61SAAT HABER SERVİSİ -

16:00 Trabzonspor'un yeni tüzüğünde 23 kabul etmedi,  192 ise kabul yönünde oy verdi. Buna göre bordo-mavililerin yeni tüzüğü büyük bir çoğunlukla kabul edildi.

15:50 - Konuşmaların ardından Trabzonspor'un yeni tüzüğünün oylaması yapılıyor... 

15:40- Trabzonspor Kulübü Başkanı Ağaoğlu “hiç bir tüzük mükkemel değildir. Safıyane duyugularla gelip hizmet etmeyi amaçlayan arkadaşlar için tüzüğün ifadesi yoktur. Kişiye göre tüzük çıkarmak veya ayarlamak ayıpların en büyüğüdür. Trabzonspor’un tarihinde tüzük kurbanı olmuş tek isim olarak söylyürım. 1067 oy alıp Sümer’i 62 oy farkla geçmeme rahmet tüzükteki “başkanı yönetim” sçer maddesine takılarak kaybettim. Ağzımızı açmadım, mağlubiyeti kazanmamıza rağmen köşeye çekildik. Kendisi salona gellmeden önce 40. madde ile berabr 14’de içine girebilir. Seçme hakkı elde edenin seçilme hakkı da olmaldı.r Haıcosmanpğlıu size katılamayacağım 84 madde göz boyma maddesi değildir. Başından beri bu maddeyi ben istedim. Trabzonspor’un sadece çdemediğim menajker 60 milyon 80 milyonda kur farkıysa 84 maddeye ihtiyaç vardır. Diğer maddeler tartışılabilir. Camiamıza gönül vermiş olanlar var. Sizlerden rıca ediyorum sayın genel müdürümünde dediği gibi değiştirilecekti kulüpler birliği karşı çıktı buna. ama bütçede onaylanan bütçeyi aşma yetkisi yine genel kurula verilmelidir. Trabzonspor’un her kıurıuş parası genel kurulun onayına sunulmalıdır" 

15:30 - Habertürk Gazetesii köşe yazarı “Bugün keyif aldım.  Emeği geçen herkesi kutluyoruz. Uluslararası çağa uygun olumlu bakabiliyoruz. Herkesin tatmin olduğu tüzüğü çıkarmak mümkün değil. Bugün şartları yerine getirebilecek olan maddeleri çıkarırsınız düzeltebileceklerimizi düzeltiriz. Yarın yenisini yapabiliriz. Konuşmaların donanımlı olduğunu gördüm. Kongrelerin Mayıs  ayında olması gerektiğini düşünüyorum. Ağağoğlu Türkiye’nin gururu başkanımızdır. Trabzonspor’un dinamikleri arasında yer alan divan başkanlarımız da dahil. Herkes biliyor ki Dünya’da bütün seçimler 4 yıldır. Yakın zamanda yeni bir çalışma yapılabilrse bunu da koyarız ve yaparız. TBMM ülkenin en büyük kuruluşudur. Son moelini verdiğimiz yasalarda bir aksaklık oldu bir değişiklik oldıu. 2004’de şiddetle mücadele yasasını 2005’de revize etmek zorunda kaldık.

Çağ müthiş hızlı kurallarda değişiklik yapabiliyor. Kulüplerimizinde çağı geçen bir hamle yapması gerekiyor. Trabzonspor ciddi bir adım attı.

15:05 - Trabzonspor Eski Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu konuşuyor... 

14:35 - Dursun Küçük konuştu. Avukat olan Küçük, burada tüzüğün maddeleri ile ilgili önerilerini dile getirdi. 

14: 20 - Osman Necip Sevinç, tüzük ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. 

-14:10 - Trabzonspor tüzüğünde yer alan "41 Maddenin A.A. bendinde, seçilme ve Asli Görevler a Yönetim Kurulu Başkanı: Genel Kurula katılma hakkı bulunan asil üyelerin en az 200’ünün ıslak imzası ile adaylığa teklif ettiği, bir nedeniyle “belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” cezası almamış, başka nedenle medeni haklarını kullanmaktan geçici veya devamlı olarak men edilmemiş, disiplin cezası almamış, en az on yıl derneğin üyeliğini yapmış, süresine bakılmaksızın asıl yöneticilik yapmış üyeler arasından seçilir. Üyeler, aynı seçim için birden fazla adayı Yönetim Kurulu Başkanlığına teklif edilemez" tüzükten çıkarıldı. 

