61SAAT SPOR SERVİSİ

Macaristan'ın Telki şehrinde düzenlenen kampta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan yetenekli oyuncuların açıklamalarından satırbaşları;

Mas: Çok fazla bir şey söylemeyeceğim. Çok iyi çalışıyoruz ve çok fazla koşuyoruz. Meyvesini alacağımıza inanıyorum. Bakıldığında lige iyi başlayacağımızı düşünüyorum.

Perreira: Çok fazla bilmiyorum Türkiye ligini Portekiz’de de izlemedim. Trabzon’un teklifinden önce burada oynamış veya oynayan oyuncular ile konuştum. Olumlu şeyler söylediler. Bu kadar kaliteli bir lig beklemiyordum. Futbola inanılmaz ilgi var. Bakıldığında da bütün takımların herkesin herkesi yenebileceği bir lig olduğunu gördüm. Biraz daha üstüne katılırsa Avrupa ile eşit seviyeye gelebilir.

Mas: Arjantin’deyken açıkçası bende çok bilmiyordum. Kolay bir lig değil dediler. Arjantin’e benzemediğini söylediler. Arjantin’de biraz daha taktiksel bu kadar fiziksel bir mücadele yok Joa’nın da dediği gibi kalite de çok yüksek düzeyde buraya geldiğinizde ne kadar yarışmacı bir lige geldiğinizi anlıyorsunuz. Burada olduğum için mutluyum. 

Perreira: Aslında bütün takımların kendine ait hedefleri var transferleri var. Her zaman en iyisini isteyecekledir. Benim acımdan tek bir avantaj var. Herkes sıfır puandan başlayacak. Lig uzun bir maraton olacak. Evet, kolay değil uzun bir maraton ve bu maratonda istenilen seviyeye gelmek için elimizden geleni vereceğiz. Yeni gelen arkadaşlar takıma katkı sağlayacaktır. Her takımın kendi hedefi var bu hedef doğrultusunda herkes kora kor mücadele edecektir.

Mas: Lig yeniden başlıyor. En başta güven ile başlamalıyız. Bütün takımların hedefleri var. Ligi en üst seviyede bitirerek şampiyon olarak ve ya üst sıraları düşünerek başlamalıyız. Oynayarak lige başlamamız gerekiyor.

Mas: Aynısı benim kardeşimde oluyor. Hep daha iyiyim kaybediyorum. Hep ağlıyor. 

Joao Pereira, “Şöyle söyleyebilirim. Belki bu ilişkinin başlama sebebi aynı zamanda takıma katıldık. Aynı pozisyonda sayılıyoruz hemen hemen.. Hayat yaşayış tarzımız benziyor. İkimizin de köpekleri var. Mas’ın tek farklı yanı var. Onun çocuğu var. Benim yok. Biraz da genç olduğu için kaybediyor bana karşı. Çok iyi bir insan. Çok ortak yönümüz olduğu için bu ilişkimiz başladı. Ama genelde ben yeniyorum” dedi. 

Mas, “Söyleyecek pek bir şey yok. Aynı şekilde söyleyebilirim. Aynı zamanda geldik. İkimizde aileye düşkün insanlarız. Aslında Joao’ye baktığınızda Avrupalıdan çok latin gibi duruyor. Duygularını ifade ediyor. Yaşayış tarzımız, köpeklerimizin olması, aynı pozisyonda olmamız takım içinde bir birimize şakalaşmamıza neden oldu ve arkadaş olduk” diye konuştu. 

Mas, “Ben hem kendim hakkında hem de Joe hakkında şöyle söyleyebilirim. Çok büyük kulüpte başlayarak kendi futbolunu geliştirdi. Bana bakıldığında Arjantin stiliyle oynuyorum. Benim geldiğim takımda öncelik defanstı. Ancak joao’ye baktığımızda o daha çok ileri çıkmaya çalışıyor atak yapmayı seviyor. Okul ve yetiştirdiği takım ona kalite kattı. Ben defansif anlamda oynayamaya alışıp daha çok ileri çıkmaya çalışıyorum. Buraya geldiğimde bunu biraz daha farklı gördüm. Kendimi ona adapte etmeye çalışıyorum. Joao’nin sahada ki hırsı ve tamamını vermek istemesi o kendi kişiliğinden kaynaklı bence” diye konuştu. 

Joao Pereira, “Ben futbola başladığımda hemen hemen her futbolcu gibi eyvah pas hatası yapacağım bu hatayı yapmamam lazım gibi düşüncelere sahiptim. Ama futbola başladığımda profesyonel anlamda güçlü ekiplerde oynamaya başladığımda bunun böyle olmadığını gördüm. İspanya Liginde oynadığınızda insanlar bunu düşünmüyor. Hata yapsanız da kimsenin umurunda olmuyor. Her zaman daha iyi yapmanız için sizi destekliyor. 50 bin kişinin önünde futbol oynuyorsunuz. Dışarda milyonlar izliyor. Ben ilk olarak sağ açık olarak başladım. O yüzden atak yapmayı daha çok seviyorum. İspanya’da hata yapmaktan insanlar korkmuyor. Dışardan gelen baskıyı kimse umursamıyor. O yüzden futboldan orada daha fazla zevk almayı öğreniyorsunuz. Hata yaptığınızda bunun normal oludğunu öğreniyorsunuz. Sağ bek olarak daha fazla atacağa çıkmayı cesaretlendiriyor. Ben futboldan zevk almayı ve iyi şekilde oynamayı istiyorum. Hata yaptığımda da telafi etmeye çalışıyorum”

