61SAAT SPOR SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Trabzonspor, gelecek sezon için kadrosuna birçok ismi kattı. Burak Yılmaz, Bongonda, Kucka, Kamil Ahmet, Hubocan, Sosa ve Volkan Şen’i transfer eden Bordo-Mavililer, adeta yeni bir yapılanmaya girdi. Trabzonspor’u hem ulusal hem de yerelde takip eden gazeteciler, yapılan transferleri 61saat’e değerlendirdi.

İHTİYAÇ İÇİN Mİ BASKIDAN MI?
Sabah Gazetesi Trabzonspor Muhabiri Yunus Emre Sel: Trabzonspor’un transferlerini değerlendirecek olursak şuna bakmak lazım. İhtiyaca göre mi yapıldı yoksa taraftar baskısı ve zaruretten dolayı mı yapıldı. Trabzonspor’un en önemli eksiklikleri savunma hattı ve ofansif oyuncu anlamındaydı. Savunmaya Hubocan takviyesi yapıldı. Bu oyuncuyu çok izleme şansım olmadı. Hubocan’ın sağ ve sol bekte oynayabilmesi çok büyük bir avantaj ve çok ciddi bir rekabet ortamı yaratacak. Sosa ise isim olarak çok fazla tartışmaya gerek yok. Kalitesini Beşiktaş’ta ispatlamış ve daha öncesinde de birçok başarıya imza attı. Maliyeti tepkiye neden oluyor ancak tepki gösterenler de Trabzonspor’u düşünerek bu tepkiyi veriyor. 8 ve 10 numara bölgelerinde oynuyor ve o noktada atılacak birçok golde pay sahibi olacaktır. Volkan Şen konusunda ise ben de tepki koymuştum ancak bu aşamadan sonra yapılacak bir eleştiri zarar verecek boyutta olacaktır. Sergileyeceği performansla hem kendini affettirecektir hem de geçmişteki Volkan Şen’den daha iyi olacaktır.

BİREYSEL KATKI ÖN PLANA ÇIKACAK
Yenişafak Gazetesi Trabzonspor Yazarı Ali Kemal Yazıcı:
Camiadan takım olma adına sabır isteyen anlayışın, yapılan transerlerle yaş ortalaması 30 olan bir takımla geleceğini planlama şansı olmaz. Bu düşünceden yola çıkarsak bu sezon sonuç üretecek bir potansiyel yakalanmak zorunda. Mevcut ekip, takım olma sürecini tamamlamadan başta Sosa ve Burak olmak üzere yine bireysel katkının ön plana çıkacağına inanıyorum. Bu ekonomik dar boğazda, paralar ödendiği sürece sorun yaşanmaz. Önemli olan sahada huzurlu bir takım olması ki bu da Volkan Şen ile zor görünüyor.

SOSA TRANSFERİNE HAYIR!
TRT Spor Trabzonspor Muhabiri Barış Yurduseven: Trabzonspor’un sezon başı transferine evet ama sosa transferine hayır diyorum. Etik olarak hayır diyorum. Ülkemizi bu kadar kötüleyip bu ülkeden giden 32 yaşını tamamlamış bir oyuncuyu hem sevgimizi hem paramızı vermeyi reddediyorum. Ayrıca da Trabzonspor’un ekonomik sıkıntılar ve Finansal Fair Play sözü olmasına rağmen bu denli maliyetli oyuncuları nasıl ve neden yaptığını kendime defalarca sorsam da bunu cevabını alamıyorum. Sayın başkana artık transferi bu insanlara düşündürmemesi ve yapmamasını rica ediyorum. 1. transfer sezonu bitti. Ama devre arası var sezon sonu var. Lütfen yaşları 15 ile 18 olan sosyal medya zibidilerinin dolduruşuna gelme başkan. 50.yıl baskısında uzak dur, uzak tut. Son sözüm şayet Trabzonspor Kulübü, günlük başarılar için böyle paralar harcamaya devam ederse ya da edecekse Trabzon ve Trabzonspor tarihinin gelmiş geçmiş en büyük yazılı eylemi yapılarak binlerce milyonlarca imza toplanarak FIFA’yı bir üst kurula “Trabzonspor’a neden transfer yasağı getirmiyorsun” diye kendi kendine şikayet etmesini öneriyorum. Biz bu takımı aldığı kupaların sayısı için değil, kazandığı maçlar için değil, yenip bizi göklere çıkardığı derbi maçlar için hiç değil, dize getirdiği Avrupa devleri için hiç hiç değil, biz bu takımı bu şehri ve bizleri dünya haritasına soktuğu için ve bizi biz yaptığı için seviyoruz.

