61SAAT SPOR SERVİSİ - Hasan Tüncel

Trabzonspor Şenol Güneş stadına geçmeden hemen önce ezeli rakip Fenerbahçe ile bir çok başarılar yakaladığı efsane stat Avni Aker’de kritik bir maça çıkıyor.

Trabzonspor ve Fenerbahçe cephesi tarafından büyük önem verilen mücadele öncesi Trabzon ve Ulusal Basının bir çok önemli kaleminden büyük mücadele için görüşlerini aldık.

SONUÇ GELİR

Kadırga TV Spor Müdürü Serkan Genç : Trabzonspor-Fenerbahçe maçları her anlamda Trabzonspor için farklı olmuştur, öyle yada böyle şimdi bunları yazmaya gerek yok, tüm futbol severler biliyor. Tabi Türk futbol tarihi için öncesi ve sonrası diyebileceğimiz 2010-11 futbol sezonu, Trabzonspor’un çalınan şampiyonluğu ve rakip yine Fenerbahçe, yani şike sürecinde alın teriyle kazanılmış, helal puanlarla ulaşılmış şampiyonluk kupası ve haklarını Trabzonspor’a teslim etmediğiniz sürece, biz Fenerbahçe maçlarında, futbolcuların ortaya koyduğu performansı, taraftarların görsel şovlarını konuşmamız mümkün mü tabiki hayır. 

Ama şu an çok özel bir durum var ülkemizin içinde bulunduğu durum, her gün gelen şehit haberleri, her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımızın olduğu bir süreç yaşıyoruz, benim naçizane çağrım, sonuç ne olursa olsun Trabzonspor taraftarları her iki takımı da sahadan alkışlayarak yollamalı belki çok uç bir örnek olacak ama maç öncesi her iki takımı da el ele tribünlere çağırılmalı, maçta Trabzonspor nasıl oynamalı sorusuna gelince, Onuda ersun yanal düşünsün yani işini yapsın yeter sonuç nasılsla gelir.. şimdi bu yazıyı okuyanlar yapma ya sende ne diyorsun demesin..büyük önder,Mustafa kemal atatürk’ün sözüyle tamamlayalım, söz konusu vatansa gerisi tefarruattır…

İLERDE KARŞILARSA
 
DHA Trabzon muhabiri Tolga Sağlam: Fenerbahçe maçı Avni Aker’e veda anlamında Trabzonspor için büyük önem taşıyor.  Bu açıdan Trabzonspor camiasında bu maça büyük önem veriyor.  Trabzonspor maçta biraz daha hücum yaparsa etkili. Rakibin bu açıdan etkili silahları var.  İlerde ön de karşılarsa Fenerbahçe’yi burada istediği sonucu alabileceğini düşünüyorum.

ORTA SAHANIN ÖNEMİ

Gazeteci Kamil Anahar : Trabzonspor bir kere haddini bilerek oynayacak.Fenerbahçe, hem oyun hem de oyuncu kalitesi açısından Trabzonspor'dan çok daha önde bulunuyor. Fırtına özellıkle orta alanı rakibine bırakmamalı. Rakip ataklarını kestiğinde 3. bölgeye çok hızlı intikal ederek özellkle kanatlarını kullanmalı. 3 skorlu bir temaşa sanatı olan futbolda kağıt üzerinde favori konuk ekip görünuyorsa puan mücadelesinin gerçek alanı yeşil saha. Trabzonspor-Fenerbahçe maçları her zaman çekşmeye sahne olur. Pazartesi günkü maçın da öyle olacağını umuyorum. Sarı-Lacivettli takım Trabzonspor'un handikap teşkil etmekte olan sağ ve sol kulvarına yüklenecek. Trabzonspor'un orta sahasında görevyapanlar topun bulunduğu alana kayma ve pres yapmalı. Kazanmak için istek, arzu ve mücadele yapmak lazım. Trabzonspor'un ne kadar topun arkasında olursa o kadar etkili olacak.