14:00 - Osman Hacıosmanoğlu'da burada bir konuşma yaptı. 

- 13:50 Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez konuşuyor. Suiçmez,  “Bu tüzükte emeği geçen herkesi kutlamak isterim. Trabzonspor ilginç bir kulüptür yarısı bizde olan bir kupaya sahiptir 2010-11 yılı şampiyonlık kupasını başka bir kulüpte bıraktırılmış bir kulüptür. Bundan önceki tüzükte de yarısını geçirmiş yarısını da sağlayamamış bir kulüptür. Bugün zannedersem buradan tüzük değişikliğini yaparak çıkcağız. Tüzüğü medeni kanuna uygun olmayan ender kulüplerden birisi Trabzonspor’dur. Tamamı medeni kanuna ıygulanan bir tüzüğe sahip olacağız. Kendilerini lutlamak istiyorum Kanunlarda olduğu gibi tüzüklerde ne kadar iyi yapılırsa yapılsın.

Kötü uygulayıcılarının elinde görevini iyi yapmadığını iyi biliyoruz. son 2 dönemdir Trabzonspor bunu yaşamıştır. Kanun ve tüzükteki davranışlara kanunlar engel olamadığı gibi Trabzonspor camiası da engel olamamıştır. Tüzüğe baktığımız zaman bir çok maddenin bunları engellemek için olduğunu görmekteyim. Bir çaba sarf edilmiştir. Eğer Trabzonspor camiası bunlara yeterli tepkiyi göstermezse istediğiniz kadar tüzüğe yazın istediğiniz kadar yasalara koyun yasalara aykırı uygulamaların önüne geçilemeyecektir. Bunun en güzel örneklerini son 2 ayrı yönetimde de üzülerek gördüğümü beşirtmek isterim. 23. maddede üyelikten çıkarmanın telefona ve internet sitelerinden yayınlamakla yeterli olmadığını düşünüyorum. çok katı ve en son verilebilecek bir karardır.

Böylesine önemli bir kararın adrese dyalı olarak bidirilmesi uygun ve hukukidir. 53. Maddede divanın bir tetkisi var mı yok mu zannedersem yok. Böyle bir madde ekksik geldi. Başkan ve yönetim tamamen çekilirse ne olacak. 38. maddede konuşmacının konuşmasının sınırlanması belirtilmiş eski tüzükte. yeni tüzükte divan başkanlığına bu yetki verilmiş. 10 kişi konusmacı varsa divan kurulu gerekli gördüğünde kendi kendine kararını veriyor. zaten divan kurulunun yanlış yaptığını görüyoruz. Reysen bu daraltmayı demokratik bulmadığımı söyleyeyim. Yönetim kurulu üyelerinin süreye bakılmadan aday olmalarını aday olmuş olmalarını anlamış değilim. Öyle üyeler geçse de olmaz. Trabzonspor’a baskan olacak adaylardan divan kurulu bir tahattüname alacak. bunu da anlamlı bulmadığımı belirteyim. zaten tüzüğe uymak zorunluğu var. Divana bu yetkinin verilmesi anlam veremedim.

Başkan üyelerden kanunndan çekinmeyecek ama divanın böyle bir taahhütname imza atarak sorumluluğuna katlanacak. Uygulanabilirliği yok. Kurullar tarafından yapılabilir. Yeter ki çekinmesinler. Başkan adayları imza alarak başkanlığa başvurabiliyor. Sayısı arttırılmış bu doğal üye sayısı da arttırılıyor. Ben hala bir başkan adayın aday ol diye imza veren kişinin niye bir başka adaya imza verebilmesin. 10 kişi var onunu da layik görüyorsunuz. Bu olay bizim kime oy vereceğimizi açık saçık ortaya koyuyor. Trabzonspor üyesi birden çok kişiye aday olma imzası verebilir diye düşünüyorım.