MÜTHİŞ OLSA DA GERÇEKÇİ BAKMAK LAZIM
Habertürk Gaztesi Yazarı Haluk Ayyıldız: Trabzonspor son gün de olsa müthiş transferlere imza attı. Önemli oyuncular geldi. Ancak ekonomik anlamda Trabzonspor’un geleceği nasıl olacak? Bunu doğrusu ben de çok merak ediyorum. Kulübün borcunun yüksek rakamlara çıktığını da biliyoruz. Alınan oyuncuların yaş ortalaması normal değil. Bugün yarın satmaya kalktığımızda nasıl bir yol izlenip geri dönüş sağlanacağını merak ediyorum. Trabzonspor taraftarları tabi ki transferlerden memnun. Ama bu işi bilenlerin gerçekçi konuşup kulübün geleceğinin de düşünülmesi gerektiğini seslendirmesi lazım.

VERİLEN SÖZ BERABERİNDE RİSKİ GETİRDİ
Gazeteci Yazar Celal Kadıoğlu: Kâmil Ahmet Çörekçi, Theo Bongonda, Jurac Kucka, Hubocan, Sosa, Volkan Şen... Bu isimlere baktığımızda yönetimin başarılı olabilme adına risk aldığını görüyoruz. Rakamsal olarak Trabzonspor'un ortalamasının kat kat üstünde olunması, verilen başarı sözü biraz da bu yönetimi bu riski almaya itti. Bu transferler Trabzonspor'u sportif açıdan şampiyon da yapar, ekonomik açıdan çıkmaza da sürükler. Başarı için artık kimsenin mazereti kalmadı; Yönetim, teknik heyet, futbolcular, taraftarlar... Ya sportif başarı, ya da ekonomik çöküntü. İşte bunun kararını yukarıda saydığım bütün unsurları ile birlikte Trabzonspor camiası verecek.

TAKIM OLMAK DA ÇOK ÖNEMLİ
Taka Gazetesi Spor Müdürü Yahya Karabina: Başarı için kaliteli transfer kadar takım olmak da çok önemli. 2010-11 sezonunu şöyle aklımın ucundan geçiyor da çok önemli oyuncular vardı kadroda. Ancak şampiyonluğa çok inanmış bir ekip havası vardı. Bu sezon öncesi de Muharrem Usta başkanlığındaki yönetim 50.yılda şampiyonluk parolası ile yola çıktı. Bongonda, Kamil Ahmet, Burak Yılmaz ve Theo Bongonda’nın ardından transferin son günü Sosa, Volkan Şen ve Tomas Hubocan hamlesi yapıldı. Bu transfer dönemi hem yönetimi, hem teknik ekibi, hem mevcut oyuncuları hem de taraftarları çok yıprattı. Bazı oyuncular transfer haberlerinden çok etkilendi. Sosa, Burak ve Kucka tartışılacak isimler değil. Tartışma konusu kulübe maliyetleri. Tarihinin en kötü mali döneminden geçen Trabzonspor’un bu kadar açılması doğru mu? Şampiyonluğun garantisi yok. Ama risk almak gerekiyor. Umarım yönetim bu transferleri taraftar baskısından değil, gerçekten ihtiyaç olduğu için yapmıştır. Aksi takdirde hem saha sonuçları hem de mali açıdan hüsran yaşanır. Volkan Şen, olaylı bir şekilde ayrılmıştı Trabzonspor’dan. Sonrasında Bursaspor’da Şenol Güneş’in ellerinde yine parlamıştı. Ancak geçen yıl Fenerbahçe’de pek parlak bir dönem geçirmedi. Taraftarla barışık olursa iyi işler yapacağını düşünüyorum. Tomas Hubocan çok yakından tanıdığımız bir oyuncu değil. En azından takımda rekabetin artacağı kesin. Jose Sosa’nın kalitesi tartışılmaz. Yeni transferler gibi kendisini Trabzon’a ait hissederse mutlu olursa başarılı olacağını düşünüyorum. Ancak sürekli mazeret üretip sorun çıkarırsa olan Trabzonspor’un paralarına olacak. Şimdi teknik adam Ersun Yanal’ın da mazereti kalmadı. Hamle yapma konusunda eli iyice güçlendi. Camianın beklentilerini karşılayacak, göze hoş gelecek, taraftarı coşturacak bizim tabirimizle takımı dik oynatacak bir futbol oynatmasını bekliyoruz…

HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMALIYIZ
İhlas Haber Ajansı Trabzonspor Muhabiri Gökmen Şahin: Trabzonspor 50.yılında kendisini şampiyonluğa taşıyacak kadroyu kurmak için yoğun bir mesai harcadı. Arzuladığı oyuncuların önemli bir kısmını da kadrosuna kattı diyebiliriz. Transfer yaparak şampiyon olunmayacağını bile bile ekonomik yükün altına girerek önemli bir cesarette  gösterdi. Tabi buna iten sebeplerin başında toplumun istekleri kadar siyasetten de beklenen arzular önemli rol oynadığını söylemek mümkün. İstekler, özlemler, beklenenler ne olur ise olsun şöyle bir geçmişe baktığımızda bordo-mavili kulübün ithal ederek başarıyı yakaladığını söylemek çok zor. O yüzden devhasa bir ekonomiyi düzeltemeye çalışırken, üstüne yüklemek Trabzonspor'a başarılı olmaktan başka bir çare bırakmıyor. Hep birlikte bu yapıya iyisiyle ve kötüsüyle sahip çıkmalıyız. Çünkü işimiz çok kolay değil. Trabzonspor'u bu transfer döneminde kadrosuna kattığı oyuncuların kaliteleri elbette tartışılmaz. Düşündürücü olan Trabzonspor'a ne verecekleri ve maliyetleri. Bu kadroyla ve yaş ortalamasıyla bir gelecek inşa etmeniz çok zor. Kısa vadede başarıyı yakalama zorunluluğunuz var. Çünkü 3 yıl sonra yeni bir kadro oluşumuna ihtiyacınız olacak. Bu da yeni maliyetler doğuracaktır. Kulübün içinde bulunduğu bugünkü tabloya baktığınızda yeni bir jenerasyon için en ideal planlama, alt yapıya yapacağınız yatırım, bakışınız  ve vereceğiniz önem Trabzonspor'un geleceğini belirleyecektir.

ÇOK TRANSFER BAŞARIYA ULAŞTIRMAZ
Kadırga Tv Spor Müdürü Serkan Genç: Trabzonspor’un tarihine baktığımız zaman çok transfer yaparak başarıya ulaşmış bir kulüp değil. Ekonomik tablo ve Trabzonspor’un geleceği adına transfer sezonuna bakıyorum. Başkanın ifade ettiği gibi yarınlar dünden daha zor olacak demişti. Bunları göz önüne alırsak, ekonomik tabloya da bakarsak Trabzonspor’un transferlerde bu kadar bütçe ve para harcamasını kaldırmayacağını göz önüne almamız lazım. Trabzonspor her zaman kendi ürettikleriyle başarıya ulaştı. Biz futbolu bilen bir kentiz. Futbolu bilen insanlardan oluşan bir camiayız. Kulübün büyük paralarla borçlandırılmasını doğru bulmuyorum. Trabzonspor’un yarınları için daha güzel günlere ulaşması adına böyle bir düşünce içerisindeyiz. İyi bir kulüp ve camiayız. Her zaman şampiyonluğa oynuyor ama ekonomik tablo kulübün geleceği adına çok önemli. İnşallah futbolcu ödemeleri konusunda bir sıkıntı yaşamaz. Bu da başarıya giden yolda önemli bir faktör.