PEREİRA HAYAL KIRIKLIĞINI AÇIKLADI... 
Pereira, “Aynı zamanda futbolla iletişim gerçekten çok önemli. Sahaya çıktığınızda arkadaşlığınız, kişisel arkadaşlığınız kalmıyor. Takım arkadaşlığınız aileniz oluyor. Mas’a ne kadar samimi davranırsam diğer arkadaşlarıma da o şekilde davranıyorum. İletişim olursa diğer takımlara karşı savaşabilirsiniz. Şehir ve taraftarlar anlamında gerçekten daha önce Trabzon’da oynayan arkadaşlarımda aldığım bilgiye göre takımı gerçekten çok fazla destekleyen, fanatik seyirci grubu olduğunu söylemişlerdi. Geldiğimde daha fazlasını gördüm. Olumlu anlamda bize destek verdiklerinde iyi oynuyoruz. Yeni açılan statta ful taraftara oynamıştık. Bizi iyi etkilemişti. Yalnız ufak bir hayal kırıklığı mı yoksa üzüntü mü söyleyeceğim. Bir kaç iyi sonuç alamayınca o seyirci gitti. Şehri çok seviyoruz takımı seviyoruz taraftarı seviyoruz. Asıl önemli olan takımın kötü gittiğinde o stadın ful doldurabilmek. Onları kötü zamanda da stadı ful yapmayı bekliyorum” dedi. 

MESSİ Mİ RONALDO MU?
Mas, “Kesinlikle Messi’ye karşı oynamak istemem. İkisi de iyi oyuncu ama Messi’ye karşı oynamak istemem. Yani düşünün ki karşımda Messi var topla geliyor, ne düşünebilirsiniz ki Messi geliyor...” 

Pereira, “Şunu söyleyebilirim. Portekizliyim. Ronaldo arkadaşım. Ronaldo’nun buraya gelirken nasıl çalıştığını, nasıl hak ettiğini bire bir gördüm. Portekiz 10 milyonluk ülke. 10 milyonluk ufak ülkenin bu kadar önemli oyuncuların çıkması ülkenin başarısı. Ben Ronadlo diyeceğim. Messi’nin nasıl çalıştığını bilmiyorum. Messi’nin bu yeteneği Allah’tan geliyor. Belki de Ronaldo kadar çalışmasına gerek yok Messi’nin. Ronaldo’yu ben arkadaşım olarak gördüğüm için en iyisi o.. İkisinin tek dezavantajları aynı zamanda futbol oynamaları. Belki 10 sene önce biri oynasa 10 sene sonra başka biri oynasa kendi dönemlerinin birinci oyuncuları olacaktı... 

Messi’de iyi oyuncu. Belki Ronaldo kadar çalışmadı ama onun yeteneği Allah’tan geliyor. 
Ben ikisine karşı oynadım. İkisine de karşı oynamak istemem..” 

MESSİ VE RONALDO TRABZON’U SORDU MU?
Mas, “Messi, karakter olarak kişilik olarak çok sessiz sakin insan. Antrenmanı bitirdikten sonra yine sizinle aynı ortamda oluyor ama çok fazla konuşmayı sevmiyor. Masceran onlarla bu mevzuyu konuştuk. Trabzon’u anlattım. Onlarda merak ettiler, Türkiye’de lig nasıl Trabzon nasıl. Onların bunu sormasına sevindim. Gerçekten yarışmacı lig, kaliteli oyuncular var. Bu şekilde onlarla iletişime geçtim. Messi’nin karakteri ve kişiliği çok konuşkan değil. Onunla böyle bir iletişime geçmedim” 
Pereira, “Ben milli takım için yaşlıyım. Orada ki arkadaşlarımla bu mevzuyu konuşmadım. Bir kısmı Barcelona, bir kısmı Real Madrid’e imza atıyor. Onlarla pek iletişimim olmadığı için bunu konuşamadım”

TRABZON ŞEHRİ NASIL BİR YER?
Mas
, “Ben Arjantin’in San Juan şehrinde büyüdüm. Trabzon’dan çok küçük. Hiç yağmur durmaz. Aynı zamanda buz kesiyordur. Onun için Trabzon benim için çok büyük şehir. Aile ile yaşamak ve çocuğunuzu büyütmek için güzel bir yer. Diğer yabancı oyuncuların duyduğu şehri ben duymadım. Gördüğümde kendi şehrime göre beğendiğim yerdi... 

Pereira, “Ben Lizbon’dan geliyorum. Ama baktığınızda Lizbon gibi plajı var. Köpeklerimle gezebiliyorum. Mas ya da benim gibi oyuncular evde olmayı severim. Hava Lizbon’da ki gibi aynı diyebilirim. Sadece Lizbon’da kar yağmaz Trabzon’da yağdı. Biz çok fazla ihtiyaç duymuyoruz. Evde olmayı seviyoruz. Antrenmanımızı yapıyoruz eve gidiyoruz. Mas’ın ailesi var. Bende kız arkadaşımla yaşıyorum. Lizbon’da olsam bu şekilde yaşayacaktım. Lizbon’a kıyasladığınızda küçük bir şehir. Ama her şey elinizin altında. İngilizce öğrenmeyi geliştirmeyi çalışıyordum. Ama buraya geldiğimde Türkçe öğrenmem gerektiğini gördüm. Biraz da Türkçe öğrenmem lazım"