Tesislerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olması sebebiyle projeler geliştirdiğini, ancak devrim niteliğinde olduğunu belirttiği bu projelerin kabul görmediğini dile getiren Aşçıoğlu, TFF Başkanı Yıldırım Demirören’e projelerini ilettiğinde hayal kırıklığı ile karşılaştığını dile getirmişti.

Aşçıoğlu’na flaş ceza

Hatırlanacağı gibi Aşçıoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olduğu dönemde sosyal medyadan yaptığı açıklamalar sebebiyle Disiplin Kurulu’na sevk edilmiş ve 2 sene hak mahrumiyeti cezası almıştı. 

Aşçıoğlu’nun ihraç edilmesine dair verilen karardaki dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı.

Sosyal medyadaki ifadeleri olay olmuştu…

Kararda; Yaşar Aşçıoğlu’nun sosyal medyada yaptığı açıklamaların etkili olduğu dikkatleri çekiyor.

TFF Kurulları’nın bağımsız olması gerektiği vurgulandı

Aşçıoğlu, TFF'den istifa ettikten sonra TFF'nin iyi yönetim ilkelerine uymadığı ve TFF Kurulları'nın bağımsız olmadığı, hukuka uygun karar vermediği gerekçesiyle TBMM Kamu Denetçiliği'ne başvuruda bulunmuştu. TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu, TFF Eski Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Aşçıoğlu’nun başvurusu üzerine TFF kurullarının bağımsız olması gerektiğini vurguladı ve yapılması gerekenleri sıraladı.

Ajansspor’un ulaştığı belgelerde TFF’den ayrılan ve ayrılışı olay olan Yaşar Aşçıoğlu ile ilgili verilen kararın detayları bulunuyor.

TFF'ye tavsiye ve uyarılarda ise dikkat çeken maddeler şu şöyle;

** TFF Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında yapılacak olan soruşturma ve yargılamalar FIFA Etik Kodu ve TFF mevzuatları da göz önüne alınarak hukuka uygun yapılmalı.

**TFF Statüsü'nde Disiplin Kurulu Talimatı ve Tahkim Kurulu Talimatlarında tarafsız ve bağımsızlığı sağlayacak çalışmalar yapılmalı.

**Tahkim Kurulu kararları gerekçeli şekilde hazırlanmalı, bu hem taraflara verilmeli hem de TFF'nin resmi internet sitesinden yayımlanmalı.

**TFF, iyi yönetim ilkelerinden 'kanunlara uygunluk', 'şeffaflık', 'hesap verilebilirlik', 'nezaket' ve 'kararların gerekçeli olması' ilkelerine uygun davranmalı. 

Ceza; adaylık ve başkanlığa engel oluyor

Verilen ceza, söz konusu yöneticinin, TFF statüsüne göre bir sonraki Genel Seçim’de yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığa aday olamamasına sebebiyet veriyor. Ayrıca kararda; çeşitli örnekler verilerek yapılması gerekenler anlatılıyor.

“Önümü kestiler” demişti

Aşçıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ” Yönetim Kurulu içerisinde sorumlu olduğum görevimi yapamadım, yaptırılmadım ve engellendim. Türkiye'yi tesisler noktasında bir yere taşımak arzusunu ilettiğimde anlaşılmaz bir şekilde önümü kestiler” ifadelerini kullanmıştı.