Trabzonspor Divan Başkanı Ali Özbak ile Trabzonspor Avukatı Nusret Yılmazer, beraber Ziya Bey Tesisleri Divan Başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz tesislerinde düzenlenen toplantının sonuç bildirgesi okundu.
Bildirgeden öne çıkan başlıklar şu şekilde oldu:

"Farklı yollarla elde edilecek kazanımların hiç bir değeri olmadığını yürekten inanıyoruz.
Trabzonspor'un elindeki şampiyonluğun farklı güçler tarafından gasp edilmesi hiç bir şekilde sessiz kalacak değiliz.

Trabzonspor siyaset üstüdür. Hiç bir Trabzonlu siyasetçi bu büyük kulübe katkı kapma noktasında kendisini geride tutmayı asla kalbinden geçirmez...

Bugüne kadar koruduğumuz sessizlik birileri tarafından yanlış anlamış olabilir.
Bu sessizlik adaletin tecelli etmesinden başka amaç taşımamaktadır"

Bildirgenin altında imzası olan Divan Başkanı Özbak, toplantıya katılan herkesin bildirgeye destek verdiğini kaydetti.

Etik Kurulu'nun raporu ile ilgili her hangi bir bilgi gelip gelmediği şeklindeki soruya ise Yılmaz,  "Etik Kurulu'nun raporunda basına yansıdığı kadarıyla ve şahsi olarak iletilen bilgilere vakıfız. Resmi bir bilgi verilmedi. Bizde yapılacak resmi açıklamayı biliyoruz." şeklinde karşılık verdi.

Özbak ise, "Olay bizim beklediğimiz safhadan saptı gerçeğini Fenerbahçe'nin CAS'a açtığı 45 milyon Euroluk davanın geri çekmesi ile ilintili olduğunu düşünüyorum.

Bence yasayı yaparak takdir toplayanlar teşekkürü ancak bu sapmanın içine girerek özerk futbola dışardan ellerini sokarak sağladıkları özerklik görüntüde kaldı.

Biz burda 2007'de Sivas maçını bir taraftarın sahaya girerek bence darp yapmadı darp edildi ama hükmen mağlup sayıldık 5 maç ceza aldık.

O zaman 27. madde a ve b maddelerini içeriyordu. a maddesi sahaya yönetici onun görevlendirdiği profesyonel yönetici eğer tecavüz eder de şiddet uygularsa o takım 3 sıfır da yenilir.

Ancak bir seyirci sahaya atlarsa ya tekrar edilir yada görüntüsü itibari tescil edilir.

Beşiktaş'ın son Galatasaray maçındaki durumu bizimkini 10'a katlar.

Adam akşamdan yatıyor rüya görüyor o gördüğü rüyayı yarın kaleme alıyor, disiplin talimatnamesini değişiyor...
Bugün disiplin talimatnamesine bir sürü maddeler eklediler.

Tahkim Kurulu rapor verecek. Etik Kurulu rapor verecek. Bunun talimatnamesini Federasyon yapıyor.

İş baştan beri kokmuş...

Efendim şike sahaya yansıdı.
Siz 2004 yılının mayısında denizlide oynanan müsabakayı hatırlar mısınız? Biz aynı burada 4-2 Galatasaray'a yenilmiştik. Fenerbahçe onu 4-0 yendi orda..

O maçtan sonra Fenerbahçe geldi bayram yapmaya başladı. Ondan sonra Malatyaspor'a da 4-2 yenildi. Orda Denizli stadında ne kadar insan vardı 15 bin.

O zaman bu yasa yürürlükte değildi. O zaman saha komple satın alınmış... Ama aynı zat 2005'de şampiyonluğu kaybedince UEFA'ya başvurdu, Türkiye'de şike var diye..

Olay rayından çıktı. Olayın içine birileri müdahale edilmesini istedi.

