Önceki gün, Trabzonspor’un kulüp üyesi Recep Bakırtaş’ın Noterden ihtarname ile çeşitli kurum ve kuruluşlara Trabzonspor yönetiminin yetki ve sorumluluğunun olmadığına dair yaptığı başvurusu, ihtarcı üyeyi maddi açıdan büyük bir mahkumiyete getiriyor.

Trabzonspor yönetimi ve borsada işlem gören hisselerinin ortakları, kesinleşmiş yargı kararı olmadan Recep Bakırtaş’ın yaptığı noter tasdikle ihtarnamenin Borsada bir nevi, hisse manipülasyonlarına sebep verebileceğinden hareketme suç duyurusunda bulunması halinde, Bakırtaş’ın ağır maddi para cezalarına çarptırılabileceği iddiası ortaya atıldı.

Avukat Ferit Can Çelik, binlerce üyenin ticaret mahkemelerine suç duyurusunda bulunma hakkını elde ettiğini belirterek Recep Bakırtaş, ağır parasal mahkümiyetlere çarptırılır dedi.

Çelik’in konu ile ilgili açıklaması şöyle;

İhtar kendi içerisinde bir çelişki. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı var ise zaten bu ihtara gerek yok.

Verilen ilan üzerinden öğrendiğimiz kadarıyla Sayın Bakırtaş Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin kararının kesinleştiği ve Trabzonspor yönetiminin buna uymadığı iddiasında. Oysa ortada kesinleşmiş bir karar mevcut değil. Zaten kesinleşmiş bir karar mevcut olsaydı ihtar çekmeye gerek kalınmaz, doğrudan mahkeme kararı icraya koyulabilirdi. Mahkeme kararının icraya koyulamamış olması, bunun yerine ihtar yolunun seçilmiş olması dahi ihtarın içeriğini boşa düşürmektedir.

Dernek yönetimi hakkında verilen kararlar kişilik haklarına dair kararlardandır. Bu nedenle mutlak suretle kararın kesinleşmesi gerekir. Bildiğimiz kadarıyla şu anda karar düzeltme aşamasında bulunuyoruz. Trabzonspor yönetimi hakkındaki karar ancak ve ancak karar düzeltme talebinin red edildiği tarihte kesinleşecektir. Bundan sonra da eminim hepimizin göreceği gibi Sayın Bektaş cebr-i icra yoluna başvuracaktır.

İhtarın herhangi bir hukuki sonucu Trabzonspor için olmayacaktır.

Tüzel kişiliklerin temsilciliğinin nasıl olacağı yasalarımızda bellidir. Sayın Bektaş tahminimce ileride bir problem çıkması halinde ihtar gönderdiği kişilerin iyiniyet savunmasında bulunmalarının önünü kesmek istemiştir. Fakat bu ihtar bu amaca hizmet etmez. Çünkü iyiniyet savunması yapılabilmesi için temsilcinin görevinin hukuken sona ermiş olması ve karşı tarafın da bundan haberinin olmaması gerekir. Şu anda böyle bir durum söz konusu değildir. Trabzonspor yönetimi hukuken görev başındadır. İhtar gönderilen kişiler resmi evraka bakarlar, ön görüde bulunmazlar.

Benzer olay Aziz Yıldırım ile yaşandı.

Biliyorsunuz yaklaşık 2 sene önce Aziz Yıldırım hakkında ihtiyadi tedbir kararı alınarak başkanlığı tedbiren durdurulmuştur. O zaman hatırlarsınız Aziz Yıldırım Fenerbahçe Kulübü başkanı olarak değil Fenerbahçe A.Ş. başkanı olarak açıklamalarda bulunuyordu. Çünkü oradaki mahkeme kararı direkt uygulanabilen bir mahkeme kararıydı. Hatta KTÜ Hukuk Fakültesi’nden Doğukan Bora Savaş SPK’ya Fenerbahçe A.Ş. hakkında ihtar çekmişti. SPK soruşturma açmış, soruşturma devam ederken tedbir kararı kaldırılınca soruşturmaya son verilmiştir. Oysa şimdi ortada uygulanabilecek bir mahkeme kararı yoktur. Var olduğunu iddia edenlerin icraya başvurmamasının sebebini açıklamaları gerekir?

İhtar Ters Tepebilir

İhtarın hukuken karşılığının olmaması ortaya haksız bir fiil çıkartır. Bu durumda Trabzonspor borsada hisselerinin muhtemel uğrayacağı itibar zedelenmesinde kaynaklı manevi ve maddi zararlarını Sayın Bakırtaş’tan talep edebilir. Hisse sahibi her üye de benzer tazminat hakkına sahiptir…