Trabzonspor Dergisinde bu ay Uğur Biryol tarafından çok anlamlı bir makale yayınlandı. Bordo-Mavililerin efsanelerinden 'Barbon Ziya'nın hayatının ele alındığı makalede Trabzonspor'un ilk öze dönüş projesinin de aynı isim tarafından gerçekleştirildiği anlatılıyor. 
61saat.com olarak makaleyi dijital ortama aktararak sizlerle paylaşmak istedik... 

işte o makale: 

FUTBOLUMUZUN EFSANE BİR İSMİ 'BARBON ZİYA'
Uzun yıllar İdmanocağı'nda ve Adana Mensucat’ta top peşinde koşturulmuş; futbolla yoğrulmuş bir hayat felsefesinin tezahürleri, futbolu bıraktıktan da sonra devam eden yaşam bilgeliğinin mütevazi bir örneği olarak 'Barbon' lakabıyla anılan Ziya Kurbetçi’den bize kalanlar çok da, anısını yaşatmak adına öncelikle bir selam vermek gerek geçmiş yıllara.

Oğlu Mimar Sinan Kurbetçi anlatıyor: "Renkli bir insandı babam. Keyifliydi. Yaşamayı ve paylaşmayı severdi. Cenazesinde anladım ne kadar sevildiğini. Vekili, başkanı, sporcusu, işadamı. Meydan Parkı'ndaki ayakkabı boyacısı; hepsi O’nu uğurlamaya gelmişti. 29 ekim 1930’da doğdu. Cumhuriyet çocuğuydu, hep öyle kaldı. 30 Haziran 2008'de ölene kadar."

“BABAMIN SAÇLARI KIZILDI...”
'Futbolcu değil sporcuydu. Atletti, yüzücüydü. Zaten Trabzon’da o zaman tek bir dal kimseye yetmezdi. Herkesin bir lakabı vardı... Hazin Orhan, Akrep Celal, Deli İsmet, Cin Emre. Babamın saçtan kızıldı. Bu nedenle O, 'Barbon Ziya' idi. 16 yaşında Trabzon İdmanocağı’nda futbola başladı. San-Kırmızı formayı yıllarca onurla taşıdı. Dostu Gaffur Ağa’yı kırmayıp; Galatasaray yerine Adana Milli Mensucat’a transfer oldu. Futbol hayatını annem ile evlenebilmek için kayınpederinin isteğiyle Trabzon Gençlerbirllği’ne geçerek1959 da sonlandırdı. Daha sonra kulübün başkanı oldu. 1971-72 yılında takımı Türkiye Amatör Ligi şampiyonu yaptı. Trabzonspor’un efsane kadrosunu oluşturdu. Onunla ilk rakımı on sekiz yaşımda içtim. Önünden geçmeye çekindiğimiz saygın Şehir Kulübü'nde, o gün için dikilmiş kıyafetimle. Tek bir söz söyledi bana: 'Her şeyin adabı var. Mekana girdiğin gibi çık.' Teşekkürler baba..."

HALİT ZİYA KURBETÇİ, EKŞİ SÖZLÜKTE
Barbon Ziya "ya webte yapacağınız aramayla da rastlamak futbolumuzun bu müstesna isminin yerini göstermesi bakımından mühim, bakın Ekşi Sözlük'te neler yazmışlar:

“Trabzonspor tarihinde unutulmaz yerini almış olan Barbon Ziya Raporu’nun sahibi. Olur da Trabzonspor maddi ve manevi şekilde başarısız bir sezon geçirirse Trabzonsporu o yaşlı amcalar çıkıp yerel gazetelere 'Barbon Ziya Raporu hayata döndürülmeli" derler.. 

Trabzonspor ilk kurulduğu yıllarda üst lige çıkmak için İstanbul’dan futbolcular transfer edip başarı elde etmeye çalışmış. Zamanında çok yüksek meblağları futbola yatıramayan bu şehir zamanın birinde nakit olarak sıkıntılara girmiş ve artık İstanbul'dan kaliteli adam alacak parası dahi kalmamıştır. 

Bu sırada dönemin başkanı (Suat Oyman olmalı) Barbon Ziya'ya direktif vererek bir rapor hazırlamasını ister. Genel hatlarıyla kısaca ifade etmek gerekirse bu rapor öze dönüş mesajını ilk veren rapor olur... 

Raporda Karadenizli olanlar dışındaki her futbolcunun gönderilmesi gerektiğini söyleyen Halit Ziya buna ek olarak Trabzon'da alt ligdeki takımlarda oynayan Şenol Güneş’i, Dozer Cemil’i, o zaman Rize’de oynayan Ali Kemal Denizciyi, Ali Kadir Özcan’ı, Turgay Semercioğlu'nu ve adını anımsayamadığım birçok futbolcuyu yönetime tavsiye eder. Bu tavsiyeler sonucunda uygulanan her şey tıkır tıkır işler ve Trabzonspor o efsanevi kadroyu kurar... Hani ilk şampiyonluğumuzda soyunma odasına inen TRT spikerine o doğal Anadolu insanı gibi konuşanlar… 

Halit Ziya Kurbetçi gibi Trabzon şehrinin potansiyelini görüp, yönetime bunu sunanlar sayesinde oralara gelmiş ve Trabzonspor’umuzu Türkiye’de ve zaman zaman Avrupa’da namı duyulur hale getirmiştir... Toprağın bol olsun Barbon Ziyam..’’

DENİZ KOKULU KENTİN AYAK SESLERİ...
Barbon Ziya’nın efsane kadrosu şampiyonluğu gördü; şampiyonluk için Barbon Ziya’nın raporuna bakmakta fayda var, reçete özde gizli, selam olsun o günleri yaşatanlara ve elbette Barbon Ziya’ya…