oyun anlayışını sahada uygulatabilmesi zaman alır. Bir oyun şablonunun sahaya yansıtılabilmesi için en az 6 aylık sürece ihtiyaç vardır. Çünkü, oyuncuların zihinlerinde var olan alışkanlıkları bir çırpıda atıp, yenilerini yüklemek epey zordur. Hele hele bu zorluk, A takım düzeyindeki oyuncular için çok daha meşakkatli bir süreci barındırır.

Ancak, 2015'te yapılan bir araştırmaya göre, BİR ANTRENÖRÜN KULÜPLERİNDE ALDIĞI SÜRELER incelenmiş ve 7 AY ortalaması ile 40 ülke arasından 38. olmuşuz. Fransa 24 ay, İngiltere 24 ay, Almanya 22 ay gibi bir süre veriyor teknik direktörlerine.

E bu şartlar altında, bir antrenörün bir oyun şablonunu, birkaç strateji ve bu stratejiye bağlı saha içi taktiklerle ortaya çıkartması pek mümkün gözükmüyor.

Bir kulübe transfer olan antrenörün, oyun içinde köklü değişimler yapması için gerekli olan ilk şart, BU OYUN ANLAYIŞINI OYUNCU GRUBUNA İNANDIRMASI şartıdır. Bunun içinde en az 2 aylık bir sürece ihtiyaç vardır.

Oyunculara 10 gün içinde rakibe göre birçok konu anlatabilirsiniz.  Hatta bunları sahada/maçta uygulatabilirsiniz de. Ancak, bu sürdürülebilir bir oyun anlayışına dönüşmesi için en az 2 en fazla 6 aya ihtiyaç vardır.

6 aylık sürecin ardından, iş tamamen antrenörün ''strateji bilgisine ve liderliğine'' kalıyor.

Gelelim Abdullah AVCI'ya.

Dünkü(2 Gün önceki) maçtan önce yaptığımız sohbetlerde, oyunun değişime uğramış olması ihtimali üzerinde durmuştuk.  En azından, daha fazla topa sahip olan, oyun kurarken önceki maçlara oranla daha kompakt oynayan bir Trabzonspor bekliyorduk. Hücuma çıkış sırasında oyuncuların birbirine yakın olduğu ve savunmaya geçiş sırasında daha etkin bir takım bekliyorduk.

 Bu beklentilerin büyük çoğunluğunu ilk yarıda karşıladı Trabzonspor.  İlk 13 dakikada %71 ile topa sahip olan bu takım, 32. dakikaya kadar 146 kez başarılı pas yaptı. Bu süreye kadar ise Erzurum'un 75 isabetli pası vardı.

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

Aynı zamanda, oyun kurulurken, oyuncuların aldığı pozisyonlar ve oluşturulan pas kanalları, önceki maçlara göre daha belirgin şekilde gözükmekteydi. Ancak bu iyileştirmelerin yanında, eksik olan kısımlarda yok değildi. Örneğin, 1. bölgeden 3. bölgeye atılan uzun pasların nedenleri sorgulanacak ve buna çözüm alınacaktır.

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

Bu arada değinmeden edemeyeceğim. Nwakaeme'nin, Abdullah Avcı'nın oyun şablonu içinde önceki teknik adamlara göre daha etkin rol alacağı ve bu ligde en çok kilit pas atan oyuncu olacağı kanaatindeyim. Hele hele atılan golün başlangıcında Nwakaeme'nin katkısını mutlaka incelemeli Trabzonspor taraftarı.

GENEL OLARAK;

Trabzonspor'un 1. bölgeden çıkış sırasında, ilk yarı boyunca sıkıntı yaşamadığını gördük. Zaten, bu bölgesel geçişlerin temelinde rakibin benimsediği savunma anlayışı BELİRLEYİCİ olmaktadır.  Fakat dünkü maçta, 1. bölgeden çıkış sırasındaki organizasyonlarda ve yerleşimde değil de, 3. bölgeye geçişte sıkıntılar vardı. Bu sıkıntı 2. yarıda net olarak hissedildi.

