61SAAT HABER SERVİSİ - HASAN TÜNCEL - 43 maddede sert ve ciddi faul yapılmasının yaptırımı 2 ila 4 müsabakadan men iken; şiddetli harekette bulunulmasının yaptırımı ise 3 ila 6 müsabakadan men olarak ifade ediliyor. Yaşananılan bu sevki değerlendiren Spor Hukukçusu Dursun Küçük Sörloth’un 1 maç ceza almasının muhtemelen olduğunu ifade etti.


Sevk ile ilgili konuşan Küçük “Prosedüre bakıldığında, PFDK savunma için sevk sonrası Trabzonspor’a 48 saat süre verecektir. Bu 2 gün içerisinde kulüp ve futbolcu savunma verecektir. Verecekleri savunmada Trabzonspor Kulübü muhtemelen “Futbolcumuza kart görmeden önce art arda 3 tekme atılmış, bu tekmenin vermiş olduğu acı ve elemle ve de tahrikle futbolcumuz da reaksiyon göstererek bu saldırıyı bertaraf etmek için bir hamlede bulunmuştur. Esasen bu hamleyi yapma niyeti rakip futbolcunun bu sert hareketini bertaraf etmekti. Bunu yaparken de futbolcuyu iterek uzaklaştırmak istemiş ancak eli rakibinin yüzüne gelmiştir. 

Dolayısı ile aslında sert bir müdahale amacı olmadığını, aldığı darbeleri savuşturmak isteyen bir futbolcu hamlesinden söz etmek mümkün olacaktır’ diyerek haksız tahrik, takdiri indirim ve erteleme talep etme şeklinde olacaktır. Sörloth’un 3 maç üzerinden disipline sevk edilmesi talimatlara göre doğrudur. Sörloth’un sevk edileceği Futbol Disiplin Talimatının 43. Hükmüne bakıldığında madde iki ayrı müeyyideden oluşmaktadır. Hükümdeki birinci Müeyyide Futbol oyun kurallarına aykırı olarak  sert  ve  ciddi faul  yapan  futbolculara 2 ila 4,  ikinci Müeyyide ise şiddetli harekette bulunan futbolculara ise 3 ila 6 müsabakadan men cezası verileceğine ilişkindir. Yüze vurulan darbeler her durumda sert hareket kapsamına girmektedir. Yüz hem bizim mevzuatımızda hem de futbol oyun kurallarında özel düzenlemeye tabidir. 3 maçtan sevk edilmesi demek sonuç ceza olarak en az 3 maç ceza alacağı anlamına gelmemektedir. Temel cezanın 3 maç olarak belirlendiği durumda futbolcunun ilk kez disiplin kuruluna sevk edilmesi sebepli ceza zaten alt sınırdan olmalıdır. Temel ceza belirlendikten sonra haksız tahrik ya da takdiri indirim gerekçesi tespiti halinde bu ceza indirilebilmektedir. Buna göre temel cezanın yarısı oranında indirim olabilmektedir. 

2 MAÇ ÜZERİNDEN CEZA VERİLECEKTİR
Ceza yarı oranında kabulü halinde 1,5 maç olacağından, küsurat disiplin talimatına göre yukarı tamamlandığı için 2 maç üzerinden ceza verilecektir. Bununla birlikte temel cezaya 1/3 oranında indirim uygulanması halinde, cezalı olduğu maç sayısı 1 maça düşecektir. Bu durumda Sörloth sadece Türkiye Kupası maçında cezalı duruma düşecektir. Haksız tahrikin veya takdiri indirimden herthangi birinin kabulü halinde temel cezaya indirim uygulandığı zaman 1 yada 2 maç ceza alacaktır. Diğer ihtimalde ise futbolcu 2 ya da 3 maç ceza alması halinde, kamuoyunun da kabul ettiği üzere Sörloth’un hareketinin tahrik sonucu tepki olduğu, bunu teyit eder şekilde Baiano’nun maç sonrasında özür dilemiş ve yaptığının yanlış olduğunu sosyal medya aracılığı ile beyan etmesi dikkate alınarak erteleme hükümlerinin uygulanmasıdır. 