İLGİNÇ BİR TRANSFER POLİTİKASI
Kuzey Ekspres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Altuğ Atalay: Trabzonspor ilginç bir transfer politikası izledi. Ekonomik çöküşe rağmen gösterilen cesaret dikkat çekici. Ersun Yanal - Muharrem Usta ikilisinin Mithat Halis - Özkan Doğan ikilisini kullanarak kulübe aldığı oyuncuların performanslarını merakla bekliyoruz. Katılan oyuncularla birlikte takımın hem yaş hem de maliyet seviyesi yükseldi. Genelde bilinen oyunculara yönelinmesi, ısrarcı olunması ve son dakikaya kadar bazılarının gerçekleşmemesi ister istemez rakamların boyutlarını arttırdı. Kulübün gerek oyuncu gerekse de bonservis ücretleri anlamında altına imza attığı taahhütlerin kesinlikle gelir anlamında karşılığı yok. Nakit akışının nasıl sağlanacağı muamma. Ancak şu anda kimse bunlarla ilgilenmiyor ve transferin dayanılmaz cazibesiyle meşgul oluyor. Ancak burada asıl sorun teknik anlamda yaşanacak. Mesela Volkan Şen'i alıp, Yusuf Erdoğan'ı göndermek akılcı bir adımıdır tartışılır. Bölgesel dağılım anlamında baktığınızda belli mevkilerdeki yığılma sorun oluşturacak gibi. Mesela Sosa'nın gelişinin Yusuf Yazıcı'nın önünü kapatma ihtimali yüksek. Merkez orta saha dağılımında topu çabuk kullanacak oyuncu eksiği dürüyor. Savunmanın göbeğindeki sıkıntıyı Hubocan'ın kapacağını sanmıyorum. Çünkü Marsilya kariyeri teknik anlamda sorunlu. Bu kadar oyuncu alıp hala eksiklerden bahsedilirse kelimenin tam anlamıyla fiyasko yaşanır. Artık doğrusuyla yanlışıyla bir transfer dönemi bitti. Şimdi top sahada. Ersun Yanal ve öğrencilerinin verimi, yönetimin başarı çizgisini de belirleyecek. Anlayacağınız asıl iş şimdi başlıyor.

ARZU VE İSTEK OLURSA BAŞARI GELİR
Karadenizinsezi Spor Müdürü Mehmet Karagöz: Trabzonspor bu sezonu 7 oyuncu transferi ile kapatıyor. Ben yapılan transferlerden umutlu olsam da yine de bu oyuncuların takıma uyum sağlamaları ve istekli oynamalarını arzu ediyorum. Eğer arzu ve istekli olurlarla Trabzonspor’u başarıya taşırlar. Burak Yılmaz: Kalitesini ve golcülüğünü asla tartışamayız. Hem Trabzonspor’a çok faydalı olacaktır hem de taraftara ve camiaya yeni bir heyecan olacaktır. Bongonda: Benim en çok ümitli olduğum transferlerin başında geliyor. Eğer istediği şansı bulabilirse ve sol tarafta da oynatılırsa Trabzonspor’a katkı sağlar. Bu ışığı görüyorum onda. Kucka: Milan’dan gelmiş kaliteli bir oyuncu. Trabzonspor’da istekli oynadığı anlarda katkı sağlar. Bilgi ve becerilerini sahaya yansıtırsa başarılı olur. Kamil Ahmet: Trabzonspor’un alternatif olarak aldığı Kamil Ahmet Çörekçi, şans bulursa kendini gösterebilir. Aksi takdirde sadece yedek olarak kalır. Hubocan: Slovakya milli takımında Durica ile birlikte oynayan bir oyuncu. Trabzonspor’da da Bero, Kucka ve Durica gibi Slovak oyuncuların yanında uyum sorunu çekmeyecektir. Kimi zaman hata yapan kimi zaman ise kritik müdahaleleri olan bir oyuncu. Sosa: Trabzonspor taraftarının aylarca beklediği bir transferdi. Biraz fazla maliyetli bir isim. Ama Trabzonspor’un büyüklüğüne de bu tarz oyuncular yakışır. Hem bireysel hem de becerisi ile Trabzonspor’a maç kazandırabilecek transferler arasında yer alıyor. Volkan Şen: Yusuf Erdoğan’ın gitmesi ile transfer edilen bir oyuncu. Maliyetine bakıldığında alternatif olarak alınabilir. Volkan duygusal bir futbolcu. Trabzonspor taraftarının ona sahip çıkması gerekir. Eğer Volkan desteklenirse ve çok fazla eleştirilmezse başarılı olacaktır.

ERSUN HOCA MAZERET ÜRETMEMELİ
Karadeniz Gazetesi Trabzonspor Muhabiri Özer Çalık: Trabzonspor ilk üç haftayı 4 değil de 9 puanla tamamlasaydı transferin son gününde bu kadar isim alınmazdı. Ama alındı hayırlı olsun diyelim biz de. Artık Ersun hoca da mazeret üretmez diye düşünüyorum. Yönetim elinden geleni yaptı. İstediği her oyuncuyu aldı. Bence iyi bir kadro kuruldu. Bu takım şampiyonluğa oynamaması için hiçbir neden yok. Sadece Volkan Şen transferi benim kafamda soru işareti olarak kalacak. Transferlerin maliyetlerine hiç girmiyorum. Başarı gelince zaten kimse maliyet konuşmaz…

