61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzonspor eski Başkanı Sadri Şener, TRT'de katıldığı canlı yayında soruları yanıtlıyor.. Şener, özetle şu ifadeleri kullandı:

BAŞKANLMARIN BORÇTAN SORUMLU OLMASI
Yönetici bulmak zor olur. Eğer başkan para kazanıyorsa, yönetici para kazanıyorsa onunla uyuşur bu sistem. Hem başkanlık yapacağmı hemde sorumlu olacağım. Avrupa’da var. Barcelona başkanı. O satıyor alıyor. Ona doğru gidişse tamam. Ama amatörce başkanlık yapacağım ama sorumlu olacağım. Niye olacağım ki başkan?
Ama hiç bir şeyin yok, amatörce yapıyorsun. 

KULÜPLER SATILABİLİR Mİ?
Yüzde 49 satılır halka.. Kalanı onun yönetimindedir. Dünyada İngiltere’de, kulüpleri satıyorlar. Buda bir model... Bizim orada olmaz. Çok zor olur ama bir gün öyle bir hal alırki, bu da bir ticaret.. Çin’den adam geliyor Milan’ı aldı. Arap Şeyhi gitti, Paris’i aldı. Bu da finansman modeli. Sahibi o oluyor kulübün. Piyasa anormal zıplar eder, anormal futbolcu paraları dolaşmaya başlar. Amatör lig çöker gibime geliyor. Benim istediğim model mi değil. Mevcutta bu borçları ödeyecek sistem bulup başkan ve yöneticilerin amatörce bu işi yapmaları. Futbolcuların ve hocaların aldığı paralar kadar itibar verilip azatılmamalı... 

2010-11 SEZONU
Şikeyle gelen bir olay.. O işin sonunda ilk önce hapis çıktı, sonra beraat çıktı. Telefon dinlemelerini, şunların delil olarak kabul edilmediğinden davanın düşürülmesi. Şike yapmadın demiyor. İkisi farklı şey.. Davanın gidişatında deliller  sonra düşüyor.  Yarın öbür gün öbür dünyaya gittiğinde.. 

UEFA BİLMEYEN İNSANLARLA..
Halkın yapısı öyle.. UEFA’ya daha bilmeyen, hangi şehirde olduğunu bilmeyen avukatlarla gittiler oraya.. Avukat var, avukatçık var. Realitide Türkiye’de... 

KAADENİZ'İN İNADI
Bizim oranın taraftarları kulüplerine çok bağlı. Karadeniz inadı olan insanlar. Haklı olarak... Bizde orada yerini yaptık duruyor. Vicdani olarak orada olması lazım. Prosedür oraya getirmiyor. İyi hukukçularla devam edilirse önemli sonuçlar çıkar... 

Aziz Yıldırım ile yan yana gelmemesi ile ilgili olarak ise Şener, “Kavga dövüş hoş değil. Olmaması azım. Seyirci baskısı sonuç baskısı veya kendi yapın çok önemli. Ama tabi sadece kuzu gibi maç seyretmek olmuyor. Kuzu gibi değildik”

Şenol Güneş’i, Beşiktaş’ta tebrik etti mi? Sorusuna Şener, “Yok... Bizim Trabzon’da çok var...” dedi.

Şener, “Ciddi para alıyorsan orada noktayı koyun. Ciddi para alıyor bu hocalar. Sadece Şenol hocalar değil, Fatih hocada... Bana onun dışında bir talebin daha olmasın. Çok ciddi paralar... Allah çok versin. Orada stop diye olmalı düşünüyorum. Maddi anlamda biz ne derse ona veya başkasına verdik, zamanında da ödedik. Zaten vermedin mi mahkemeye veriyor, federasyondan alıyor.
Bu takımı niye yanlış oynattın diye ceza vermiyoruz. Onu da yeni çıkardılar. “Primi almamamız zaten cezadır” eskiden veriyorduk. Sonra onu da veremez olduk. Bunun üzerine bir de törenler, omuzlarda dolanmalar mı istiyorsun?”

PROFESYONEL DİYİP GEÇİYOR
Şener, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu oyuncularda vefa duygusunun olmamasının sebeplerini araştırmak lazım. Birde bu profesyonel kelimesini tam net açıklamanız lazım. Profesyonel diyip geçiyor cümle.. Emeği karşılığında para alan insana mı denir? Sıkışınca ben profesyonel diyor... Bu öğretilmeli diye düşünüyorum. Tabi paranı al. Zamanında paranı al. Bunlara saygı duyarım kabul ederim de çok abartılmasnı kabul etmem profesyonelliği...”

