İstanbul Kongre Merkezi'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla başlayan kongrede, FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter, UEFA Başkanı Michel Platini ve yönetim kurulu üyeleriyle, 53 üye ülke federasyonu temsilcileri yer aldı.Platini ile birlikte salona giren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı üyeler alkışlarla karşıladı. Kongre için İstanbul Kongre Merkezi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, akreditasyonları bulunmayanlar, kongre merkezi yakınına sokulmadı.Bu arada, kongrede 9 dilde simultane tercüme yapılıyor. Toplantıda, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Rusça, Türkçe, İbranice, İspanyolca, Sırpça çeviriler gerçekleştiriliyor.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, UEFA Kongresi'nin açılışında bir konuşma yaptı. Konuşmanın tam metni şöyle:
Türkiye Futbol Federasyonu'nun ev sahipliğinde düzenlenen 36. UEFA Olağan Kongresine, Türkiyemiz'e hoş geldiniz. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olarak bize ev sahipliği şerefini veren Sayın Platini ve UEFA yönetim kuruluna teşekkürlerimi sunarım.     

Dünya futbolunun lokomotifi olan Avrupa futbolunun, şu anda karşı karşıya bulunduğu temel sorunlara çözüm aramak ve futbolun dostluk, barış ve kardeşlik ilkelerini pekiştirmek, Avrupa vatandaşlığı temellerini güçlendirmek için atılacak her adımda; Avrupa'nın en büyük futbol ekonomilerinden birine sahip olan Türkiye, bu hareketin ön saflarında olacaktır.
Futbolun sorunlarını, 12. Avrupa Konseyi Spor Bakanları Konferansında özetleyen Sayın Platini'nin görüşlerine tümüyle katılıyorum.
"En kapsamlı Şiddet Yasası'na sahibiz"
Avrupa ülkeleri arasında şike, teşvik konularına da yer vererek en kapsamlı Sporda Şiddetin Önlenmesi yasasını çıkarmış bir ülkenin federasyon başkanı olarak, bu sorunlara karşı Avrupa ülkelerinin ortak tavır belirlemesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.        

Futbol kulüplerinin rekabet ve sportif başarı amaçlayarak yapmış oldukları harcamalar sonucu karşılaştıkları ekonomik zorluklar ve bunun oyuna etkisi hepimizin malumudur.
UEFA'nın en önemli projelerinden birisi olan Finansal Fair Play, bizim de önceliklerimiz arasında en üst sıralarda yer alıyor.
"Kulüplerin desteklenmesi çok önemli"
Kulüplerin sağlıklı bir mali ve kurumsal yapıya kavuşarak kaynakların doğru kullanımı, en önemli hedeflerimizden birisi.
Ayrıca kulüplerin ekonomik açıdan desteklenmesinin, ekonomik disiplin kadar önemli olduğu ve bu konuda da gerekli adımların atılmasını önemle rica ederim.
2 kıtanın birleştiği bu ülke, son yıllarda birbirinden önemli futbol organizasyonlarını da düzenleyerek rüştünü ispat etmiş durumda.
Son UEFA Kupası Finalini düzenlediğimiz 2009 yılındaki bu etkinliğin yanı sıra Temmuz ayında Antalya'da düzenleyeceğimiz UEFA U19 Kadınlar Avrupa Şampiyonası için de mükemmel bir hazırlık dönemi geçiriyoruz.
Ayrıca FIFA 2013 U20 Dünya Şampiyonası organizasyonu için de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.
"Futbolu yaygınlaştırmak en önemli hedefimiz"
Açık ara ülkemizin en çok sevilen ve tutkuyla takip edilen spor dalı olan futbol sevgisini daha da yaygınlaştırmak en önemli hedefimiz.
2028 Futbol Gelişim Projemizle altyapıya ve eğitime daha çok önem vererek genç oyuncuları düzenli olarak futbolumuza kazandırmak istiyoruz. Futbolun içinden gelen bir Başbakan'a sahip olmak Türk futbolunun en büyük şansıdır.
Ülkemize 18 yeni stadyum kazandıracak projeler için kendilerine sizlerin huzurunda kendim ve Türk futbolu adına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Kongrenin başarılı geçmesini ve tüm katılımcıların ülkemizden güzel anılarla ayrılmasını diler, saygılarımı sunarım.