Bu durumda Sörloth’un temel cezasının 3 maç olması halinde 1 maç cezasını çektikten sonra, kalan 2 maçın ertelenmesi de mümkün olabilecektir. Cezanın ertelenmesi uzun zamandır mevzuatımızda bulunmaktadır. Bu hüküm ilk kez Fatih Terim’e uygulanmış, daha sonra hatırladığım kadarıyla Karabükspor oyuncusu Lua Lua için ve yine birkaç benzer olayda uygulanmıştı. Daha sonra ise herkes bu maddeden yararlanma talebinde bulunmaya başladığından uygulamaya son verildi. Bu maddeden yararlandırmamak ve daha az kişinin başvurması için hüküm içeriğinde değişikliğe gidildi. Özetle Sörloth PFDK’ya 3 maç üzerinden sevk edilse dahi, futbolcunun 1 maç ceza alma ihtimali ya da 3 maç ceza alıp 2 maçının ertelenme ihtimali veya 2 maç ceza alma ihtimali bulunmaktadır.

DAHA ÖNCE CEZA ALMADIĞI İÇİN İNDİRİM OLACAKTIR
Futbolcunun eylemi yüze karşı olmayan bir ittirme olsa yaptırım sarı kart olarak değerlendirilecekti. Ne var ki darbenin yüze olması sebepli VAR uyarısı ile kartın rengi kırmızıya döndü. Burada futbolcu yüze hamle olsa da bu haksız tahrik altında bulunması daha önce ceza almamış olması kariyerinin ilk kartı olması göz önünde bulundurulacaktır.

CEZA 1 MAÇA DÜŞEBİLİR
Futbolcuya alt sınırdan ceza verilmesi istenecektir. Haksız tahrik veya takdiri indirimi yapılırsa 3 maç 1 maça düşebilir. Bunlardan düşebilir ve verilen cezanın bir maç dışındaki kısmına ertelenme talep edilebilir. Tahkim Kurulu 3 maçtan 1 maça düşebilir diyebilir.

SÖRLOTH MUTLAKA CEZA ALACAK
Sörloth’a mutlaka bir ceza verilecek en az bir maç ceza olacak. Hiç ceza almama ihtimali yok. Tahkim kurulundan önce PFDK bu savunmaları kabul etti 3 maç yerine 2 maç verdi diyelim.  Bu Tahkim Kurulu’na gidecektir. Benzeri durum olacaktır. Trabzonspor duruşma talep edecektir. Kurul Perşembe toplanıyor bu olay için maçta olması hasebiyle Disiplin Kurulu bir maçtan fazla ceza verirse Cuma-Cumartesi olağanüstü toplanacak ve durumu değerlenecektir. Kupa ve Sivas maçı olduğu için maç başlamadan kararını vermesi gerekiyor.

TAKDİRİ İNDİRİM HAKKI DEVREYE GİREBİLİR
Tahkimden önce PFDK’nın burada 3 maçtan verip indirimden 1 maça çekebilir, yakın zamanda örneklerini yaşadık.

Geçen yıl son haftalarda Fatih Terim ve Rizespor Kulübü Başkanı Hasan Kartal ceza aldılar. Rizespor Başkanı “silahım olsaydı çeker vururdum” demeci vardı.

Orada Hasan Kartal’ın ve Terim’in sportmenliğe aykırı hareketleri VE SALDIRI vardı. Takdiri indirim hakkını kullandılar. Bir futbolcu hayatında ilk kez kırmızı görüyor, o da rakibin saldırısı sonrası belki de ayağı kırılacak endişeyle, futbol hayaı biteceği düşüncesi ile kendisini yapılan saldırıyı bertaraf etmek için. Bu hususlar haksız tahrik ve takdiri indirim sebebi olabilir.
Geçtiğimiz yıl 11.05.2019 tarihinde oynanan ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. - GALATASARAY A.Ş. Spor Toto Süper Lig Lefter Küçükandonyadis Sezonu müsabakasında ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. başkanı HASAN KARTAL'ın sportmenliğe aykırı açıklamada bulunmasından dolayı ve de müsabaka temsilcisine yönelik sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle ihtar ve 11 gün ceza verirken haksız tahrik ve/veya takdiri indirim sebeplerine göre cezayı indirmişti. Nitekim bu yaptırımın cezası en az 21 gündü %50 indirim yaptı PFDK.
Bakalım aynı madde Sorlotha uygulanacak mı?

Yine 19.05.2019 tarihinde oynanan GALATASARAY A.Ş.- MEDIPOL BAŞAKŞEHİR FK Spor Toto Süper Lig Lefter Küçükandonyadis Sezonu müsabakasında GALATASARAY A.Ş. teknik sorumlusu FATİH TERİM'in, rakip takım antrenörüne yönelik saldırısı nedeniyle takdiren 3 RESMİ MÜSABAKADA SOYUNMA ODASINA VE YEDEK KULÜBESİNE GİRİŞ YASAĞI ve 7.800.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına karar verilmişti. Bu maddeye göre de en az ceza 5 maç olması gerekirken PFDK ve Federsayın %50 indirim yaptı ve 3 maç ceza verdi.
Bu açıklamalara ve eylemlere haksız tahrik veya takdiri indirim yapan kurulların Sorloth olayında bunu hayli hayli yapması hukukun ve adalet anlayışının gereğidir.

Geçen yıl Galatasaray'a hakem hataları ile yenildiklerini ifade eden Hasan Kartal,"Bu terbiyesizler nasıl çoluğunun çocuğunun yüzüne bakacak. Böyle bir şey olur mu? Galatasaray camiası büyük camia, bizi yensin, şamiyon olsun bize ne! Bir tane kıçı kırık hakem bize neden bunu yapıyor" dedi.
"Silahım olsa, vururdum, samimi söylüyorum. İyi ki yoktu. Allah göstermesin, adamın yanında silah olsa bunlar adamı katil eder. Çok düzgün bir seyircimiz var, kimse taşkınlık yapmadı. Böyle bir şey başka vilayette olsa daha başka şeyler olabilirdi. Seyircimiz de, yöneticilerimiz de belli bir seviyede durdu"  ifadelerini kullandı.

SÖRLOTH’UN CEZASI ERTELENMEYECEKSE KİMİN CEZASI ERTELENECEK
Futbolcu kariyerinde ilk kez görüyor o kartı da can havli ile görüyor. Diğer futbolcunun yüzüne de vurmak istemiyor.  Normalde siz birisini ittiğiniz zaman kırmızı yemezsiniz yüzüne geldiği için kırmızı kart yiyor. Yüzüne olmasaydı kırmızı değildi bu sebeplerden bir maç ceza verilebilir.
Ertelenmesi ise 3 maç ceza aldı diyelim indirimler yapılmadı bu durumda bir maç çektikten sonra ertelenebilir. Ama Tahkim Kurulu uzun zamandır prensip olarak uzun zamandır bu dosyaları reddediyor. Geçmişe bakıldığında Terim’in cezası ertelenmişti, Lua Lua’nın cezası ertelenmişti. Bunca tekmeyi yiyen futbolcunun da cezası ertelenmeyecekse kimin cezası ertelenmiş.

ELNENY POZİSYONU CEZANIN ÜST SINIRI İÇİN EMSAL AMA ALT SINIR İÇİN EMSAL DEĞİLDİR
Hatırlanacağı üzere ligin ilk yarısında oynanan 14.09.2019 tarihinde oynanan GAZİŞEHİR GAZİANTEP FK - BEŞİKTAŞ A.Ş. Süper Lig Cemil Usta Sezonu müsabakasında BEŞİKTAŞ A.Ş Kulübü futbolcusu MOHAMED NASER ELSAYED ELNENY'nin müsabakadaki "kural dışı hareketi" nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı'nın 43. maddesi uyarınca 15.09.2019 tarihinden itibaren tedbirli olarak PFDK'ya sevkine karar verilmişti ve PFDK 19.09.2019 Tarihli toplantısı ile BEŞİKTAŞ A.Ş. sporcusu MOHAMED NASER ELSAYED ELNENY'nin, rakip takım oyuncusuna yönelik şiddetli hareketi nedeniyle 3 RESMİ MÜSABAKADAN MEN cezası vermişti. Tahkim Kurulu da bu cezayı onamıştı.

Burada da hakem önce sarı kart vermişti. Sonra kartın rengini VAR incelemesi sonrasında kırmızıya dönüştürmüştü.  ELNENY pozisyonunda GAZİŞEHİR GAZİANTEP FK Kulübü futbolcusu OLARENWAJU AYOBAMI KAYODE' ilk faulü ELNENY yapmış, sonrasında KAYODE dirsek atmış akabinde ise ELNENY, KAYODE’ye tekme atmıştır.

Sorloth pozisyonunda ise, Gençlerbirliği oyuncusu ilk kural dışı hareketi yaparak art arda 3 faul yapmış, Sorloth oyuncuyu ittirirken (tekme veya yumruk değil) eli rakibin yüzüne gelmiştir. Elneny’nin alt sınırdan ceza aldığı pozisyon çok daha ağırken Sorloth’un cezası da alt sınırdan olacaktır. 

Yani temel ceza 3 maç olacak, haksız tahrik ve/veya takdiri indirim sebeplerine göre bu ceza 1 veya 2 maça düşebilecektir. Keza 1 maçtan fazla ceza alması halinde bir maçtan fazla olan cezası tahkim veya disiplin kurulunca ertelenebilir. Adil olanı da futbolcuya bu indirimleri yaparak 1 maç üzerinden ceza vermektir.