"İSMİNİN UZUNGÖL OLMASI TALİHSİZLİĞİMİZ"

Bünyesinde barındırdığı Bordo–Mavi Enerji AŞ kanalıyla Uzungöl yakınlarında yapılacak HES projesi konusunun siyasi parti temsilcileri ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, Divan Kurulu Başkanı Ali Özbak, yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Trabzonspor ve Bordo–Mavi Enerji adına inşaat sürecini koordine eden Tufan Aydoğan, konuşmasında inşaata yıl başında başlayacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Santralimiz Uzungöl'den 4 kilometre aşağıda. Uzungöl 1'inci derecede doğal SİT alanı. Çevresinde 2'nci derece doğal SİT alanı halkası var. Bizim santralimizin regülatör binası ise 3'üncü derece doğal SİT alanında. İsminin Uzungöl olması bizim talihsizliğimiz. Devlet 16 yıl önce bu santrali projelendirirken ilgili arkadaşlar bu ismi koymuş. Biz Taşkıran HES olmasını önerdik ama isim değişikliğini kabul etmediler. Su alma yapılarımız ve tünelin bir kısmı, yani santralin toplam yapılarının yüzde 30'u Uzungöl Belediyesi sınırları içinde."

"TEK AĞAÇ KESMEYECEk 8000 AĞAÇ DİKECEĞİZ"

Solaklı Deresi kenarında yapılacak regülatör binası için hiçbir ağaç kesilmeyeceğini, aksine çevreye üniversite tarafından yapılan peyzaj çalışması sonucu 8 bin ağaç dikileceğini ifaode eden Tufan Aydoğan, şöyle devam etti:

"Bölgenin 3'üncü derece de olsa doğal SİT alanı olması, Uzungöl'e yakın olması hassas davranmamıza neden oluyor. Örnek gösterilecek bir projeye imza atmaya uğraşıyoruz. Bunun için bilim adamlarının önerileri doğrultusunda bir kuruşa bile acımadan iyi bir proje yapacağız. Santral binasına giren 2 metre çapındaki çelik boruyu, bölge halkının isteği üzerine yer yüzünden yer altına aldık. Bu revize proje maliyetini 35 milyon dolardan yaklaşık 45 milyon dolara çıkardı."

YILLIK GETİRİ 8–12 MİLYON DOLAR

Proje tamamlandıktan sonra Trabzonspor'un bugünkü piyasa şartlarına göre yıllık yaklaşık 8 milyon 100 bin dolar gelir elde edeceğini vurgulayan Aydoğan, daha sonra şunları söyledi:

"Kullanım süremiz 49 yıl. Ürettiğimiz enerjinin devlet garantili alım fiyatı bugünkü piyasa şartlarında yaklaşık 8 milyon dolar. Ancak serbest piyasa şartlarında 12 milyon dolara kadar çıkabilir. Her türlü aşamayı ve denetimi geçtik, artık kazma vurma aşamasına geldik. Uzungöl'de resmi değil de sivil halk tarafından bazı eylemler yapılıyor, HES yapmanın Trabzonspor'un kendi kalesine gol atması demek olduğu belirtiliyor. Algılama yanlış. Bizim Uzungöl'le uzaktan yakından ilgimiz yok. Hemen yanımızda belediyenin pis su arıtma tesisi var. Yerel halkı da yapacağımız çalışmalarla yanımıza alacağız. Bu projede çevreye saygı gösterdiğimizi düşünüyoruz. Vicdanımız rahat. Şu an itibarıyla hala kazma vurmadık. Yerel halkın, sivil toplum örgütlerinin katkısı olursa bunları değerlendirme konusunda her türlü fikre açığız."

"BORDO MAVİ RENKLERİ KİRLETMEYİN"

Toplantının bu bölümünde söz alan çevreci Gültekin Yücesan ise HES politikalarını eleştirdi, Trabzonspor'un bu politikalara alet olmamasını isteyen Yücesan, "Bordo mavi renkleri kirletmeyin. Bu projeden vazgeçin" dedi. Bunun üzerine yeniden söz alan Tufan Aydoğan, şunları söyledi:

"Bu eleştirilere Trabzonspor olarak biz cevap verecek durumda değiliz. Bunlar siyasilerin cevaplayacağı konular. Sonuçta yatırımcıya serbest piyasa ekonomisi içinde devlet bir imkan sağladı, biz de yararlandık. Bu dere üzerinde bir çok santral yapılıyor. Sadece Trabzonspor kaldı. Bölge genelinde 2000 proje var. 700'ü faaliyete geçti, 700'ü inşa aşamasında. Artık bu işe karşı çıkanların şunu da anlaması lazım; HES'leri yaptırmama süreci bitti. Bundan sonra daha iyi nasıl yapılır konusu üzerine yoğunlaşalım, projelerin eksiklerini söyleyelim."

BAYRAMDAN SONRA UZUNGÖL'DE TOPLANTI

Tufan Aydoğan, bayramdan sonra bu tür bir toplantıyı Uzungöl'de oturanlarla birlikte yapacaklarını, Trabzonsporlu yöneticilerin de katılacağını açıklarken şöyle dedi:

"Cansuyu miktarını da 10 yıllık ortalamanın yüzde 12'si olarak belirlendi. Cansuyuna ve balıkların göç yolları için yapılacak tünellere özellikle önem veriyoruz. Cansuyunu eksik bırakan hırsızlık yapmış sayılır. Herhangi bir sorun çıkmazsa santralde elektrik üretimine 2015'de başlanabilir."

UZUNGÖL HES PROJESİ

2007'de kurulan Bordo–Mavi Enerji Elektrik İletim Tic.Ltd. Şirketi'nin bütün hisseleri Trabzonspor Futbol AŞ'ye ait. Uzungöl–1 HES Projesi için hazırlanan rapor 2008'de DSİ tarafından kabul edildi. 5 Temmuz 2012'de de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan 49 yıl faaliyet göstermek suretiyle Uzungöl–1 HES Santrali ve regülatörünün üretim lisansı alınarak proje inşaat aşamasına getirildi. Kurulu gücü 28.21 MW olan santral yıllım 81 milyon kilovat saat enerji üretebilecek. Bu enerjinin şu andaki piyasa değeri 8.1 milyon dolar. Yaklaşık 5 kilometrelik bir mesafede borular içinde iletilecek su santral Taşkıran Beldesi'ndeki santral binasında enerjiye dönüştürülecek.