Yıldırım Demirören ve FIFA Başkanı Sepp Blatter'in ardından söz alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı.
Erdoğan'ın konuşmalarından derlenenler şöyle:

"Medeniyetlerin, barışın hoşgörünün, tarihi mirasların şehri ve bütün bunlarla birlikte bir spor şehri olan İstanbulumuz'a hoşgeldiniz diyorum. Tüm UEFA yönetimine 34 yıl aradan sonra tekrar İstanbul'u tercih ettikleri için teşekkür ediyoruz. Kongreden dünya futbou için en doğru sonuçlar çıkacaktır. Türkiye futbolda gerçekten ilgi alanı oluşturma açısından futbol sevdalılarıyla dolu bir ülke. Futbol ekonomisi olarak da Avrupa'da belli bir yere oturmuş ülke. Her ne kadar geç başlasak da ahip olduğumuz tesislerle dünya üzerinde varlığımızı hissettiriyoruz. 18 yeni stadyumun yapımına başlıyoruz. Nüfusunun yüzde 50'si 30 yaşın altında olan bir nüfusa sahibiz. Gençlerimizi eğitmek onlara tesisler kazandırmak için samimi gayret içerisindeyiz"

"Sporun da, futbolun da dili barışın dilidir. Futbol, Pele'yi seyretmek için ateşkes ilan edenler gibi paylaşmanın aracıdır. 67'de başladığım 82'de bıraktığım amatör futbol hayatım, bana dayanışma, takım ruhunu, gözle iletişim kurmayı öğretmiştir. 1969'da Pele'nin penaltıdan attığı 1000. golü unutmadık. Geçmişte büyük yıldızları hayranlıkla izledik"

"15 yıl boyunca futboldan edindiğim tecrübeyi hayatımın her anında yaşamanın yaşatmanın gayreti içerisindeyim. Futbol ticaretinin futbol ruhunun önüne geçmesini engellemek zorundayız. Futbolu barışın dayanışmanın aracı olarak kullanmak, gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Futbolun adının şikeyle anılmasını önlemek mecburiyetindeyiz. Sporda şiddet yasasını çıkartan ülkenin Başbakan'ı olarak şunları söylemek istemiyorum. Hukukta suçların şahsiliği durumu vardır. Gerçek kişi ve tüzel kişi konusunda olayları iyi değerlendirmek gerekir. Gerçek kişinin işlediği suçun cezasını tüzel kişi çekmemelidir. Gerçek kişiler şike nedeniyle en ağır cezayı almalıdır"

"Şiddet ve şikeye karşı kararlı bir tutum içindeyiz. Önemli bir başka konuya değineceğim. Irkçılık insanlık suçudur. İnsanlığa vicdana aykırı olduğu kadar sporun ruhuna da aykırıdır. Irkçı eylemlere karşı hassas ve dikkatli olmalıyız. Avrupa'da tırmanma noktasında olan ırkçılığın üzerinde durmalıyız. FIFA ve UEFA'nın bu konuda hassasiyet göstereceğine inanıyorum. Bu toplantı için İstanbul'e seçtikleri için tekrardan teşekkür ediyorum. Bu kongrede 2020 Avrupa Şampiyonası'nın da İstanbul'da yapılması için gerekli adımların atılmasını da temenni ederiz"

PLATİNİ, "MESAJI ALDIK"
Erdoğan'ın ardından sözü alan UEFA Başkanı Michel Platini, Erdoğan'a teşekkür etti ve konuşmalarından gerekli mesajı aldıklarını belirtti.

UEFA Başkanı Michel Platini kongrede yaptığı konuşmada şunları söyledi;

Projelerimizi ekibime olan güvenimle gerçekleştirebileceğimize inanıyorum. UEFA eşitlikçi bir kuruma dönüştü. Geleneklerimize yüz çevirmeden reformlarımızı gerçekleştiriyoruz. Avrupa elemeleri projemiz, Milli Takım maçlarını çok daha görünür yapacak. Birlik ve bütünlük içinde olmamız bizim en önemli felsefemiz. Avrupa futbolcu artık geri dönülmez bir bütündür. Sağladığımız mutabakatlarla futbol sevdiğimiz bir oyun olarak kalabilecek. Mutabakat zabıtlarımız her şeyi hemen çözmeyecek. Ama bu mutabakatlar kaçınılmazdı. Oyuncu sözleşmeleri konusunda sorunlar yaşanıyor. Bu konuda da mutabakat olmalı. Avrupa komisyonu, finansal fair-play için adil vergilendirmeyi işaret ediyor. Futbol, kendini tehdit eden tahlikelere bırakamayacağımız bir hazine. Futbolun içindeki belalar giderek kökleşiyor ve sıradanlaşıyor. Amacımız ve tutkumuz oyunu korumak ve temizlemektir. EURO 2012 için birlikte tarih yazalım.

FIFA Başkanı Sepp Blatter, İstanbul'da düzenlenen 36. UEFA Kongresi'nin açılışında bir konuşma yaptı.

Blatter, "Özellikle Kongrenin açılışında Başbakan Erdoğan'ın bulunması, teşrif etmesi çok büyük bir şeref. Avrupa futbolunun, Türkiyenin bu güzel şehrindeki randevusunu gerçekleştiriyoruz. Organizasyon için TFF'ye de çok teşekkür ederiz. 2013'te FIFA'nın Türkiye'de düzenleyeceği U20 Dünya Kupası çok önemli bir turnuva olacak. Kulüpler ve federasyonlar karşı karşıya gelmemeli. Futbolcuların menfaatlerini de unutmamalıyız. Futbol hepimize keyif vermeli. Onun için bu çabayı sarfetmeliyiz" şeklinde konuştu.