61SAAT SPOR SERVİSİ - Hasan Tüncel

Trabzonspor’u takip eden basıl mensuplarına idmanların kapatılmasının doğru olup olmadığını sorduk. Genel izlenim itibariyle idmanların özellikle de basına açık olmasından yana olurken haber etiği konusunda da bu konuda yönetim ve teknik heyetten anlayış bekliyor

Ersun Yanal Trabzon idmanlarını medyaya kapatıyor. 
İlk 20 dakika açıyor, şu sıralar medyada idmanların tamamen açık olması yönünde talep var. Siz spor müdürleri olarak idmanların tümden medyaya açık olması talebine ne diyorsunuz?


SADECE ÖNEMLİ İDMANLAR 

61saat.com yayın danışmanı Ali Savaş " Trabzonspor idmanlarını tümünü izlemek istiyoruz. Bu hem kamuoyunu aydınlatma açısından bir zorunluluk hem de Trabzonspor'un yararına bir gelişmedir. Belli kurullar konularak idmanların medyaya açılması, çağın iletişim çağı olduğu gerçeğinden de hareketle zorunludur. Bugün uzaydan herkes herkesi takip ediyor. Ha, hoca çok özellik arz eden idmanlarını kapatabilir. Ama biz bize izin verilen idmanların tümünü bitinceye kadar takip etmek istiyoruz. Bu çağın futbolunun da gerekliliğidir.



SORUN YAŞIYORUZ
Sabah Gazetesi Bölge müdürü Yunus Emre Sel: Trabzonspor tarihinde ilk kez bu kadar uzun süreli antrenman basına ve taraftara kapatılıyor. Bunun basın mensupları açısından sıkıntıları olduğu gibi takımı takip eden taraftarlar açısından da sorun oluyor. Örneğin sakat oyunculardan oynayıp oynamaması konusunda sorunlar yaşıyor, kulüp bununla ilgili son dönemde açıklamalar yapıyor ama en azından antrenmanlarda hangi futbolcuların nasıl oynadığı yönünde bilgi almakta sorun yaşıyoruz. 

Teknik Direktör Yanal’ın kendince haklı olabileceği taraf takım kötü oynadığı için antrenmanda birçok olumsuzluk çıkar yönünde kaygısı var. Saha sonuçları düzeldiği takdirde antrenmanlar basına açılacaktır.  Tabi ki bu 20 dakika ile kısıtlanmamalıdır. Takımın sadece yaptığı koşu antrenmanını görebiliyoruz. Bu sürenin uzatılması çok daha doğru olacaktır.



BİR ŞEY Mİ GİZLENİYOR

Taka Gazetesi Spor Müdürü Yahya Karabina : Ersun Yanal’ın idmanları basına kapatmasına anlam vermek mümkün değil.
İnsanın aklına ister istemez takımla ilgili gizlenmek istenen bir şeylerin olup olmayacağı geliyor.
Ersun Yanal’ın İbrahim Hacıosmanoğlu döneminde göreve geldiğinde antrenmanları kapatıp şehir dışına gittiği çokça gündeme gelmişti.
O dönem işine konsantre olamadığı anlatıldı.
Bundan ötürü Yanal’ın basına bir tavır mı koyuyor? Bunu da merak etmiyor değiliz.
Basına açılan idmanların da ilk 20 dakikasına müsaade edilmesi de mantıksız.
Bu ilk 20 dakikada zaten oyuncular koşu ve ısınma hareketleri yapıyor.
Yoğun maç trafiğinin farkındayız.
Ancak haftada en az iki idmanın tam olarak açık olmasını bekliyoruz. 
Doğrusu olan da budur zaten.
Yalnızca maçlarda değil, antrenmanlarda da takımın ve oyuncuların bireysel durumlarını görmek ve analiz etmek bizim de en doğal hakkımız diye düşünüyorum.



AYRILMAZ İKİLİ

Kadırga TV spor müdürü Serkan Genç: Çok özel durumlar hariç ve maçtan 1gun önce Trabzonspor’un idmanları basına kapatılırdı, ama ilk 20 dakikasını açacağına hiç açma daha iyi. Trabzonspor özellikle Trabzon basınıyla ayrılmaz bir ikilidir, çünkü zor günde her zaman şehrinin ve takımının yanında Trabzon basını olmuştur, onun için hem Trabzon basını hem de Trabzonspor birbirini sahiplenmeli.



HOŞ BİR ŞEY DEĞİL

Gazeteci Kamil Anahar: Trabzonspor’da olduğu gibi tüm Türkiye’deki özellikle birinci lig takımları antrenmanları medyaya kapatıyor. Bana göre hoş bir şey değil. Medya gördüğünü enforme etmeli. Eğer görmezse hatalı veya eksik enforme oluyor. Bu da sıkıntı oluşturuyor. Ancak takımlar eğer taktık antrenmanı yapacaklarsa o gün idmanlar kapalı olur elbette. Yoksa açık idmanın medya açısında veya futbolcu açısından bir zarar vereceğine inanmıyorum. Eğer hoca veya futbolcular kapalı antrenman istiyorsa sıkıntıyı kendi aralarında aramalılar. 