KİLİT NOKTA SEYİRCİ

Çağlayan Aktürk – Almanya : İlk yarının son maçında Trabzonspor´un konuğu Fenerbahçe saha dışı etkisi ile bana göre daha favori. Ligde konum itibarı ile şiddetle puana ihtiyacı olan ve daha gergin duran bordo mavili ekip rakibine göre bir adım daha geride duruyor. Eğer bilsem ki seyirci maça Fenerbahçe lehine hiç etki etmeyecek ve hakem üst makamlardan emir almadan gördüğünü çalacak,işte o zaman ibreyi Trabzonspor lehine çevirebilirim. Fakat bu iki faktör ister istemez kafamı kurcalıyor. Fenerbahçe son 6 sezondur Trabzon´dan elini kolunu sallaya sallaya galip geliyor üstelik giderken de rakibinin sahasının 3-5 maç kapatıp gidiyor. Bu maçların birçoğunda taraftarın öfkesine hakim olamayışının rolü çok büyük. Trabzon iki farklı öne dahi geçse de Fenerbahçe biliyor ki, seyirciyi tahrik edersem , bir kendini bilmez nasılsa sahaya atlar ve hakem maçı tatil eder, bende 3 puanı alır giderim. O yüzden bu maçı Trabzonspor kazanacak ise bilinçli bir seyirciyi mutlaka arkasına alması gerekiyor. Yoksa Akyazı yine Mart ayının haftasını bulur.

Fenerbahçe maçı Avni Aker’e vedfa anlamında Trabzonspor için büyük önem taşıyor.  Bu açıdan Trabzonspor camiasında bu maça büyük önem veriyor.  Trabzonspor maçta biraz daha hücum yaparsa etkili. Rakibin bu açıdan etkili silahları var.  İlerde ön de karşılarsa Fenerbahçe’yi burada istediği sonucu alabileceğini düşünüyorum. 

TAKTİK İŞLEMEZ, KARAKTERİ OLAN KAZANIR

Gazeteci Sertaç Hellaç : Türk futbolunda işlemeyen tek şey taktiktir. Dolayısıyla, geldiği günden bu yana rakibi önde karşılama ve uzun top dışında taktiği olmayan teknik direktör Ersun Yanal’ın, son haftalarda ciddi arıza veren Fenerbahçe savunması üzerine bir kurgu planlayacağını düşünmüyorum. 
Bu maçta, hangi taraf daha fazla aidiyet duygusuyla hareket edip kendi karakterini sahaya yansıtırsa, o taraf kazanacak. Trabzonspor taraftarı maçın kritik noktalarında takımının yanında olursa, takım maçı çevirebilir. Fenerbahçe takıntısıyla hareket ederse, geçmiş olsun.  
HAMİŞ: Trabzonspor’un bu maçtaki zayıf noktaları, kaleci Onur, Durica, Onazi ve Okay; tutar dalı ise Yusuf Erdoğan, Yusuf Yazıcı’dır.

ŞANSIZLIK KIRILABİLİR

İHA Trabzonspor Muhabiri Gökmen Şahin :  Trabzonspor-Fenerbahçe maçlarının havası her zaman farklı olmuştur. İki takım arasında Trabzon'da oynanan maçlara baktığımız zaman Fenerbahçe'nin daha avantajlı bir durumda olduğunu görebiliyoruz. 

Özellikle son iki yıl içinde oynanan ve tamamlanamayan maçlara bakıldığında yüksek riskli maçlardan bir tanesi iki takım arasında oynanan maçlar. Daha çok yaşanan olaylarla gündeme geliyor iki takımda. Bu maç öncesi verilen sağ duyu çağrıları her ne kadar maç öncesi söylense de , maçın başlamak düdüğü ile birlikte bu yapılan sağ duyu çağrılarının pek bir anlam ifade etmediğini görüyoruz. Maç içeresindeki hakem kararları taraftarları tepkisini yol açarken, yenen goller sonrası oluşan tepkiler patlamaya dönüşüyor Sahada adaletli bir hakem olur ise ve verdiği kararlarla maçın kaderini etkilemeyecek bir durum saha içeresinde yaşanırsa , Trabzonspor taraftar desteğini de arkasına alırsa son yıllardaki şansızlığını kırabilir diye düşünüyorum. Fenerbahçe bu maç öncesi favori olarak gözükse de Trabzonspor saha dışı etkenleri eritebilirse sahadan 3 puanla ayrılması doğal olur.

AGRESİF VE SALDIRGAN FUTBOL

Sabah Gazetesi Bölge müdürü Yunus Emre Sel : Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanacak mücadele oldukça kritik.  Çünkü bu karşılaşma Trabzonspor’un bu sezon ligin 2. Yarısında vereceği mücadelenin bir nevi göstergesi olacak.   

Çünkü taraftarlarını hem ligde hem de Türkiye kupasında ciddi bir şekilde hayal kırıklığına uğrattı 

Fenerbahçe maçını kazanıp onların yüzünde bir tebessüm olmak isteyecektir.  Biz teknik heyet futbolcularla görüştüğümüzde onlarında inancı fazla ama bu karşılaşmada en önemli beklentileri sağduyulu olmak. 

Çünkü Trabzonspor Hüseyin Avni Aker’e veda edip Akyazı’ya geçecek. Avni Aker’e veda yakışır bir veda olması gerekiyor. Umarım kavgasız tartışmasız bir maç olur.  Olası bir durumda Trabzonspor ceza alacaktır. Hem maddi hem manevi yönde ciddi kayıplar olacaktır. Akyazı’ya geçişi gecikebilir. Takım beklenen performansı sergilerse Tribün de coşkunu hakim olacağını düşünüyorum.

Maç nasıl kazanılır noktasına gelecek olursak. Trabzonspor bana göre agresif ve saldırgan oynamalı.

Rakibin ligdeki durumu ve oyuncu kalitesine bakıldığında biraz defansif futbol beklenebilir ama bence Trabzonspor bunu yapmamalı rakibine oyun oynatma şansı tanımadan kendi oyun anlayışını sahaya yansıtabilirse sonuca gidebilir.

%100 İLE

Günebakış yazarı : Özden Ayvaz : Trabzonspor camiasının dört gözle beklediği Fenerbahçe maçı, yönetim teknik adam futbolcular ve taraftar için hem sportif hem de psikolojik açıdan çok önem arz ediyor. Taraftarın tribünleri mutlaka doldurup son düdüğü kadar güçlü bir şekilde takımını desteklemesi ana şart. Bir diğer önemli konu oyuncuların konsantresi ve yüzde yüzle mücadele etmeleri. Trabzonspor, gol yemeden gol atmayı başarabilirse maçta avantaj yakalar. Fenerbahçe karşısında ilk golü yememeyi becerebilen Karadeniz Fırtınası'nın, maç sonunda taraftarlarını mutlu edeceğini düşünüyorum.

NEDEN OLMASIN?

İlkhaber gazetesinden Mehmet Karagöz : Trabzonspor, her ne kadar bu sezon gösterdiği performans, oynadığı oyun ve gol yollarındaki sıkıntılı görüntüsüne rağmen Fenerbahçe maçı öncesi sıkıntılı durumda olsa da bu karşılaşmayı kaybetmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü büyük maçların her zaman havası ve temposu farklı olur. Trabzonspor, sahada büyüklüğüne yakışır şekilde mücadele ederse ve gol yollarında da biraz etkili olabilirse kazanabileceğini düşünüyorum. Bordo-Mavililer bu sezon büyük maçlarda çok daha iyi ve akıllı oynuyor. Galatasaray ve Beşiktaş maçları da bunun örneği. 
Trabzonspor taraftarının da akıllı desteği ile şampiyonluk yılı olan 2010-2011 sezonundan bu yana mağlup edemediği karşılaşmayı kazanabilir. Yeter ki istesin. Özellikle Bordo-Mavililer, Avni Aker’in son derbi maçını da kazanması ayrı bir önem taşıyor. Tabiki burada Teknik Direktör Ersun Yanal’a da büyük görev düşüyor. İyi bir kadro seçimi ve oyun mantalitesi ile rakibini alt edebilir.