- 13:35 Kongrede ilk olarak Levent Sekban konuştu. Tüzük ile ilgili önerileri dile getiren Sekban, “Bence Trabzonspor kongre üyesinin üye olması için belli kriterlere sahip olması gerekiyor. Trabzonspor’un rekabet ettiği veya birinci ikinci liglerde takımlara kulüp üyeliğinin olmaması gerekiyor. Trabzonspor kongre üyesi sadece Trabzonspor’a üye olması gerekiyor. Bu rakip takımlarımızın tüzüklerine de konmaya başladı. Trabzonspor asil üyesi olan bir kişinin Trabzonspor kulübü derneğinin faaliyet gösterdiği branşlarda başka bir spor kulübüne üye olmaması gerekiyor. Bu mevcut üyeler ve yeni üyeler için ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken düzenlemeler eklenmeli.

Trabzonspor yönetim kurulu ve başkanlığa seçileceklerin asgari kriterlerinin olması gerekiyor. Kriterler yüksek öğrenim görmüş olma, sabıka kaydı olmama gibi detayların olması gerekir. Trabzonspor kongre üyesinin siyasi partiye de üye olabilir ama, eğer siyasette sporu ayıracaksak Trabzonspor yönetim kurulu başkanı ve üyeleri organlarının üyeleri mevcut mensubu olduğu siyasi partiden ayrılmaları gerekir. Yada Trabzonspor’dan yönetim kurulu için talepte bulunmaması gerekir.

Olağan Genel Kurulun hesap dönemi 20 Aralık değil 3 yılda bir Mayıs'ın 3. veya 4. hafta içinde yapılması gerekir. Bu olmazsa olmazımızdır. Yaptığımız istişareler sonrasında Aralık ayında olmasının terübe gereği olduğunu söylediler. Rakiplerimiz bu konuda tüzüklerini değişti. Yönetime aday olacak kişilerin zaten 6 ay evvelden tasarlayarak aday olmaları gerekir. Dolayısıyla Mayıs ayında yapılırsa iyi olur. Bence olmazsa olmazdır.

Kuralların aynı anda 3 yıllığına seçilmeli. Birlikte gelmeli birlikte gitmeli. Bu da tüzükte olmadığını gördüm. Bu konuda değişiklikler yapılabilir.

- 13:20 Kongrede yeni tüzük ile ilgili öneriler okunuyor... 

- 13: 10 Kongrede tüzüğün okunma işlemi sonar erdi. Tüzük ile ilgili konuşmak isteyenler isimlerini yazdırıyor... 

- Kongreye AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora'da katıldı. 

- Tüzüğün okunmasına devam ediliyor... 

- Tüzüğün okunması sırasında araya giren Sürmen, eski Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu'nun kendisini protokol bölümünü davet etti. Burada Başkan Ahmet Ağaoğlu ve eski Başkanlar Ataman ve Erdem ile beraber oturmaya davet edilen Hacıosmanoğlu, bu daveti reddetti. Hacıosmanoğlu, kendi isteğiyle ayrı bir bölümde oturdu. 

- Sürmen'in konuşmasının ardından Trabzonspor Tüzüğünün değişen maddelerinin okunmasına geçildi. 

- Sürmen “Bu tüzük ana maddelerle geçerse o büyük kulüpler kapımıza gelip bizden izah etmemizi isteyecekler.  TFF bile bizden bunun nasıl yapıldığını isteyecektir” dedi. 

- Trabzonspor Tüzük Tadilat Kongresini, Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Sürmen yönetiyor. 

- Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan kongre ardından Sürmen'in kongrede neler yapılacağı ile ilgili bilgilendirmesi ile devam etti. 

- Trabzonspor'un Anayasası değişiyor. Bordo-Mavililer bugün saat 11:00'da KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür Merkezinde Tüzük Tadilat Kongresi düzenliyor. Olağanüstü Genel Kurula Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve yönetim kurulunun yanısıra CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Baro Başkanı Sibel Suimez, Gençlik Spor eski Genel Müdürü Mehmet Atalay, Trabzonspor Eski Başkanları Ahmet Celal Ataman, Salih Erdem, İbrahim Hacıosmanoğlu,  Eski Yöneticiler ve delegeler katıldı.