UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, şike iddiaları konusunda kararları Türkiye Futbol Federasyonu'nun alacağını, kendilerinin daha sonra durumu inceleyeceklerini söyledi.

Infantino, UEFA Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında Conrad Otel'de düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine, yaptıkları toplantılarda Türkiye'nin durumunun gündeme gelmediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ancak şunu söyleyebilirim; Türkiye büyük bir futbol ülkesi ve bu nedenle UEFA Kongresi burada düzenledi.

Türkiye'de geçmişte ve şu anda bazı şike iddialarıyla ilgili davalar, soruşturmalar var, futbol disiplin heyetlerinde de bunlar gündemde. Türkiye Futbol Federasyonu doğru, gerekli kararları alacak, yerindenlik durumu var. Yerinde alınacak kararlar var. Bunlar Türkiye'de, Türk makamları tarafından alacak. Bu kararlar alındıktan sonra biz durumu inceleyeceğiz. Herhangi bir karar da alacak değiliz. Onlar ne yapılacağını biliyor. Şikeye karşı toleransımız sıfır."

58. maddenin sadece Türkiye Futbol Federasyonu'nun sorumluluğu olmadığını anlatan Infantino, "UEFA olarak statülerimizde ve tüzüklerimizde şike ile ilgili bütün kurallarımız açık, sıfır tolerans. Ancak burada uygun ve orantılı yaptırımların verilmesi gerekiyor. 58. madde değiştirilsin, değiştirilmesin, şu anda bizim için böyle bir konu yok. Önemli olan doğru önlemlerin ve kararların alınması lazım Türkiye Futbol Federasyonu tarafından, daha sonra biz duruma bakacağız" ifadelerini kullandı.

EURO 2020 için son başvuru zamanı Mayıs ayı

Infantino, bugünkü toplantıda EURO 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliği ile ilgili üye 53 üyeye davet gönderileceğini belirterek, ''EURO 2020'ye ev sahipliği yapmak isteyen ülkelerden mayıs ayına kadar başvurularını yapmaları beklenecek. Eğer tek bir ülke ilgilenirse, UEFA gerekli garantiyi alıp, sözleşmeyi yapacak. Ancak birden fazla ülke olursa 18 ay sürecek bir yarışma olacak. Daha sonra UEFA İcra Komitesi 2013 yılı sonunda veya 2014 yılının başında EURO 2020'ye ev sahipliği yapacak ülkeyi belirleyecek'' diye konuştu.

Infantino, ''Komşu ülkeler ortak teklif verebilecek mi-'' sorusu üzerine, ''Bu mümkün, UEFA'da ortak talip olma durumu var'' dedi.

Dün aldıkları kararları tekrarlayan Infantino, Galler Futbol Federasyonu'nun Galler takımlarının Avrupa kupalarına katılma taleplerini reddettiğini, Galler kulüplerinin İngiliz liglerinde oynadığını kaydederek, ''Bir ülkede oynuyorsanız, başka ülke üzerinden şampiyonaya katılamazasınız'' dedi.

Infantino, Uluslararası Kadınlar Ligi'nin organize edilmesi konusunda Belçika ve Hollanda Kadınlar Ligi ile pilot uygulamanın başlayacağını kaydetti.

Cebelitarık'ın üyeliği için yol haritasının çizildiğini anlatan Infantino, 2013 yılı ortasına kadar bu yol haritasının yürütüleceğini ve daha sonra Cebelitarık'ın üyeliğinin oylanacağını söyledi.

UEFA Genel Sekreteri Infantino, Kazakistan ve Karadağ Futbol Federasyonlarının da UEFA Hakem Konvansiyonu'na katıldığını belirtti.

"Finansal centilmenlik Avrupa Komisyonu tarafından uygun görüldü"

UEFA tarafından başlatılan finansal centilmenlik kurallarıyla ilgili süreç konusunda Avrupa Komisyonu rekabet hukukuyla ilgili başkan yardımcısının mali centilmenlik ilkelerini destekleri konusunda olumlu açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Gianni Infantino, ''Finansal centilmenlik Avrupa Komisyonu tarafından uygun görüldü'' dedi.

Infantino, finansal centilmenlikle ilgili bir soru üzerine, bu konuda kararların ulusal düzeyde alınması ve uygulanması gerektiğini vurgulayarak, ''Aslında bizim her şeyi uzaktan yönetme gibi merakımız yok. Yerinden yapılsın istiyoruz. Platini göreve başladığı zaman finansal centilmenliği gündeme getirdi. Herkesi ikna ederek bu işe başladık. Umarım Avrupa'daki her federasyonu, ligi ve kulüpleri ikna ederiz. Ciddi bir kontrol altında bunu uygulasınlar. Bugün İsviçre ve İskoçya'da bazı geleneksel kulüplerin iflas ediyor olması olumsuz bir durum. Daha fazla denetim, iyi kurallar gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Öte yandan, UEFA ile Avrupa Komisyonu, finansal centilmenlikle ilgili ortak bildiri yayımladı.

