Geçtiğimiz günlerde Trabzon’da değme filmlere konu olacak bir transfer görüşmesi gerçekleşti. Bulgaristan’ın Beroe Stara Zagora takımında oynayan Türk asıllı Sali Sadakov, Trabzonspor’da denenmek için İngiltere’de yaşayan babası ile birlikte şehre geldi.

Sali, 3 gün boyunca kendinden 2 yaşı büyük Trabzonspor U17 takımıyla antrenmanlara çıktı. Antrenörler Mehmet İpek ve Turgut Kural’dan geçer not aldı. Sağ ve sol kanatta görev yapan 15 yaşındaki Sali Sadakov, ocak ayında Trabzonspor tarafından bir kez daha davet edildi.

Baba Şenol Sadakov, oğlu Sali’yi Manchester City ve Crystal Palace’ın da yakından izlediğini söyledi. Bu yaşananlar bize geçmişte ülkemize gelen ancak ‘İşi yaramaz’ diyerek gönderilen Zlatan İbrahimoviç, Ronaldinho, Shevchenko, Nedved ve Kaka Leite gibi yıldızları hatırlattı. Biz de diyoruz ki; “Sali’nin akibeti de onlar gibi olmasın.”

SALİ’Yİ ELDEN KAÇIRMAYALIM

Sali Sadakov, henüz 15 yaşında… 8 yaşındayken Bulgaristan Süper Lig ekiplerinden Lokomotiv Plovdiv takımında futbola başlıyor. Kanatta görev alan ve iki ayağını da iyi kullanan oyuncu, 4 yıl burada oynadıktan sonra bir başka Süper Lig ekibi PFC Beroe Stara Zagora tarafından keşfedilip kadroya dahil ediliyor. Sali’nin babası Shenol Sadakov ve annesi Albena Ashimova İngiltere’de ikamet ederken, Sali Bulgaristan’da hem futbol hem de eğitim hayatına devam ediyor.

3 YILDIR Beroe Stara Zagora’da top koşturan genç yetenek, kendilerinden 2 yaş büyük arkadaşlarıyla forma savaşı veriyor. Driplingleriyle ve uzaktan attığı gollerle dikkat çeken 15 yaşındaki yetenek, şimdiden U17 takımının vazgeçilmez isimlerinden biri oldu. Geçen sene anne ve babasını ziyaret etmek için İngiltere’ye giden ve burada özel bir izinle Tottenham ile hazırlık maçına çıkan Sali, Manchester City ve Crystal Palace scoutlarının ilgisini çekmeyi başarıyor.

İKİ ekipten de deneme teklifi gelince baba Shenol Sadakov, düşünmek için süre istiyor. İngiltere’de yeni yeni faaliyet gösteren Trabzonspor Futbol Okulu’ndaki görevliler de tesadüfen o an orada bulunuyor. Ve baba Shenol ile sohbete başlıyor bizimkiler… Trabzonspor’un gençlere verdiği önemden bahseden futbol okulu görevlileri, önce baba Shenol’u ikna etmeyi başarıyor. Ardından durumu Trabzonspor Futbol Okulları Koordinatörü Necati Özçağlayan’a bildiriyor.

NECATİ Özçağlayan da oyuncu ile bilgiler aldıktan sonra Sali’yi babasıyla birlikte Trabzon’a davet ediyor. Sali Sadakov ve baba Shenol Sadakov, 20 Eylül Pazar gecesi Trabzon’a geliyor. 3 gün boyunca Trabzonspor U17 takımıyla antrenmanlara çıkan Sali, antrenörler Mehmet İpek ve Turgut Kural’dan geçer not alıyor. Özellikle üçüncü idmanında adeta bir yıldız gibi parlayan Sali, kendisinden 2 yaş büyük arkadaşları karşısında futboluyla mest ederken, iz bırakmayı da başarıyor.

18 yaşını dolduramadığı için bir takım prosedürlere takılan Sali, 24 Eylül Perşembe günü babasıyla birlikte Trabzon’dan ayrılıyor. Ocak ayında yeniden Trabzon’a davet edilen Sali için gerekli adımların atılacağı söyleniyor. Umarım bu da Shevchenko gibi olmaz. Futbol hafızası iyi olanlar bilir. 1997-1998 sezonunda Dinamo Kiev'de oynadığı dönemde Trabzonspor'a tavsiye edilen Shevchenko ‘İsmi duyulmamış' diyerek istenmemişti. Ve sonra o oyuncu dünyanın yıldızları arasında yer aldı.

İşte kaçan yıldızların bazıları...

Shevchenko gibi bir çok yıldızın yolu Türkiye’ye küçük yaşlarda düşmüş ancak bizimkiler bu fırsatı adeta ellerinin tersiyle itmişti. İşte o futbolcuların bazıları ve kısa öyküleri…

Zlatan İbrahimoviç: 2000 yılında Beşiktaş’ın kapısından döndü. Beşiktaş’ın eski yöneticisi İbrahim Altınsay, Boşnak asıllı golcünün dönemin teknik direktörü Scala yüzünden alınmadığını söyledi. Juventus küme düşünce Inter'e transfer oldu. İbrahimovic sonrasında adeta bir yıldız gibi parladı.

Ronaldinho: Dünyanın gözünü çevirdiği futbolcu olmadığı yıllarda Diyarbakır'a önerildi, ancak yönetimden onay çıkmadı. Gremio forması giyerken Galatasaray'ın da gündemine geldi, ama 3 milyon dolarlık bonservisi transfere engel oldu. 1 yıl sonra PSG 18 milyon dolar, iki yıl sonra ise Barcelona 35 milyon dolara Brezilyalı yıldızı kadrosuna kattı.

Jımmy Floyd Hasselbaink: 1994 yılında Samsunspor'a geldi, bir haftalık deneme sonunda dönemin teknik direktörü Multescu tarafından beğenilmedi. Karadeniz ekibinin beğenmediği Hasselbaink, Chelsea forması altında gol kralı oldu.

Pavel Nedved: Henüz yıldızı parlamadığı yıllarda Galatasaray'a önerildiği, ancak genç yaşı nedeniyle veto yediği iddia ediliyor.Juventus'a 2001 yılında 41.2 milyon euro karşılığında transfer olan Nedved, 2003 yılında 'Avrupa'da Yılın Futbolcusu' seçildi.

Kaka Leite: 2003'te menajerler aracılığıyla yabancı futbolcu arayan Gaziantepspor'a önerildi. Nurullah Sağlam'ın genç takımda keşfettiği Sambası için Kulüp Başkanı Celal Doğan ikna edilemedi. Hal böyle olunca yönetim, bu kadar genç bir oyuncuya para ödenmemesi kararını aldı. Aynı yıl 8.5 milyon Euro karşılığında Milan'a transfer oldu. (Karadeniz- İsmail Düzgün)