61SAAT SPOR SERVİSİ - Hasan Tüncel

Trabzonspor tüzüğünde, çağdaş normlara göre maddelerin çokluğunun yanı sıra maddelerin arasına sıkıştırılan bazı ilginç yaptırımlar, ilerde sorun çıkaracak gibi.
Trabzonspor tüzüğünde başkan olmanın şartları her ne kadar kulüp çıkarları için doğru olsa da, 10 yıllık üyelik şartı, genel kurulda en çok tartışılacak konuların başında geliyor.
Aşırı borçlanmalar nedeni ile tüzükte bu konuya getiriler kısıtlamalar da genel kurul üyeleri tarafından tam destek görüyor.
Eğer, yeni tüzük genel kuruldan geçerse, yönetimler bütçelerinin belli bir oranında borçlanabilecekler.
Bu yaptırım, yeni tüzüğün 40. Maddesinin (r) bendinde yer alıyor.

BAŞKANI İHRAÇ ETTİRECEK DÜZENLEME
Taslak tüzükte dikkat çekici kural ise şu.
Sahanın kapatılması ile ilgili suç işleyen, para cezası almasına neden olan genel kurul üyeleri, kulüpten ihraç edilir şartı.
Bu kural, iyi düşünülmüş bir madde.
Ama şöyle bir tehlikesi var.
Eğer, maç esnasında ve anında ya da sonrasında statta, başkan bir müsabakada Trabzonspor’un ağır hakem hataları ile mağlup olmasından sonra sert bir açıklama yapması, federasyonu ve hakemleri hedef alması duygusal tepkiler vermesi halinde; alınacak olan para cezasının nedeni olduğundan  kulüpten ihraç edilebilir.

Bunun için bir genel kurul üyesi, tüzükteki ilgili maddeyi gerekçe göstererek yönetim kuruluna başkanı ihraç edilmesi ile ilgili başvuru yapabilir. Yönetim bunu işleme koymaz. Ancak bu kez disiplin kuruluna aynı başvuru yapılabilir. Disiplin kurulu da işlem yapmaz ise kulübün para cezası almasına neden olan başkan için bu genel kurul üyesi ihraç istemi ile mahkemeye başvurur tüzüğün ilgini maddesini gerekçe gösterebilir.

Bu madde ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz hukukçular, maddenin hukuki yorum getirdiğini, mahkemelik olması halinde ise tüzük hükmünün uygulanacağından, başkanın ihracı gerçekleşir dediler.

CAYDIRICI MADDENİN TEHLİKESİ
Taslak tüzükte bu konuda yer alan madde elbette maçlarda tribünlerden gelen fair play dışı uygulamaların önüne geçmek için konuldu. Ancak yukarıda ifade ettiğimiz gibi Başkan ya da yöneticilerin, ceza almaya sebep veren   hareketleri ile tüzüğün ilgili maddesi kapsamı içinde değerlendirilebilir. Hukuki zeminlerde böyle bir şey olmaz denilerek geçiştirilmesi mümkün değil.. Konu ile ilgili maddenin tüzük genel kurulunda revize edilmesi gerekiyor.

70 YAŞINDAYSAN AİDAT ÖDEMEYECEKSİN
Ayrıca taslak tüzüğün 16’ıncı maddesinin (e)  bendinde, aidatlarla ilgili bazı kesimlere muafiyet getiriliyor. Bu maddeye göre en az 10 yıllık üye olup, 70 yaşına gelen, aidat ödemeyecek. Aidat ödemediği halde genel kurulda oy kullanabilecek. Bir muafiyet de Divan Kurul üyelerine getirildi. Divan üyesi olup 70 yaşını doldurdun mu kurul üyeleri de aidat ödeme zorunluğu olmayacak..