KORKAK OLMAMALI

Taka Gazetesi Spor Müdürü Yahya Karabina : Kağıt üzerinde kadro kalitesine bakıldığında Fenerbahçe’nin daha üstün olduğunu söylemek mümkün. Ancak Derbi maçların atmosferinin farklı olduğunu hepimiz farkındayız.
Hatta maç seçen futbolcuların bu tür derbi maçlarda çok daha farklı motive oldukları da aşikar.
Trabzonspor, Fenerbahçe maçında nasıl oynamalı?
Bir kere Trabzonspor, rakibini kendi ceza alanından ne kadar uzak tutabilirse o kadar iyi.
Fenerbahçe’nin en ufak hatayı affetmeyecek kalitede oyuncuları mevcut.
Trabzonspor korkak oynamamalı.
Rakibi karşısında cesur olmalı. Fenerbahçe, üçüncü bölgede yaptığı baskılarla sonuca gidebilen bir takım.
Bu anlamda Trabzonspor’un da Fenerbahçe’ye aynı baskıyı yapması şart.
Muhtemelen Fenerbahçe maçında tek forvet N’Doye oynayacak.
Trabzonspor’un orta sahası, N’Doye’ye çok yakın oynamalı.
Zaman zaman orta saha oyuncuları ile N’doye arasındaki mesafe 20-30 metre olunca Trabzonspor pozisyon üretmekte güçlük çekiyor.
Bu tablo Fenerbahçe maçında yaşanmamalı.
Mehmet Ekici’ye çok büyük sorumluluk düşüyor. 
Takımı yönlendirecek isim olmalı.
Topu aldığında hemen pası düşünmeli. Atacağı her çalım, Fenerbahçe savunmasına zaman kazandıracaktır.
Trabzonspor’un orta sahası dikine oynayabilen özellikte deği. Bu anlamda kanat oyuncularına çok büyük iş düşecek.
Özellikle Bero’nun yokluğunda Yusuf Erdoğan’ın Fenerbahçe savunmasının arkasına atılacak toplarla buluşturulması gerekiyor. 
Trabzonspor, panik yapmamalı. Her panik, Bordo-Mavili takıma pahalıya patlıyor.
90 dakika boyunca sakin kalınmalı.
Özellikle ilk 30 dakika Trabzonspor oyunu mutlaka tutmalı.
Bu sayede Fenerbahçe’nin gardı da düşecektir.
Trabzonspor’un Fenerbahçe’yi yenmemesi için bir sebep yok.
Yeter ki oyuncular sahaya ‘Kazanacağız’ inancıyla çıksınlar.  
Buradan Bordo-Mavili renklere gönül veren taraftarlara da seslenmek istiyorum.
Olay çıkması için avuçlarını ovuşturanlara fırsat vermeyin.
En ufak bir taşkınlıkta Trabzon’u yerden yere vurmak için fırsat kollayanlara o fırsatı vermeyin.
Ülkemizin içinde bulunduğu durumdan ötürü Trabzonspor taraftarının gerçek yüzünü gösterin.
Takım kaybetse dahi oyuncuları bağrınıza basın.

VOLKAN'A DİKKAT

Gazeteci Ali Çil : Trabzonspor bu sezon önemli rakiplere karşı iyi futbol oynuyor. Fenerbahçe karşısında da 1 puana razı gelen futbol oynanacaktır. Taraftarın desteğiyle beraber puan da alacağımıza inanıyorum. Havanın gerilmesi her zaman Trabzonspor'un hem puan olarak hem de maddi olarak zararına oluyor.
Trabzonsporlu taraftarlar bu maçta yapacakları bir hata ile, Şenol Güneş Stadı'nda oynanacak maçlara da gölge düşürme ihtimalini unutmaması gerekir. Yıllardır açılmasını beklediğimiz yeni stadımızda oynanacak maçlarda seyir zevkinden olmamamız için Fenerbahçeli futbolcuların, özellikle de Volkan Demirel'in tahriklerini görmezden gelmesi gerekiyor.

İNATLA SABIR
Sonnokta gazetesinden Ali Osman Yürük "3 puandan öte bir karşılaşma. Karşılaşmayı kazanmamız tamamen motivasyon odaklı çalışmalarla gerçekleşebilir. Üzülerek söylüyorum ki formsuz bir Trabzonspor’la, bu maç için kenetlenen bir Fenerbahçe maçında alınacak 1 puan bile bizim işimize yarar. Ancak aklıma Başakşehir maçı geliyor. 90 dakika boyunca yan pas yapan Bordo-Mavililerin oyuncuları bu karşılaşmada sorumluluk almazsa işimiz çok zor. Kanat ve dikine oynamayı seven bir takıma karşı bek oyuncularımızı hücumda kullanma sıkıntısı çekeceğiz gibime geliyor. Kendi sahasında kontra atak oynamaya çalışacağız. Taraftar bu duruma ne kadar sabreder bilmiyorum. Ancak maç tamamlanana kadar takıma sahip çıkılması düşüncesindeyim. 3 Temmuz sürecinden itibaren oynadığımız maçlarda hakem hataları olsun gergin ortam olsun hep Fenerbahçe’ye yaradı. Bu durum ve tutuma son vermemiz gerekiyor. Aksi taktirde yine de kaybeden Trabzonspor olur."