10  YÖNETİCİ EKONOMİK DURUM...
Muharrem Usta’nın bütçe konusu ile ilgili açıklamaları sonrasında başkan adayı Ağaoğlu’nun ekonomik durum nasıl toparlayacağı ile ilgili Şener, “

Onu bilmiyorum. Vardır, acil para toplanır. Kimse yönetime gireceklerden. Veya bankayla konuşulur edilir. Benim anladığım gittiğin gibi ertesi gün para ödeyeceksin. Yeni sistem kuruncuya kadar toparlayamazsın. Her halde öyle alacak arkadaşlar bulacak..

BUNUN ADINA PROFESYONEL DENİYOR
Mukavelesi olan oyuncuları nasıl göndereceksin. Gitmiyor ki? Gönder, hemem UEFA’dan geliyor. Profesyonel deniyor ona.. Şunu demiyor. Bu parayı aldım ama size faydan olmadı. Ben utanırım, beceremedim, gol atamadım.. Bir de bana para verin..

TAKIMIN ADI TRABZONSPOR OLUNCA OLMUYOR
15 kişilik yöneticinin 10”unu ekonomik durumu iyi olan arkadaşlardan seçerim. Taahhüt alırım. Toplanır para. Ondan sonra diğerlerine bakılır.
Rakiplerin çok kuvvetli, sende onlara göre kadronu kurabilirsin.
Şampiyon olamazsan bile kupa alırsın, Avrupa’ya gidersin. Bunlar hep seni gündemde tutar. Hiç biri olmazsa takımın adı Trabzonspor’ ise olmuyor. Bir şey al, şampiyonluğa gideni engelle yen.. Yarışın içinde ol. Sen kalkıyorsun, 5. Sırada ama puan farkı...

KUCKA’YI BEĞENMİYORUM...
Transferde şu var.. Yurt dışından oyuncu alma kolaylığı var. Milan’da oynadı, Juventus’ta oynadı. Tamam bunu alalım. Ama adam 34 yaşında. Kucka aldı. Ben hiç beğenmiyorum mesela.. Hakikaten beğenmiyorum. Menajer mi buldular? Menajer var bir kere işin içinde. Türkiye’dekiler pek eğitimli değil. Para harcasa, yetiştirse, hakkı.. Ama alıyor ortada imtihan oluyor... Herkes menajer oluyor sonra bu.. Antalya’da kamp yaptığımızda kaçtane menajerle görüşüyorsun. İnanıyorsun bazen.

VEN VEFALI FUTBOLCU
En vefalı futbolu.. Yöneticiye bir tek yemek ısmarlayan Ünal’mış.. Düzgün, dümdüz bir oğlandır. Çok beğenirim o tarafını.. Bazıları hiç.. Hep sen ısmarlamını bekler. Çok basit bir şey ama oradan not veriyorsun...

TRABZONSPOR İLE RİZESPOR ARASINDA YAŞANANLAR
Trabzon, bir imparatorluk başkanti.. Rize o zaman ilçe. Rize’nin kalesi bile yok. Giresun’un var. Bunlar hep bize bağlı. Burası merkez.. Değiştiremiyoruz. Hem Pontus, hem de Kanuni’nin, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim’in yeri... Futbolun başlangıcı İstanbul’a yakındır. O yıllarda 12 , 13 tane konsolosluğun olduğu yer. Bunları üst üste koyduğunuzda değer ortaya çıkıyor.
Sayın Cumhurbaşkanı Trabzon’da konuştuğunda, Trabzon bu değil. Türkiye’nin neresine gidersen Trabzon var.. Hep var göç etmişler. Ekonomik şartlardan göç etmişler. Gidip başka yerlerde ekmek parası kazanmışlar. Karadeniz birliği değilse bile Karadeniz takımlarının birinci ligde olduğu yıllara bakın değişik oldu. Zor deplasmandı Karadeniz. Giresun vardı, Ordu vardı, Samsun vardı.. Ordu kayboldu, Giresun mücadele veriyor. Samsun, girer mi potaya..
Kulüpler hep belediyelere kalıyor. Rize inşallah çıkar. İbrahim orada iyi iş yapıyor. Eskiden her gelen takım Trabzon havalimanına iniyordu. Şimdi her ile havalimanı yapılıyor. Önemli Karadeniz...
Eski şeyleri bulur muyuz? İnşallah buluruz...

Yönetime belli bir süre sabır ve eleştiri olmadan eni seçilecek arkadaşların çalışmaları rahat yapmaları takıma destek olmalarını istiyorum. Burada takımı desteklemek çok önemli. Lider yenmek sana tekrar hava verir. Yönetime yardımlar artar. Bunlar olağan şeyler. İnşallah iyi sonuçlar alırlar.