II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 70. yılı münasebetiyle Almanya’nın Dortmund şehrinde düzenlenen Uluslararası Demokrasi Günleri Kongresi’ne katılan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi heyeti temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

6-13 Mayıs tarihlerinde düzenlenen kongrede Türkiye’nin yanı sıra Fransa, İngiltere, Rusya, ABD, İsrail, Sırbistan ve Çin’den gençlik grupları yer aldı. Etkinliğin ilk gününde katılımcı ülkelerin gençleri tanışma yemeğinde bir araya geldi. İkinci gün Dortmund Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen organizasyonda ise ülkelerin tanıtımı yapıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanvekili Rabia Yılmaz burada yaptığı konuşmada Türkiye ve Trabzon’u anlattı. Gençlik Meclisi Başkanı Muammer Tosun ise Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau’ya EuroChallage’de final oynayan Trabzonspor MedicalPark Basketbol takımının formasını hediye etti. Başkan Tosun, etkinlikle demokrasi defterini de imzaladı. Aynı gün tüm katılımcı gençlerle turistik gezi yapıldı.

Etkinliklerin altıncı gününde ise II. Dünya Savaşı’nda Nazilerin gerçekleştirdiği katliamlar nedeniyle anma programı düzenlendi. Essen Başkonsolosu Şule Özkaya, burada Türk heyeti ile yakından ilgilendi ve çeşitli bilgilendirmelerde bulundu. Uluslararası Demokrasi Günleri Kongresi’ne katılan Trabzon heyeti etkinliklerin yedinci gününde demokrasi adına ağaç dikimi törenine katıldı. Heyet, aynı günün akşamında Duisburg Trabzonlular Derneği’ni ziyaret etti. Trabzon heyeti Dortmund’da Türk ailelerinde de ziyarette bulundu. Etkinliklerin son gününde ise Avrupa Parlamentosu binası tüm katılımcı gençlik grupları tarafından ziyaret edildi. Aynı günün akşamında Uluslararası Demokrasi Günleri Kongresi’nin sona ermesi nedeniyle değerlendirme toplantısı yapıldı. Burada söz alan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Muammer Tosun kendilerine gösterilen ilgiden dolayı Alman yetkililere teşekkür ederken, Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau ise kongre sürecindeki ciddi çalışmalarından dolayı Türk heyetine özel olarak teşekkür etti.

Etkinliklerle ilgili olarak değerlendirmede bulunan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Muammer Tosun, Almanya’da demokrasi ve özgürlük adına son derece faydalı bir kongreye katıldıklarını ifade ederken, “Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bizlere vermiş oldukları destekler için şükranlarımı sunuyorum. Son derece önemli bir kongreye katıldık, önemli çalışmalarda bulunduk, kongrenin sonuçlarının dünya barışına, demokrasi ve özgürlüğe Önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu