Ahmet Suat Özyazıcı, Türk futbolunda devrim yapan, üç büyükler dışında şampiyonluğu Anadolu’ya getiren ilk teknik adam olup, adını efsaneler arasına yazdırmıştı. Özyazıcı’nın adı, Süper Kupa finali sonrası Fatih Terim’in 13 kupa alarak kendisini geçtiği haberi üzerine bir kez daha gündeme geldi. Özyazıcı, STARSPOR’dan Alper Mert ve yazarımız Serdar Bali’ye verdiği röportajda bunun doğru olmadığını, kendisinin 16.5 kupa ile hala Türkiye’de bu alanda ilk sırada olduğunu söyledi.

Bizde şampiyonluktan çok ne var

“5 Cumhurbaşkanlığı, 4 lig, 3 Türkiye Kupası, 2 Başbakanlık, 1 Kıbrıs Barış Kupası, Sarıyer’deyken de 1 Balkan Kupası” kazandım diyen Özyazıcı’ya, “Peki yarım kupa neyin nesi?” diye sorunca şu yanıtı aldık: “Ben Havagücü’ndeyken, İdmanocağı ile aynı puan ve aynı averajdaydık. ‘Bir maç daha yapılsın’ dendi. Havagücü kabul etmedi.?Sonunda kupayı ikiye bölüp, yarısını bize verdiler.” Bu sırada Bali, “Hocam 2 İdman Ocağı, 1 de 2. lig şampiyonluğu daha var deyince de, Efsane hoca, “Evlat, unuttuk. Bizde şampiyonluktan çok ne var”?yanıtını verdi.

Terim beni geçerse onur duyarım

Özyazıcı şunları söyledi: “Ayrıca Fatih Terim’in geçmesi beni mutlu eder, gurur duyarım. Helal olsun. Terim’i de başkaları geçecek ki Türk futbolu ilerlesin. Türkiye’de kupa alınacaksa Türk antrenörleri alsın. İnsan buna sevinir ülke sporu adına. Ancak İstanbul takımlarını şampiyon yapmak kolay. Anadolu’dan şampiyon çıkarmak önemli. Eskiden biz İstanbul’da yapamazdık. Gündüz Kılıç beni İstanbul’a götürmüştü. Kaçarak geri döndüm. Eskiden Trabzonspor para için oyuncusunu verirdi. Şimdiki oyuncular özel hayatları için ayrılmak istiyor.”

Şike dün de vardı, yarın da olacak

“Geçmişte futbolcu ‘Ben futbolcu olacağım’ diye oynardı. Ayağımız parçalanır yırtık ayakkabı ile oynardık. Şimdikiler her ayakkabıyı beğenmiyor, marka arıyor. Şike Türkiye’de dün de olmuştur bugün de olmuştur, yarın da olacaktır. Mesela sen A takımında oynuyorsun; arkadaşımsın, bana ‘Fazla zorlama’ diyorsun. Çok fazla sıkmıyorum kendimi. Buna ister dostluk de ister hatır de fark etmez. Bu da yanlış ancak para karşılığında formanın terini emeğini satmak kabul edilemez. Şikenin tanımını çok iyi yapmak lazım.”

Futbolu eğitim vurdu

Ahmet Suat Özyazıcı, Trabzon’un altyapıdaki duraklamasını, “Eskiden futbolcuların yüzde 90’ı okumazdı. Şimdi aileler eğitimi ön plana aldı, futbol ise ikinci plana atıldı” sözleriyle açıkladı.

Efsane teknik adam Ahmetsuat Özyazıcı, Trabzon’da altyapıdaki duraklama dönemine cevap verirken, “Bunun birçok nedeni vardır. Ama eğitim bunların en önde gelenidir. Trabzon’da 8-10 tane amatör takım varken Trabzonspor güçlü oluyordu. Şimdi Trabzon’da yüzlerce takım var. Yüzlerce futbolcu var. Ancak istediğiniz kaliteli futbolcuyu bulamıyorsunuz. Çünkü eskiden futbolcuların yüzde 90’ı tahsil hayatını devam ettirmezdi. Ortaokulu, liseyi bitirdiği zaman bırakıp futbola devam ederlerdi. Şimdi ise aileler çocuklarını futboldan daha çok okumaya yönlendiriyorlar. Artık üniversite mezunu da olsanız iş bulma şansınız zor. Okumuş insan çoğaldı ama iyi futbolcu azaldı” dedi.

Yabancı serbest olsun

“Kulüplerin mali yapıları gelişti. Türkiye’yi artık çok üst düzey futbolcular da tercih ediyor. Trabzonspor da Türkiye’de istediği futbolcu yoksa yurt dışında arıyor. İddianız büyükse, kendi yetiştirdiğiniz oyuncularla iddianızı sürdürecek durumunuz yoksa, paran da fazlaysa yabancı almak zorundasınız. Yabancı kontenjanı konusunda dünya ne yapıyorsa bizde onu yapmak zorundayız.”

Şampiyonluk ruhumuzda

“Trabzon'da şampiyonluk özlemi olmasa zaten şampiyon olamazdı. Allah’a şükür birçok kupa kazandık. Serdar Bali gibi Trabzonlu çocuklardan oluşan bir takımımız vardı. Kadro; forma aşkı için, Trabzon için oynayan insanlar ile doluydu. Şimdi olay değişti. Forma aşkının yerini para aldı. Adı profesyonellik oldu. Akıllarda forma aşkı yerine daha çok parayı nerede kazanırım düşüncesi var. Parayı alan adamlar o formanın hakkını vermeli.”

Özyazıcı’nın kupaları

Lig Kupası

1975-76, 1976-77,

1979-80, 1983-84

Türkiye Kupası

1976-77, 1977-78,

1983-84

Cumhurbaşkanlığı Kupası

1976, 1977,

1978, 1980,

1983

Başbakanlık Kupası

1976, 1978

Balkan Kupası

1992

Barış?Kupası

1975

Türkiye Amatör

Futbol Şamp. Kupası

1957-58 (Yarım Kupa)