TANIKLIK ETMEDİK

Günebakış gazetesi Spor Müdürü Rahman Turan: Açıkçası Türk futbolunda bu yöntem son yıllarda yabancı teknik adamlar ile yaygınlık kazandı. İstanbul takımlarına baktığımızda ağırlıklı olarak bu sistem uygulanıyor. Ancak İstanbul’da ki meslektaşlarımızın Trabzonspor’daki kadar uzun süreli basından uzak kaldıklarına tanıklık etmedik. Trabzonspor’da ki bu sistemin ise saha sonuçlarıyla orantılı olduğunu düşünüyorum. Beklentilere karşılık veremeyen Trabzonspor’da eleştiriler tavan yaparken, teknik direktör Ersun Yanal da böyle bir yöntem ile takımını koruma altına alma içgüdüsünde olabilir. Sonuçta böyle bir kara saygı duyarım ancak bunun süreklilik kazanması kabul edilir bir tablo değil.



YÜZLEŞMEKTEN KORKUYOR
Gazeteci Sertaç Hellaç: Ersun Yanal, yetersizliği ile yüzleşmekten korkuyor. Trabzonspor'un başına 2. gelişinde, takımın başında haftada 2 ya da 3 antrenmana çıkıyordu. Daha çok magazin basınının gündemindeydi. Takım, 60. dakikadan sonra dili dışarıda dolanırken, Yanal, ya Bodrum'da teknede ya da İstanbul'da sevgilisiyle kuaförden çıkarken görüntüleniyordu. 3. gelişinde, takım yine dökülüyor. Yanal bu kez takımın başında antrenmana çıkıyor ama bu takımın ne çalıştığını kimse bilmiyor. Bunu Yanal da bilmiyor. İnanın bilmiyor. Yanal, bu takımın hiçbir şey yapmadığını göstermemek, yetersizliği ve sıradanlığıyla yüzleşmemek, takım içerisindeki çalkantıları, önleyemediği kavgaları, küskünlükleri, olmayan çalışmaları kamuoyuna duyurmamak ve rahatını bozmamak için antrenmanları basına ve taraftara kapatıyor. İyi de... Bu takımın antrenmanları basına ve taraftara kapalı da yöneticilere de mi kapalı? Onlar izlemiyor mu bu takımın antrenmanlarını? Görmüyorlar mı bu aymazlığı? Yöneticiler Yanal'dan mı korkuyor yoksa Usta'nın Yanal'a vekaletinden ötürü Usta'dan mı? Yöneticiyim diye caka satanların aklına şu sorular geliyor mu? Yaz ayından beri antrenman yapan takımın tek taktiği rakibi önde karşılamak mı olur? Haftanın 6 günü antrenman yapan takımın golcüleri pozisyona giremez mi? Birlikte bu kadar antrenman yapan takımın savunma oyuncuları pozisyon almayı bilmezler mi? Fenerbahçe'ye gelene kadar tek kupası olmayan Ersun Yanal, ancak kendisini ve kendisine güvenmekten öte teslim olan yöneticileri kandırır. Yanında yamacında olanlar Yanal'a söylesin: Antrenmanları değil, Trabzonspor defterini kapatıyor.



AÇILMASI GEREKİYOR

İHA Trabzonspor muhabiri Gökmen Şahin : Trabzonspor'da taktik antrenmanlar kapatılması normaldir. Her gün trabzonspor taktik çalışmıyor. Taktik antrenmanların olmadığı günler antrenmanların acil olması taraftariyim.



FOTOĞRAFIN ÖNEMİ

Sonnokta Gazetesi Spor muhabiri Ali Osman Yürük: Bir gazeteci haber kaynağına ne kadar yakın olursa okuyucusuna da o kadar gerçekçi haberler aktarabilir. Bu doğrultuda antrenmanların açık olması gerekiyor. Günümüzde gazeteciliğinde "bir teknik direktör ne diyebilir ki?" sorusu dile gelir hale geldi. Bu çok yanlış bir şey. Ben oturduğum yerden "Çıkıp oynayıp yeneceğiz" diye yazacağımıza, teknik direktör desin "çıkıp oynayıp yeneceğiz" onu yazmak daha anlamlıdır. Bir de en büyük sorunlarımızın başında sıcak fotoğraflar geliyor. Öyle fotoğraflar çıkar ki makale yazılır.. Bunlardan uzak olduğumuzda görevimizin ulviliği ortadan kalkıyor