61SAAT SPOR SERVİSİ ÖZEL - Trabzonspor Avrupa Kupaları'na ilk 1975-76 sezonunda ligde şampiyon olara ertesi sezon ilk kez bir UEFA organizasyonuna (Şampiyon Kulüpler Kupası) katılmaya hak kazandı.

Avrupa'da ilk maçını İzlanda temsilcisi IA Akranes ile oynayan ve bu takımı eleyen bordo mavililer Avrupa arenasındaki ilk golünü Necmi Perekli attı.

IA Akranes'ı eleyen Trabzonspor, ikinci turda Liverpool FC ile eşleşti. Trabzon'da ki ilk maçı 1-0 kazanan Trabzonspor, İngiltere'de elenmekten kurtulamasa da; Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanan Liverpool'a, o sene Avrupa maçlarındaki tek yenilgisini tattırdı.

Trabzonspor'un Avrupa arenasındaki en büyük başarısı UEFA Kupası 3. Turu olsa da; tarihi boyunca Olympique Lyonnais ve Aston Villa gibi önemli Avrupa kulüplerini eledi. Inter Milan, Liverpool ve FC Barcelona gibi Avrupa'da şampiyonluklar yaşamış takımları yenmeyi başardı.

Trabzonspor Avrupa'daki en farklı galibiyetini 2007 yılında 6-0 ile KS Vllaznia karşısında alırken, en farklı mağlubiyetini 1990-91 sezonunda 7-2'lik sonuçla FC Barcelona karşısında aldı.

AVRUPA'A 99. MAÇ YARIN

Trabzonspor yarın Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nda oynayan ve müsabakayı 4-2 kazanan Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi 2. Ön Eleme Turu'nda İrlanda'nın Derry City takımıyla oynayacağı rövanş maçını geçerek bir üst tura çıkmayı hedefliyor. Avantajlı bir skor ile İrlanda'ya giden fırtına, yeni sezon hazırlıklarını moralli sürdürmeyi hedefliyor.

TRABZONSPOR MAÇINDA FENERBAHÇE TARAFTARI

Trabzonspor'un 1991-1992 yılı sezonunda UEFA Kupası ilk tur maçında Fransa'nın köklü takımlarından Lyon ile karşı karşıya geldi. Şeyhmuz (1), Hami(3) ve Orhan'ın golleriyle ilk maçı Fransa'dan galip ayrılan Trabzonspor ikinci maçtada Avni Aker'de Fransız ekibi 4-1 yenerek elemey başarmıştı. 1991 yılında Lyon ile karşı karşıya gelen Trabzonspor ilk maçta gurbetçi taraftarların yoğun ilgisini çekmişti. Ancak karşılaşmanın görüntülerinde Hami Mandıralı'nın karşılaşmanın ikinci golünü atmasının ardından tribünlerdeki Fenerbahçe taraftarı dikkatlerden kaçmadı. Yıllar ezeli rakip olan Fenerbahçe ve Trabzonspor o yıllarda gerek taraftar gereksede yönetimler bazında dostça oldukları görülüyor.

Fenerbahçe taraftarının görüntülerini ve o efsane maçın gollerini izleyelim...