61SAAT SPOR SERVİSİ

Trabzonspor'da Divan Kurulu, bugün Trabzonspor Kadir Özcan Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Trabzonspor'da Divan Kurulu, bugün Trabzonspor Kadir Özcan Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Asbaşkan Mehmet Yiğit Alp ve yönetim kurulu üyeleri, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ile divan kurulu üyeleri katıldı. Divan Kurulu toplantısı saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

ASKER SELAMI VERİLDİ
Şehitlerimize, askerlerimize ve futbolcularımıza destek olmak için asker selamı verildi.

BUSENAZ TEBRİK EDİLDİ
Geçtiğimiz günlerde Çinli rakibini yenerek Dünya Şampiyona olan Buseniz Sürmeneli tebrik edildi.

ŞENOL GÜNEŞ’TEN DERS ALINMALI
Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen, “Bu genel kurul nedeniyle katılamadığı için yada hastalığı nedeniyle mazeret bildirenlere teşekkür ediyoruz, hasta olanlara acil şifa diliyoruz. Yine hepimizin günlerdir hassasiyet duyduğu ve bu vatan toprağı için şehit olan askerlerimizi yine minnetle anıyoruz. Gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. 2020 Avrupa Futbol şampiyonasının her grubunda mücadele eden Türk Milli Takımı’nın bu genç fidanları bize çok güzel şeyler yaşatıyorlar. Başında olan değerli hocamız Şenol Güneş’in bunu yaşamış ve yaşatmış olmasından kaynaklıdır. Türk milli takımını mükemmel yerlere giriyor. Bundan bütün futbol camiasının ders alıp gençlere güvenmesi gerekir. Trabzonspor’da güvendiğimiz gençlerin bizi mahcup etmediği gibi. Gençlere güven ve Trabzon camiasındaki futbola bağlılık amatörden gelmektedir. Biz amatöre katkı sağlayacak çalışmalar yapmazsak gençlerin gelmeleri hayal olur. Eski semt sahalarımız artık yok. Elimizde neredeyse bir şey kalmadı. Asıl hepimizin arzu ettiği Avni Aker ve Yavuz Selim’in yerinde yapılan alandaki sahanın amatör futbola hizmet edecek şekilde düzenlenmesidir. Kurumların ASKF’nin taleplerini ciddiye almasını bekliyoruz ve Trabzonspor camiası olarak bu bizim beklentimizdir” dedi.

TARAFTARI GETİRMEYECEKSİN
Sürmen, “Sezon başında bir algı oldu Trabzonspor yönetimine karşı. Sakatlıklar ve sorunlar giderildikten sonra futbol takımımız yine bizim arzu ettiğimiz düzeyde yoluna devam etmektedir. Burada biraz sabırlı olmak gerekir. Yönetimin de ben her şeyi doğru yapıyorum diye bir pozisyona girmemesi lazım. Bunun için de istişare gerekir. Bizim taraftar gruplarımız aynen Trabzonspor gibi büyük olması lazım. Sen Anadolu beyinin taraftarıysan sana gittiğin statlarda küfür de edilse susacaksın taraftarlık görevini yerine getireceksin. Bu konuda yönetimin sana tavsiyelerine uyacaksın. Trabzonspor ceza ödüyorsa o zaman yönetim bu taraftarı bırakacak deplasmana getiremeyecek. Yok öyle bir şey. Büyük kulübün yöneticisi de taraftarı da büyük olur” ifadelerini kullandı.

KARABORSADA SATILMAMALI
Sürmen, kombinelerin karaborsaya düşmesiyle ilgili, “Kombineler alındı. Alanlar elbette kendi çevresine veriyorlar. Ama şunu kontrol etmek zorundalar. Bu biletler karaborsada satılmamalı. Eğer böyleyse tehlikeli iş var. Herkesin hassasiyet göstermesini bekliyorum” dedi.

BU YIL TRABZONSPOR’A KAÇ KİŞİ ÜYE OLDU?
Sürmen, “Bu yıl yönetimin üye yapma hakkı 355 kişi. Rakam ilginç. Bu iptal edilen üyeler vardı. Onlar silinmiş ama müracaat edenler kotasız normal müracatla yapılıyordu. Bunlardan 101 kişi yeniden müracaat etmiş üye olmak için. 5 genç üyelikten asıl üyeliğe geçmiş toplam yeni üye olarak müracaat eden sayımız 85 kişi. 355 kişi hak varken 85 kişi müracaat etmiş. Bu iyi mi kötü mü? Kimsenin iradesini kısıtlamıyoruz ama birileri liste halinde üye yapması bu şekilde engellenmiş oluyor” şeklinde konuştu.

