61SAAT HABER SERVİSİ - 3. ön elemede turunda ilk defa bir Çekya ekibiyle karşılaşıp eleyen Trabzonspor, şimdi de Play - Off turunda ilk defa bir Yunan ekibiyle resmi maç oynayacak. Daha önce Güney Kıbrıs ekipleriyle Avrupa Liginde maç yapan Trabzonspor, şimdi de Yunan ekibine eleyerek gruplara kalmaya çalışacak. 

TÜRKİYE'DE KURULDU
Trabzonspor’un karşılaşacağı AEK ile Yunanistan’ın en milliyetçi taraftar grubuna sahip takımı…  AEK aslında 1914, İstanbul’da kurulan Pera Kulübünün devamı niteliğinde… Pera Kulübü uzun yıllar İstanbul’da faaliyet gösterirken bir çok yöneticisi ve oyuncusu 1922’de Türkiye’yi terk ederek Atina’ya göç ettiler. Burada ise Athlitiki Enosis Konstantinopoleos’i yani AEK’yı kurdular… 

Yunanistan’ın en güçlü kulüplerinden biri olan AEK’nın renkleri sayı siyah olurken kulübün sembolü yüzünü doğruya ve batıya çevirmiş Bizans İmparatorluk simgesi olan çift başlı kartaldan esinlenilerek tasarlandığı kaydedildi. 

STADINDA AYASOFYA İZLERİ
AEK geçmişte Türkiye’den Galatasaray ile hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da olmak üzere dostluk maçları oynadı. 

AEK’nın yeni stadyumunun ismi ise Ayasofya… Maçlarını daha önce Nea Philadelpia semtinde “Nikos Goumas” stadyumunda oynayan AEK, inşaat halindeki yeni stadyumuna ise Ayasofya ismini verdi. AEK yeni stadı bitene kadar maçlarını Olimpiyat Stadyumunda oynuyor. 
Yeni stadyumun içerisinde bir de Türk hamamının bulunduğu kaydedilirken tamamlandığında görüntüsünün tarihi yarım adada bulunan Ayasofya gibi olacağını ifade ediliyor. 

TAKIM OTOBÜSÜNDE TRABZON YAZIYOR
AEK’nın bir diğer ilginç özelliği ise takım otobüsleri. AEK’nın takım otobüsünün üzerinde Trabzon’un da içinde bulunduğu Anadolu’dan bir çok şehrin isimleri yazıyor. 

Yunanistan’da sonuncusu 2017-18 sezonunda olmak üzere 12 lig şampiyonluğu bulunan AEK,  ligi 19 kez de ikinci bitirdi. 15 kez Ellados Kupası Şampiyona olan AEK, Süper Kupayı da 3 kez müzesine götürdü. 

AEK geçen yıl ligi PAOK ve Olimpiakos’un ardından 57 puan ile 3. sırada bitirdi. 

42 MİLYON EUROLUK DEĞERİYLE
42 Milyon Euroluk kadrosuyla dikkat çeken AEK, kadrosuna bu yıl 17 yeni isim kattı. 

 Eğer değerli oyuncuları 4 milyon Euroluk değerleriyle Hırvat Santrafor Marko Livaja ve Yunan on numara Petros Mantalos…  

Livaja ve Mantalos, 3 ön eleme turunda karşılaşılan Romanya ekibi Craiova’ya iki maçta atılan 3 golü kaydeden isimler.  AEK, Yunan ekibini deplasmanda 2  0 yenerken kendi evinde ise 1 - 1 berabere kaldı. Bu maçlarda Mantalos 2 gol, Livaja ise 1 gol atabildi. Mantalos, geçen sezon ise Lig, Kupa, Şampiyonalar ligi de dahil 40 maçta 9 gol 10 asist ortalamasıyla oynadı. 
Santrafor Livaja ise 38 maçta 12 gol 8 asist ortalamasıyla oynadı. 

AEK’nın bir diğer santraforu ise Benfica alt yapısından yetişen Nelson Oliveira… Norwich’ten transfer edilen 3,5 milyon Euro değerinde ki oyuncu son Caiova maçında asist yapan isimlerden.