61SAAT SPOR SERVİSİ-Trabzonspor, UEFA Avrupa Liginde ikinci maçında karşı karşıya geleceği Rostov maçı hazırlıklarına devam ederken dünyada ALS hastalığını dikkat çekmek için yapılan kafadan aşağı buzlu su dökme eylemine Trabzonsporlu futbolcular da katıldı. 

Ancak bordo-mavililerde bu farkındalığa ilk katılan isim Trabzonspor’un Antalyaspor’dan transfer ettiği Musa Nizam oldu. Bordo-Mavili oyuncuya meydan okuyan ise yine Trabzonspor’un eski futbolcusu Serkan Balcı oldu.

Serkan Balcı’nın meydan okumasını kabul eden Musa Nizam, ALS hastalığı için açılan hesaba para yatırırken ardından da buzlu suyu kafasından aşağı döktü ve Trabzonspor’dan arkadaşı Yusuf’a meydan okudu.

Yusuf’ta bu meydan okumayı kabul ederken ardından da Batuhan ve Cardozo’ya meydan okudu. Cardozo ve Batuhan’da bu teklifi kabul ederek onlarda kafalarından aşağı buzlu su döktü.

Bu duruma en son katılan ise Trabzonspor’un genç futbolcusu Batuhan oldu. Batuhan'da İshak'a meydan okudu.

Trabzonspor'da bu olayı ilk başlatan kişi Malouda olmasına karşın, kadro dışı kaldığından dolayı Musa bu uygulamayı ilk başlatan kişi olarak görülüyor. 

BUZLU SU EYLEMİ NASIL BAŞLADI
ABD'li 27 yaşındaki Corey Griffin çok yakın bir arkadaşı ALS hastası olunca Ice Bucket Challenge kampanyasını başlattı. Trajik olan ise Bill Gates'ten Bush'a kadar dünyanın en önemli isimlerinin de katıldığı kampanyanın mimarı bir deniz kazasında öldü. Griffin'in başlattığı Bir Kova buz kampanyası ise dünyayı sardı.

ICE BUCKET CHALLENGE NASIL YAPILIR?
Ice Bucket Challenge kampanyasına katılan kişi başından aşağı buzlu su dolu bir kova suyu boca ediyor. Bunu yapmadan önce ise 3 kişiye Ice Bucket Challenge için meydan okuyor. Meydan okunan kişi bir kova buzlu suyu 24 saat içinde başından aşağı döküp videosunu yayınlamak zorundu. Bunu yapmadığı taktirde ise 100 doları ALS hastaları için bağışlamak mecburiyetinde oluyor.

NEDEN BUZLU SU DÖKÜLÜYOR?
ALS hastalığı bir sinir sistemi rahatsızlığı, kasları felç ediyor ve kişiyi yatalak yapıyor. Bir kova buzlu su dökülmesinin sebebi de bu, şok soğukla birlikte kişi bir anlık kısmı felç yaşamış gibi oluyor. Haliyle Ice Bucket Challenge kampanyasına katılan bir kova buzlu suyu başından aşağı boca edenler ALS hastaları ile bir anlık da olsa empati yapmış onları anlamış oluyorlar.



Musa Nizam, Batuhan Artaslan #IceBucketChallenge paylaşan: 61saat