"Birinciyi UEFA belirlemez"

Basın toplansının son bölümünde, medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Gianni Infantino, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmasından vazgeçtiğini, kendilerinin de tüzükleri gereği ardından gelen takım olan Trabzonspor'u bu lige dahil ettiklerini söyledi.

Infantino, "Fenerbahçe ligi kazandı ama Trabzonspor Şampiyonlar Ligi'ne katıldı. UEFA Türkiye'de şampiyon olarak kimi görüyor?" sorusuna, "Birinciyi belirleme, UEFA'nın işi değil. Geçen yıl şike iddialarından sonra TFF, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne katılmasından vazgeçti. Biz de 'Tüzüğümüze göre onun ardından gelen takım katılır' dedik. Bu da Trabzonspor'du ve o katıldı" cevabını verdi.

"Türkiye'nin şampiyonu kimdi, bunu biz söyleyemeyiz" diyen Infantino, disiplin kararlarının TFF tarafından hızlı bir şekilde alınması gerektiğini kaydetti.

"Şikeye toleransımız sıfır"

Infantino, bir basın mensubunun, "Saha içine yansımadıysa şike olmaz" diye bir görüşün bulunduğunu belirtmesi üzerine şunları söyledi.

''UEFA olarak iki hakemi ömür boyu açığa aldık. Şike yaptıkları için değil, fakat, suç örgütleri ile temas edilmiş ve bunu bize bildirmemişler. UEFA'ya bildirmeme nedeniyle disiplin kurulları karara varıyor; bu ciddi bir olaydır ve ömür boyu men edildiler. Bir de Yunan kulübüne şikeden dolayı ceza verildi. Üç yıl kupalardan men edildi. Bu karar da aynı şekilde Spor Tahkim Kurulu tarafından onaylandı ve bütün bunlar kulüplerin yöneticileri tarafından takip edildi. UEFA'nın politikası budur; şikeye karşı toleransımız sıfırdır. Türkiye'de epeyce de delil ortaya çıkmış. Yargının elinde ve çalışmaları da devam ediyor. Onlar da uygun yaptırımlara karar vereceklerdir."

Beşiktaş ve Trabzonspor'un Avrupa kupalarına katılmaları

Bir basın mensubunun, "Sıfır tolerans denildi. Fenerbahçe Avrupa kupalarından men edildi ama şikeyle ilgili adı geçen Beşiktaş ve Trabzonspor Avrupa'da mücadele etti, neden?" sorusuna Infantino, şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'de pek çok olay gazetelerde başlıyor, bitiyor. Sıfır tolerans dedim ama bunu deyince, her tür katı tedbiri içerir içermez diye düşünmeyin, ama ciddi önlemleri almak demektir. Bu dava Türkiye'nin meselesi. Olmuş mudur olmamış mıdır, buna Türk Federasyonu ve makamları bakacaktır. Biz ancak UEFA müsabakası çerçevesinde bir şey olursa ya da TFF devreye girmezse devreye gireriz."

Infantino, Fenerbahçe'nin Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) açtığı davayla ilgili soru üzerine de, "CAS'ta bir dava var. Fenerbahçe, TFF ve UEFA'yı dava ediyor. Görülmekte olan bir dava ve bir şey söyleyemem" yorumunda bulundu.

"TFF'ye zaman tanıdınız mı?"

UEFA Genel Sekreteri, TFF'ye alınacak kararla ilgili bir zaman tanınıp tanınmadığı sorusuna da, "Sanırım bir karar var. Oldukça cesur bir karardı. Hızlı bir şekilde Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne gönderilmeme kararını aldı. Karar çok cesur ve hızlı alındı. Onların görüşlerini biz ancak destekleyebiliriz. Sporda adli yargıda olduğu gibi kimseyi hapse atmayız, bunu da düşünmeyiz. Bunlar ancak ülkelerin ceza mahkemelerinin alabileceği kararlar. Biz ancak maçlardan men ederiz" diye cevap verdi.

TFF'nin karar alamaması durumunda Türk takımlarının 3-4 yıl için Avrupa kupalarına katılamamalarının söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine de Infantino, "UEFA'nın disiplin komitesi ya da icra komitesi ne karar alır, bilemem. UEFA'nın gündeminde henüz böyle bir şey yok" dedi.

"Dava hızlı mı, yavaş mı ilerliyor?"

Kendilerine göre davanın hızlı mı, yavaş mı ilerlediği sorusu üzerine de Gianni Infantino, şunları söyledi:

"Bunu söylemek zor. Bu davaların içeriğini bilmiyoruz. Dışardan bilgiler alıyoruz. Bizim için açık olan şu; İtalya'da, Almanya'da, Yunanistan'da bu yılın başlarında birkaç ay içinde karar alınabildi. İtalya'da belirli bir mevzuat var. Savcının dosyaları federasyona verme zorunluluğu var. Böylece bilgiler daha hızlı elde edilebiliyor. Şu anda sürecin uzun sürdüğünü görüyoruz. Disiplin prosedürünün ceza yargısından ayrılması gerekir. Biz biriyle ilgiliyiz. En kısa zamanda olması iyidir. Bu sadece UEFA değil, Türkiye açısından da iyidir."