Trabzonspor'un mayıs ayındaki kongresinde işadamı Muharrem Usta, 75 oyla İbrahim Hacıosmanoğlu'na kaybetmişti. Kongrede kürsüye çıkıp rakibini kutlayan, ardından yıpratıcı muhalefetten kaçınan Medical Park Hastaneleri'nin CEO'su Usta ile mahkemenin kongre kararını ve Türk futbolunu konuştuk. "Şike şemsiyesi her şeyimizi esir aldı, konuşmamız gerekenleri konuşamıyoruz. İstanbul'u Trabzonspor için kullanmamız gerekiyor. İstanbul büyülü bir şehir. Trabzon'da yaşayan nüfustan daha çok Trabzonlu, Marmara'da yaşıyor. Olimpiyat Stadı'na en çok taraftar götüren Beşiktaş'la birlikte iki kulüpten biriyiz. Bazı Avrupa kupası maçlarını İstanbul'da oynamanın yollarını bulmalıyız."

TRABZONSPOR TAŞINAMAZ
"İstanbul'da kimi zaman kamp yapabileceğimiz tesisler olmalı. Burada Avrupa'nın devleriyle hazırlık maçları yapabilmeliyiz. İstanbul'da devasa bir gayrimenkul projesini hayata geçirebilmeliyiz. Bunları söyleyince 'Trabzonspor'u İstanbul'a taşıyacak' diye yorum yapılıyor. Asla, Trabzonspor'u kimse Trabzon'dan taşıyamaz. Ama İstanbul kozu kullanılmazsa diğerlerine hep kaybederiz. Trabzon dışındaki dinamiklerimizi kulüple buluşturmaya mecburuz."

BU SÜRECİ UEFA BİTİRİR!
Türk futbolunda yaşanan şike krizi için çözüm nedir?
Bugün Türk futbolunun, taraftarın, yöneticilerin kimyası bozulmuş. Futbol Federasyonu hiçbir şey olmamış gibi davranmak zorunda kalıyor, UEFA kararlarını görmezden geliyor. Sorun içinden çıkılmaz hal almış. Bence herkes UEFA'dan yeni bir şeyler bekliyor. Bugünkü sorunu da yine UEFA noktalayacaktır. UEFA, şike yapan şu kulüp ya da kulüplere şu cezaları ver, kupayı şuna ver gibi tek tek yapılacakları TFF'ye bildirirse her şey hallolur. Yoksa 2010-11 sezonunun travmalarını yaşamaya devam ederiz, etkileri hala sürüyor çünkü.

TFF, Trabzonspor'un 2010-2011 sezonunun tescilinin iptal başvurusunu reddetti, ne düşünüyorsunuz?
Bu karar gösterdi ki, şike süreciyle ilgili UEFA ve CAS'ın aldığı kararlar ışığında Türkiye'de değişen bir şey yok.

Trabzonlular da şikeyi konuşmaktan vazgeçmiyor zaten...
Trabzon'da şikenin neden gündemden düşmediğini anlamamız için insanını tanımanız gerekir. Trabzon'da yaşayan nüfustan daha fazlası Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşamaktadır ve büyük bir güçtür. Bu güç kendini Trabzonspor markasıyla ifade eder. Eğer bu kentin takımının hakkını elinden alırsanız her şeyini almış olursunuz. Trabzonlular bunu asla unutmaz, affetmez ve mutlaka hesap sorulmasını ister.

AKÇAY, TARAFTARA BOYUN EĞDİ
"Trabzonspor için Mustafa Akçay bir şanstı. Çünkü onun gençlere, özkaynağa önem verecek bir isim olacağı kanaati yaygındı. Eldeki kadro belli ve sınırlı. Sanırım Akçay da bunu bildiği için hücum futbolu yerine defansif oynamak zorunda kaldı, iyi işler de çıkardı. Ama taraftar heyecan veren bir takım istedi. Mustafa hoca da eldeki takımla bu isteklere cevap vermeye kalkınca kendi futbol felsefesinden taviz verdi ama istenmeyen sonuçlar geldi. Bence Akçay devre arası kendi futbol anlayışına devam edip yönetimin transfer yapmasını beklemeli."

ŞİDDETİN SEBEBİ BELLİ!
Dev bir hastanenin başındasınız, bu kadar işiniz gücünüz var. Neden Trabzonspor Başkanı olmak istediniz?
Türk futbolunda var olan gelenekten farklı bir isim olarak öne çıkmak istedim. Futbolu takip eden milyonlara sporun eğlence, yarışma, dostluk olduğunu gösterebilmek için aday oldum. 1983 yılında Ali Sami Yen Stadı'nda G.Saray-Trabzonspor maçına gitmiştim. Maç biraz gergindi. Tribünde iki takım taraftarı yarı yarıya oturuyorduk. Tuncay Soyak, G.Saray'a iki gol attıktan sonra kırmızı kart görüp atıldı ama tribünde kimse kimseyle kavga etmedi. Bugün nasıl birlikte maç izleyemeyecek hale geldik peki? Neden bugün yaşanan bu kadar olumsuz olayda fatura yöneticilere kesilmiyor da futbolculara, teknik adamlara, taraftarlara kesiliyor. Bunu sorgulamamız gerek. Asıl neden yöneticilerdir. Benim kulüp yöneticiliği yolculuğum, farklı bir yönetim tarzı olabileceğini göstermek içindir.