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

Bu sıkıntının temelinde ise, 6 ve 8 numara pozisyonunda oynayan oyuncuların, adaptasyon süreci yatmaktadır. Kim bilir belki de biraz zorluk yaşayacak Trabzonspor.

Zaten, Trabzonspor'un maç boyunca verdiği pozisyonların temelinde 2. bölgede kaptırılan toplar yatmaktadır. Oyun kurarken, oyuncuların verdiği genişlik beraberinde ''ORTA ALANDA KOLAY TOP KAYIPLARININ'' rakip adına etkili ataklara dönüşmesi demektir. Yani, oyuncular sahaya geniş bir şekilde yerleşmişse, orta alan oyuncularına büyük iş düşer ve hareketlilik ile pas isabet oranı hayati bir önem taşır.

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

İşte Abdullah Avcı'nın yaşayacağı en büyük sıkıntı bana göre burada yatmakta.

İlk yarı güzel paslaşmaların olduğu organizasyon çokluğunu, ikinci yarıda bulamamamızın temelinde, rakibin savunma anlayışının değişmesi yatmakta. 

İkinci yarıda, daha fazla ön alanda savunma yapan Erzurum'a karşı, Trabzonspor'un uzun pasları tercih etmesinin temelinde OYUNCU KALİTESİ yatmaktadır.

Bu, herkes tarafında açıkça görülmektedir.

Ayrıca, dk 54'te gerçekleşen Erzurumspor atağının temelinde de, orta saha oyuncularının SAVUNMA YETERLİLİĞİ yatmaktadır. Baskı zamanlamasından kaynaklanan bir hatadan dolayı hızlı atak şansı yakalayan Erzurumspor, 2. bölgeyi çabucak geçip, net gol fırsatı yakaladı ve ne olduysa bu dakikadan sonra oldu.

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

PEKİ İLK YARI İLE İKİNCİ YARI OYNANAN OYUNLARIN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

İşte burada devreye psikoloji girmektedir.

Beklentiler ve antrenörün tutumu oyunun bir anda evrim geçirmesine sebep oldu. Hücum eden bir takımdan, alan savunmasına dönüş yapan bir takım görür olduk sahada.

Bunun giderilmesi için Abdullah hocanın zamana ihtiyacı var.

 Çünkü Avcı aynı zamanda takımın kondisyon durumu ile de uğraşmak zorunda. Zira dakikalar 56.51'i gösterdiğinde, rakip yarı alanda kalan 5 Trabzonsporlu oyuncu vardı. 10 saniye sonrasında ise, oyuncular hala savunma pozisyonunu alamamıştı. Bunun temelinde ise, ikinci yarının başlamasının üzerinden 10 dakika geçmesine rağmen, hala geri dönüşü gerçekleştiremeyen takımın FİZİKSEL DURUMU yatmaktadır.

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

Bunlar, Trabzonspor analistleri tarafından muhakkak ele alınıp, Avcı'ya sunulacaktır.

Trabzonspor, bir evrim sürecinde ve olumlu sinyaller veriyor. Burada iş tamamen taraftarın yaklaşımında.  

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

Abdullah Avcı gibi bir sistem antrenörü ile herkesi karıştırmamak ve ona göre davranmak gerekiyor. Sabırlı olunmalı. 

Lütfen paylaştığım analiz görüntülerini ve istatistik görüntülerine iyice bir bakın. Ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Hücum stratejileri bakımından büyük sıkıntılar yaşayan Trabzonspor'un Abdullah Avcı dönemi ile birlikte, kademe kademe çok daha iyi olacağını düşünüyorum.

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)

(GÖRÜNTÜ: BeIN SPORTS)


GEREKLİ OLAN TEK ŞEY SABIR.

ANTRENÖR KEMAL FAZIL EVCİMİK'İN YOUTUBE KANALI İÇİN TIKLAYIN

FACEBOOK KANALI İÇİN TIKLAYIN

İNSTAGRAM KANALI İÇİN TIKLAYIN