UEFA'nın Finansal Fair Play kurallarını kulüplere sert bir şekilde uygulaması, bu sezon Türk futbolunu da derinden etkiledi. Galatasaray'ın UEFA'dan ceza almasının ardından Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un da mali açıdan yakından takip edilmesi, transfer dönemini de olumsuz etkiledi.
Önceki transfer dönemlerinden yüksek bonservis bedelleriyle önemli yıldızları kadrosuna katan temsilcilerimiz, bu dönem daha çok bonservisi elinde olan isimlere yönlenirken, mali açıdan çok daha dikkatli hareket ediyor.

5 büyüklerin yanı sıra diğer takımların da düşük bonservis bedelleriyle oyuncu transfer etmeleri, şu ana kadar Türkiye'yi bonservis bedeli ödeme konusunda Avrupa'nın en az harcayan ülkeleri arasında yer almasına neden oldu. Spor Toto Süper Lig ekipleri şu ana kadar (6 Temmuz 2016) transfer ettikleri oyunculara bonservis bedeli olarak sadece 8.4 milyon euro ödedi. Süper Lig ekipleri geçen sezon yaz transfer döneminde bonservis bedeline toplam 85.4 milyon euro ödemişti.

Bu kez Avrupa'nın çok gerisinde kaldık

Avrupa'da transfer dönemi özellikle EURO2016'nın sonunun gelmesiyle hareketlenmeye başladı. Özellikle Bundesliga ve Premier League ekipleri, transfer önemli paralar harcamalarıyla dikkat çekiyor. Süper Lig ekiplerinin kat be kat üzerinde paralar harcanırken, zirvede Premier League ekipleri yer aldı.

Premier League'de şu ana kadar bonservis bedeli olarak toplam 401 milyon euro harcanırken, Bundesliga 340 milyon euro bonservis bedeli harcamasıyla Avrupa'nın ikincisi konumunda yer aldı.

Finansal Fair Play nedeniyle ekonomik olarak zorlanan Spor Toto Süper Lig ekipleri, transfer harcamasında Avrupa'nın önemli ligleri dikkate alındığında 10. sırasında yer alabildi.

Avrupa'da bonservis bedellerine harcanan toplam rakamlar…

Premier League: 401 milyon euro
Bundesliga: 340 milyon euro
Serie A: 245 milyon euro
La Liga: 173 milyon euro
Ligue 1: 101 milyon euro
Championship: 48 milyon euro
Portekiz Premier: 35 milyon euro
Belçika Jupiler: 15.2 milyon euro
Hollanda Eredivisie: 14.4 milyon euro
Spor Toto Süper Lig: 8 milyon 400 bin euro
İsviçre Süper Ligi: 8 milyon euro