BELKİ DE İBRAHİM BEY'İN KAZANMASI İYİ OLDU
"Trabzonspor delegesi, İbrahim Hacıosmanoğlu'nu uzun zamandır tanıyordu. Üslubunu, tavırlarını bilerek bu göreve getirdiler. Bu yüzden ben, onun tarzını eleştiremem. Kupa için mücadele edeceğinin sözünü verdi, şimdi de gereklerini yerine getirmeye çalışıyor. Bu yüzden ben değil o seçildi. Belki de Türk futbolunun geçtiği bu dönemde İbrahim Bey'in seçilmesi iyi oldu. Ben seçilseydim karakter ve deneyimlerim gereği tarzım farklı olurdu. Ancak taraftarımızın hislerini çok iyi anlıyorum."

SEÇİM OLURSA ADAY MI?
"Kongrede seçim sonucu belli olmadan '6 ay sonra yeniden seçim olmasın' demiştim. Seçilecek yeni yönetimin görev süresini doldurması gerektiği kanaatindeydim. Ama mahkeme 'Seçim olacak' dedi. Zannediyorum yönetim üst mahkemeye müracaat edecek. Benim koltuk merakım olsa başkanlığı kıl payı kaybettikten sonra yönetimin her hatasında yıpratıcı politika uygular ve kulübe destek vermezdim. Tam tersine delegelerin güvenip başkan seçtiği yönetimin görev süresinin devam etmesinden yanayım. 'Aday olmalısın' diye çok aradılar ancak ortaya çıkıp ateşi daha da alevlendirmek istemiyorum."

USTA'DAN KISA KISA
Savaş Ay'ı unutmadı: Başınız sağolsun
Usta sohbetimize Savaş Ay için başsağlığı dileyerek başladı. Doktor olduğunu, "Kulak Burun Boğaz" alanında ihtisas yaptığını hatırlatan Usta, "Ne yazık ki ameliyat olmayı istememiş. Büyük bir kayıp. SABAH ailesinin, Türk basınının başı sağolsun" dedi.
"Trabzonspor'un iç sahada maçı var. Maç günü bilet almak için havayolu şirketlerini arıyorum: Hepsinde yer oluyor. Bu beni çok üzüyor; Trabzon'un maçının olduğu gün Türkiye'deki tüm Trabzonlular kente akmalı ama olmuyor."

Trabzon'un sponsoru Acıbadem!

"İlginçbir durum ama Trabzonspor'un sağlık sponsoru Medical Park değil, Acıbadem grubu. Başkan seçilsem de Acıbadem ile olan anlaşmayı iptal etmezdim. Trabzonspor basketbol takımına da ismimizi verdik. Ama onların da sponsoru Acıbadem... Hacıosmanoğlu bunu hatırlattı ama benim için bir sorun olmayacağını söyledim. Neden sorun olsun, mühim olan Trabzonspor'un menfaatidir.
Kongre Trabzonspor'a yakışmadı. 14 tane sandık saat 17.00'de sayılmaya başladı ve gece 02.00'ye kadar sürdü. Sandıklar tek tek sayıldı ve hiçbir adayın müşahidi sandık başına alınmadı. Şaibe demiyorum ama Trabzonspor gibi büyük bir kulübe 800 kişilik salonda kongre yapmak yakışmadı. Bundan sonraki ilk kongre daha büyük, daha modern bir salonda yapılmalı.

Biz Türk sporunun sponsoruyuz

Seçim döneminde 'F.Bahçe kulübünün sponsoru' diye çok fazla bel altı vurdular. Halbuki Medical Park olarak sadece F.Bahçe'nin değil futbol kuluplerinin yarısının sağlık sponsoruyuz. Bütçemizin ciddi bir kısmı da Trabzonspor'a gidiyor"
Muharrem Usta 1965 yılında doğdu, 1992 yılında kulak burun boğaz uzmanı oldu. Ancak Usta doktor olmak yerine arkadaşlarıyla bir klinik açıp ticarete atılmayı tercih etti. Usta'nın 1993 yılında Gaziosmanpaşa'da küçük bir klinik başladığı bu yolculuk şimdi Türkiye'nin en büyük sağlık gurubu olarak ülke geneline yayılmış 17 Medical Park Hastanesi ve yeni markası LİV Hospital ile devam ediyor.