TRABZONSPOR HEDEFİ AŞTI
Haber61 Spor Müdürü Tuncay Lakot: Sosa iyi transfer. Maliyet olarak Trabzonspor zorlayacak. Volkan Şen her ne kadar taraftar ile sorun yaşamış olsa bile bu camiaya bir borcu var ve iyi bir şekilde fayda sağlayacaktır. Kulübün 4 transfer hedefi vardı ve bu hedefi aştı. Yusuf Erdoğan’ın gönderilmesi bence yanlış. Genel olarak nokta transferler yapıldı. Transferlerin bu kadar geç yapılması sezonda Trabzonspor’u biraz zorlayacak görünüyor.

YARIŞIN İÇİNDE OLACAKTIR
Doğan Haber Ajansı Trabzonspor Muhabiri Tolga Sağlam: 50'nci yılında zirveye oynayacak bir kadro oluşturma hedefiyle yola çıkan Trabzonspor yönetimi, Kamil Ahmet, Theo Bongonda, Burak Yılmaz, Juraj Kucka, Tomas Hubocan, Jose Sosa ve son olarak Volkan Şen'in transferi konusunda anlaşma sağladı. Kamil Ahmet sağ bekte iyi bir alternatif ve kampında dinamik isimlerindendi. Görev verildiğinde formasının hakkını verecek potansiyelde. Bongonda geride kalan süreçte iniş çıkışlı bir performans sergiledi ancak yine de zaman zaman takıma katkı sağlayacağı dönemler olacaktır. Hubocan'ın takıma sağlayacağı uyum belirleyici olacak ancak genel yapısıyla hırslı ve azimli bir oyuncu, katkı sağlayacaktır. Volkan Şen de ligde kendini bir ölçüde ispatlamış oyuncu ancak taraftarla iletişimi performansında belirleyici olacak. Daha önce taraftarlarla yaşadığı sorunlar nedeniyle buradan ayrılmıştı. Taraftar sahip çıkarsa bu performansına ve takıma olumlu yansıyacaktır. Burak Yılmaz'ın kalitesini tartışmaya gerek yok. Sezona da iyi başladı. Yaladığı sakatlık kendi ve takımı adına şanssızlıktı ancak sezon içerisinde bu tür talihsizliklerin tekrarlanmaması durumunda gol krallığı yarışında olacağına inanıyorum. Kucka ve Sosa'nın kalitelerini de tartışmaya gerek yok. Kucka fiziksel anlamda sezona iyi başlamasa da skora anlamında takımına katkı sağladı. Sosa'nın da gelişiyle takımın orta saha ve ofansif gücü yükseldi. Vereceği katkıyı önceden kestirebilmek zor ancak takımı için oynarsa katkısı büyük olacaktır. Genel anlamda Trabzonspor'un transfer döneminde iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün. Maddi tarafı işin olumsuz kısmı ancak kalite istiyorsanız bunun da bir maddi bedeli olacak. Bugünkü kadro ile ve bir olumsuzluk yaşanmaması durumunda ben Trabzonspor'un taraftar desteğini de arkasına alarak yarışın içinde olacağına inanıyorum.

ÖDEMELER GÜNÜNDE YAPILMAK ZORUNDA
Medyatrabzon Spor Müdürü Engin Uzunoğlu:
 Trabzonspor transferin son gününde almış olduğu oyuncularla birlikte ciddi bir kadro kurdu. Bu kadronun ligde başarılı olmaması için bir sebep yok. Yıllardır eksik olan mevkiler iyi isimlerle dolduruldu. Ancak bu transferler neden transferin son günü yapıldı eleştirisini getirebiliriz. Mutlaka ekonomik sebeplerin de etkisi olmuştur ancak Sosa olsun, Hubocan olsun takımın değişmezi olacakları düşünülen isimler Ersun Yanal yönetiminde kamp görmüş olsaydılar daha hazır bir takım ile lige başlanacaktı. Fenerbahçe ve Göztepe maçları çok daha farklı olabilirdi. Bu da camiaya hava getirecekti. Öte yandan şunu da gözardı etmemek gerekir. Trabzonspor başarılı olmak istiyorsa tüm oyunculara günü gününe ödeme yapmak zorunda. Aksi halde ne olduğunu Hacıosmanoğlu döneminde acı şekilde tecrübe ettik. İddialı bir Trabzonspor'u özledik; inşallah bu transferler bordo mavili takımın yönünü o tarafa çevirtir.