Eski Federasyon başkanı bugün başka şey, yarın başka şey en son güzel bir şey söyledi: "Ali Koç kaçma?. Yukarda Allah var"

O başka yerden kullanmayı bekledi yolunu açtı, ama bugünki kullanacağa benziyor...

GÜVENİMİZİ MUHAFAZA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ
Yılmaz ise, "Olay başka boyutlara gitse de biz güvenimizi muhafaza etmeye çalışıyoruz. Ancak çalışmalarımız var. Bu çalışmaların semerelerini sizlerde takip etmektesiniz. Özellikle beyandan kaçınma gerekçemiz söz konusu etik kurulu raporunun resmi olarak temin edilemeyip, içeriğinin net bir şekilde tarafımız tarafından incelenmemesidir.

Eğer duyduklarımız doğru ise hem taraftar olarak T.C. vatandaşı olarak bazı sorularda gelmektedir.
Etik kurulunun en son raporunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının temin edilen 26 adet klasörü inceleyerek yapmıştır. Trabzonspor ile ilgili 6 maç incelenmiş, 26 adet klasörde Trabzonspor'a yazılanlar değerlendirilmiş bu maçlarla ilgili her hangi bir teşvik teşebbüsü olmadığı rapor edildi.

Şimdi ise 70 klasör incelendi. İlk 26 adet klasör sonrası, dosyaya yani Trabzonspor aleyhine yeni bir bilgi beyan belge girmemiştir. O halde ilk rapordaki Trabzonspor'a suç isnadında bulunulamayacağı yönündeki kanaat ile şimdiki raporda bir maçta teşvik teşebbüsünde bulunulduğu yönünde kuvvetli şüphe olduğuna dair iddialar arasındaki çelişkiyi açıklamak mümkün değildir. Biz büyük bir endüstri haline dönüşmüş olsa da  futbolun halen dahi bir oyun olduğuna inanıyoruz. Ancak futbol yeşil sahada oynanan bir oyundur. Sahnelenen bir oyun değildir" diye konuştu. 


TRABZOSPOR'DAN KİŞİLERİN SAVUNMASI NEDEN ALINMADI
Etik Kurulu raporu öncesi suçlanan bir çok kişinin savunmasının alındığına dikkat çeken basın mensuplarının bu yöndeki sorusunu yanıtlayan Yılmaz, "20 Ocak 2012 tarihli yazısı ile Trabzonspor'dan savunma istemiştir. Trabzonspor kulübü savunmasını yapmış Etik Kurulu Başkanlığına göndermiş. Ve bu savunmasında da Ağustos'ta ki Etik Kurulu raporuna atıfta bulunulmuştur. 

Eğer 26 adet incelenen klasörde her hangi bir suç unsuruna rastlanılmamış ve daha sonraki klasörlerde şüphe uyandıracak bir unsura  rastlanılmış ise diğer adı geçenlerin ve ilgililerin ifadelerini ve savunmalarını alan etik Kurulu niçin hiçbir Trabzonspor mensubunun ifadesine veya savunmasına başvurmamıştır. 

TRABZONSPOR UEFA NEZDİNDE GEREKLİ MÜRACAATLARI YAPACAK
Yılmaz, "3 Temmuz 2011 tarihi öncesinde 2010-2011 sezonu ile ilgili Trabzonspor kulübü UEFA'ya başvurmuştur. Bu yazı üzerine UEFA TFF'ye Trabzonspor'un iddialarını sormuş ve bilgi istedi. Çeşitli tarihlerde sadece TFF nezdinde değil UEFA ve FİFA nezdinde müracaatları oldu. Umudumuz bu meselenin TFF çatısı altında halledilmesi ve hukuku vicdanları tatmin eden bir karar alınmasıdır. Bu manada adaletimizin vicdanımızın sarsıldığı durumda bütün mercilerde girişimlerini yapacaktır. Bu manada da gerekli hazırlıklar yapılmış vaziyettedir" dedi.