Trabzon’da Mayıs’ta yapılacak kongre öncesi başkan adaylarını en çok korkutan mali tabloyu günebakış açıklıyor. Trabzonspor’da ki mali tablonun ‘kriz’ boyutunda olduğu ortada. Transferdeki fiyaskolar ve büyük savurganlık ile birlikte Başkan Sadri Şener ve yönetimlerinin 2008’de 38 milyon TL ile devraldıkları borç, resmi olarak 160 milyon TL olarak açıklanacak olsa bile asıl borç 200 milyon TL’ye dayanmış durumda.

KREDİ BORCU VE VERGİ
Trabzonspor’un borcunun ana kaynağı banka kredileri… % 14 gibi büyük bir faiz ile 5 ayrı bankadan çekilen toplam kredi miktarı 110 milyon TL. Bu krediler için başta yayın geliri olmak üzere tüm gelirler temlik gösterilmiş. Yani kazanılacak başarının gelirleri bile kredi olarak çekilmiş. Saha sonuçlarında ki başarısızlık nedeniyle ilk 4’ün içerisinde yer alamayacak olan Trabzonspor’un yıllık mali kaybı 15 milyon TL’li bulacak. Bunun dışında iki yıldır ertelenen 18 milyon TL’lik vergide büyük sıkıntı yaratıyor.

ACİL PARA GEREKLİ
Ayrıca futbolculara acil ödenmesi gereken, ancak kongreye doğru ertelenen alacaklar ve primler, 20 milyon TL’yi bulurken, stopaj ve KDV’nin de 15 milyon TL olduğu belirtildi. İşte bu tabloda yeni başkanın büyük bir mali kaynak ile koltuğa oturması şart. Çünkü Mayıs’ta kongre sonrası acil ödenmesi gereken rakam 30 milyon TL’yi bulurken, transfer ve diğer harcamalar için de kaynak gerekli.

HES VAR AMA…
Trabzonspor’da Mayıs ayında göreve gelecek olan yeni yönetimi işte böyle bir tablo bekliyor. HES Projesi, Trabzonspor’un geleceği için önemli bir artı ama bunun yapılması için 45 milyon $ gerekli ve her yıl 10 milyon $ getirecek olsa da 2-3 yıl sonra ancak bu gelire kavuşulacak. HES’lerin satılması ve paraya çevrilmesi de bu mali krizde masaya yatırılacak gibi görünüyor.