UEFA, AVRUPA GELİRLERİNİ ALACAK MI?
Kulüp Başkanı Ahmet Ağaoğlu, “Sezonu biz 63 puanla 4. olarak bitirdik. Şu an itibariyle de averajla lig üçüncüsüyüz. Geldiğimiz zaman ifade ettiğimiz gibi şartlar ne olursa olsun Trabzonspor futbol takımı hiçbir zaman zirve yarışından kopmaz. O mücadeleye devam ediyoruz. UEFA ön elemelerinde oynadığımız maçların zorluk derecesi oluşan sakatlıklar ve bir takım olumsuzluklardan etkilenmemize rağmen çok kısa sürede toparlanıp yine Trabzonspor’un adına yakışır şekilde mücadele etmekteyiz. Burada bizim açımızdan bu dönemin en önemli gelişmelerinden birisi Avrupa kupalarına katılmamız oldu. Masa üzerinde çok büyük mücadele verdik. UEFA ile yapılmış olan sözleşme 10’a 100 oranda ihlal edildiği için disipline sevk edilmiş 1 yıl ceza almıştık. Ama bizim 2018 yılının başından itibaren uygulamış olduğumuz ekonomik, idari, finansal ve sportif program, 21 Ocak tarihinde UEFA Finansal Fair Play komitesine süreci anlattık. Kadro maliyetini düşürdüğümüzü söyledik. Profesyonel kadroda yer alan 17 futbolcumuzun 16sını Trabzonspor’un altyazısından geldiğini, idari disiplini bütün detaylarıyla anlattık. Disiplin kuruluna tavsiye kararı çıktı. İzlemiş oldukları program devam ettiği takdirde izleme altında Avrupa kupalarına devam etmelerinde hiçbir sakınca yoktur ancak buradan elde edilecek gelirlerin yarısına el koyulmak şartıyla. Dolayısıyla haziran ayından itibaren yolumuz açıldı. Ancak yüzde 50’lik kesinti çok ciddi bir kesinti” dedi.

BATMIŞ DURUMDASINIZ!
Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “UEFA, CAS’a müracatımızdan memnun olmadı. Biz size Avrupa kupalarına katılma hakkı sağladık ama siz bizi şikayet ettiniz. Bunun ötesinde kamuoyunda sıkça konuşulan ama prensiplerini kurallarının yarıdan fazlasının bilinmediği bir şey. Bankalar Birliği ile yapılandırma anlaşması. 2018’in Aralık ayında Bankalar Birliği, TFF, Süper Lig kulüplerinin yöneticileri CEO’ları ile bir toplantı yapıldı. Süper Lig kulüpleri olarak 14 milyar banka borcunuz var. Fiilen batmış durumdasınız. Gidişiniz gidiş değil frene basın. Futbol ailesine olan mevcut borçlarınıza kredi tahsis edip bunu yine gelir gider dengeniz doğrultusunda yeniden yapılandırarak sürece yayacağız. 2 sene sadece ana para faiz tahsil etmeden ve size yine bu denge doğrultusunda her ay belirli bir gelirden kaynaklı parayı serbest bırakacağız. Biz zaten mayıs ayı itibariyle çok ciddi şekilde bunun altyapısını yapmıştık. Profesyonel kadro maliyeti 38 milyon Euro’dan 13 milyon Euro’ya indirdik. Borçlarımızı ödedik. Frene basın konusunda bunlar nasıl olsa bize para verecekler diyip kulübün büyüklüğüne ihtiyaçlarına bakmadan 10 milyon ile 20 milyon Euro arasında borçlanan kulüpler oldu. Biz tüm frenleri kullandık” diye konuştu.

100 LİRADAN 70’İ BORCA GİDER
Ağaoğlu, “Bankalar Birliği ile çok ciddi süreç yönettik. Ama maalesef bizim gelirimiz 160-170 milyon TL. Kulüp borcu da 1 milyar 200 milyon olduğu için bu yapılandırmaya girdik. Yapılandırmadan sonra elde edilecek olan 100 liradan 70’i borç ödemeye gider. geri kalan kulübe gelir. Bizde bu rakamla başladık. Bu çalışmaları çok ciddi şekilde getirdiğimiz için bu protokolü ilk imzalayan olduk. Sadece ilk imzalayan değil bugüne kadar ciddiyetle uygulayan en ufak bir şekilde sözlerin dışına taşmayan tek kulüp olarak devam ediyoruz” dedi.

KIYAMET KOPAR!
Ağaoğlu, “Eğer Ocak 2020 tarihi gelir de bir şekilde ya henüz tam olarak hazır değiliz bunu 1 sene daha erteleyelim dedikleri zaman kıyamet kopar. Başlı başına haksız rekabetin onayın adaletsizliğin ödüllendirilmesi adına gelir. Kendimi sıkacağım, limitleri aşmayacağım, mali disipline harfiyen uyacağım, bu limitlerin çok çok üzerinde transfer yapanları benimle aynı platformda mücadele ettireceksiniz. Herkes bunlara harfiyen uymak zorunda. Böyle bir süreçten geçerek bunu imzalayan ilk kulüp olarak ben karşınızdayım” şeklinde ifadeler kullandı.

TRABZONSPOR'DA BORÇ 300 MİLYON İNDİ 840 MİLYONA DÜŞTÜ
Ağaoğlu, “Trabzonspor’un tarihinde ne önmeli borç azaltmalarından birisidir. 2 sene içerisinde Özkan Sümer zamanında büyük borç ödedik. İlk defa uzun süreden sonra borç azalttık. Haziran ayında 1 milyar 200 milyon borçlar gelmiştik. Trabzonspor’un borcu şuan itibariyle 840 milyon lira. 300 milyon liranın üzerinde büyük bir borç yükünden kurtuldu Trabzonspor” dedi.

GELİRLERİ AÇIKLADI
Ağaoğlu, “3 yıllık bugünkü kur üzerinden hesaplarsak 120 milyon lira sponsor geliri elde etti Trabzonspor, Kombine satışı geçen sene 19 bindir bu ene 34 bin olarak gerçekleşti. İlk mağazaların cirosu 35 milyon tl. Geçen yıl 12 ay üzerinden gittiğimizde 24 milyon liraydı. 4 ayda forma satışımız 130 bin hedef 200 bin. Sadece seyirci hasılatı ve bilet satışı ile sponsorlardan beklenen gelirlerden bu işin içinden çıkılamayacağı malum. Forma satışımız 3 İstanbul takımının ortalamasının biraz üzerinde” diye konuştu.

HEDEF 100 MİLYON LİRA
Başkan Ağaoğlu, “TEFE TÜFE ortalaması artı 5. Her sene Ocak ayında faiz oranları yeniden revize edilecek. Uçuk kaçık faiz oranları değil. Sözleşme haziran ayında yapıldı. ortalama o zaman 16’ydı ve üzerine 5 eklendi. Bu düştükçe her zaman revize olacak. Borsadan elde etmiş olduğumuz gelir hisselerimizin satışından kaynaklanan. Borçlanmadık. Ayrıca ürün satışı ciddi bir profesyonel kulübün olmazsa olmazıdır. 170 Euro’ya forma satan Avrupa kulüpleri var. Ortalam 240 bin forma satışı yapmışlar. Bizim satmış olduğumuz 230 lira en pahalısıydı. Fiyattan dolayı eleştiriliyoruz. Ürün yelpazenizi genişletmeniz lazım. Yönetimin sonuna geldiğimiz zaman hedefimiz 100 milyon lira. Birilerinin batırdığı birilerinden almak zorunda mıyız diyor iş adamlarımız. Geliri giderinden fazla Trabzonspor’un şu anda. Şu an itibariyle 400 milyon liraya yakın gelir elde etti 6 ay içerisinde. Gideriz de 230 milyon lira. 150 milyon lira artıdayız biz. Madem durum böyle iş adamlarından neden para istiyoruz. Kulübün kaynakları hassasiyetle kullanılsın her kuruşu sorgulansın” dedi.

SADECE BİZ VE RİZESPOR KATILDI
Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Amatör sporlara benim hassasiyetimi herkes bilir. Amatör sporlar bu ülkenin olamasa olmazıdır. Sadece futbol değil 62 tane branş var. Ankara’da bakanlıkta amatörler haftası düzenlendi. Türkiye’nin her yerinden gelenler vardı. Sadece iki kulüp başkanı vardı. Biri biz, direği ise Rizespor başkanı idi. Espri olarak şunu söyledim. Trabzon Türkiye’nin T’si Rize de R’sidir TR olur biz o yüzden buradayız dedim.”

GELİR KALEMLERİ AÇIKLANDI
Konuşmaların ardından Denetleme Raporu okunurken, gelir kalemleri şu şekilde oluştu: “Reklam ve sponsorluk gelirleri 48 milyon 24 bin lira, TV ve radyo yayın gelirleri 122 milyon 670 bin lira, futbolcu transfer gelirleri 54 milyon, loca ve kombine gelirleri 39 milyon lira, kredi kullanımı 141 milyon, yönetici katkıları 5 milyon, sermaye artışı 34 bin lira.”

GALATASARAYLI MİLLETVEKİLİ, TRABZONSPOR FORMASI İSTEDİ
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, “Mecliste İstanbul Milletvekili arkadaşım var, Galatasaraylı. Bana telefon açtı. Keşanlı formadan bana getirsene dedi. Sen ne yapacaksın dedim ona. Alıp ofise koyacağım dedi. O video çalışmayı yapan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.