Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, soruları yanıtladı. İşte başkan Usta'nın önemli açıklamaları...
‘Trabzon’un ölçütleri bu’

“Gidecek oyuncular cephesinde işi kolayladık. N’Doye ile konuşuyoruz indirim için. Diğerlerini çözdük gibi. Cardozo’nun menacerleriyle konuştuk, teklifleri getirecekler. Kalmak istemedi biz de ‘Tamam’ dedik. Zaten maaşı da bizi çok aşıyor. Şu an Onur’u dışarıda tutarsak en yüksek rakam 1.4 milyon Euro. Trabzonspor’un ölçütleri de bu olmalı, 1.4-1.5 milyonlar. Çok ekstra bir şey olursa çıkarsın daha fazlaya. Ama gerçekten ekstra bir oyuncu olmalı.”

‘Futbolcular gitmek istemiyor’

“Şimdi yıllık 20-22 milyon Euro’ya oturttuk maaşları. Bu, UEFA normlarından ziyade bizim gelirlerimizle alakalı bir durum. Kadronun büyük bölümü genç, maaşları uygun. İleride satarken de iş kolaylaştıran bir olay bu. Çünkü öyle mukaveleler vardı ki oyuncular bırakıp gitmek istemedi, o seviyelerde kimse ödeme yapmayacağı için! Genç ve bu gençleri destekleyecek Onur, Durica gibi isimlere dönmemiz mecburiydi.”

‘Karakterli bir takım olacak’

“Karakter almak, hedeflerimizi paylaşan oyuncularla yola çıkmak istedik. Bunu da büyük ölçüde başardığımızı görüyorum. Mücadele eden, taraftarı heyecanlandıran bir takım olduk, daha da iyi olacaktır.”

‘İmajımız darbeden daha etkili’

“Ben de biliyorum, transferler ilk kampa yetişse daha iyi olurdu. Ancak öyle engellerle karşılaştık ki, anlatamam. Trabzonspor’un imajı özetle; ödemelerini yapmayan, sorunlu bir kulüp! Bombalardan ve hatta darbe girişiminden daha etkili olan kötü bir imajımız var yani. Bonservis varsa parayı peşin istiyorlar, oyuncu alacağını garanti altına almak istiyor. Misal, Lazio’ya gittik Onazi için, halen Cavanda’nın parası ödenmemiş. Üzerine bir de faiz binmiş. Transferlere bizzat gitme sebebim bu. Güven tazelemek, itibarımızı yükseltmek.”

‘Seneye oyuncuya ben gitmem’

“İnsanlar eleştiriyor 20 yaşındaki oyuncunun transferi için başkan gider mi, diyerek. Gider. Gitmek zorundaydım. Aksi durumda hiçbiri olmayabilirdi. Bu sezon ekonomik vaatlerimizi yerine getirirsek gelecek sezon transfere benim gitmem gerekmez.” 

‘Verdiğim söz şampiyonluk değil’

“İyi bir takım, iyi işler sözü veriyorum. Kastım şampiyonluk değil. Doğruları yapalım, sağlıklı bir görüntü verelim, sıralamaya sezon sonunda bakarız. Bunu böyle görmemiz lazım hep birlikte. Gerekirse her seferinde teker teker anlatacağım, anlatacağız. Şampiyonluk lafını bir kenara koyup sağlıklı yapı üzerinde durmalıyız. İyi transferleri görüp ‘Tamam şampiyon olduk’ dememeliyiz. Kadro ile şampiyonluk olmuyor. Denedik işte olmadı. Fenerbahçe de gördü geçen sezon. Birçok yıldız aldı ama olmadı. Biz beklentileri de yönetmek zorundayız. Doğru söylemlerin peşinden gidersek başarı çok daha çabuk gelecektir.” 

‘Zor olacağını biliyordum ama...’

“Ekonomi ve kulüp yapısı açısından nelerle karşılaşacağımızı biliyorduk. Fakat sahaya inince karşılaştıklarımız daha kötü bir tablo oldu. Bir kez daha söylüyorum imaj sorunu önümüze her hareketimizde beklediğimizden fazla sorun çıkardı.”

‘Benim için yeni bir diploma’

“Kariyerimde iş hayatı anlamında birçok başarı ve deneyim yaşadım. Ancak Trabzonspor’daki süreci hepsinden başka bir yere koyuyorum. Bu çalışmaları tamamladığımızda ben de yeni bir diploma almış olacağım!”

‘Öncelikler çatıştı... Bunun adı vefasızlık’

“Kulübün sayısız önceliği var. İnsan gibi düşünün, barınma, yeme-içme, güvenlik nasıl öncelikler ise kulüpte de asla vazgeçilmeyecek öncelikler var. Çünkü artık hata bedelini ödeyecek lüksümüz yok. Bazı arkadaşların kişisel öncelikleri ile Trabzonspor’un öncelikleri örtüşmeyince istifalar oldu. Biz bir savaş medyanından geçiyoruz, hangi nedenle olursa olsun bu gemiyi terk etmek vefa ile örtüşür bir şey değil. Bu gemi sağlam bir limana yanaşacak. Keşke bu dalgalı dönemde bu kulübün yolculuğuna kimse zarar vermese.
Anlıyorum insanları da ama herkesin beklentisini karşılayacak kadar ne vakit ne de enerjimiz var.”

‘Ersun Yanal olağanüstü mutlu’

“Benim bir hocadan bekleyeceğim maksimum performansı Ersun Yanal’da görüyorum. Bizim hocayla uyumumuz ve motivasyon çok önemli, hedefler açısından. Bu noktada da çok iyi anlaşıyoruz. Başarının birbirini anlamaktan geçtiğini ikimiz de biliyoruz. Bazen günde 1 telefon görüşmesi yapıyoruz, 2-3 dakika sürüyor ama anlaşıyoruz. Belki başka başkan-hoca olsa 2-3 saat konuşurlar bizim 2-3 dakikada hallettiğimiz işler için. Yaşanan son gelişmelerden ve genel durumdan hocanın da olağanüstü mutlu olduğunu düşünüyorum, biliyorum.”

‘Başarısızlık bizim eserimizdir’

“Çok net söyleyebilirim ki, her anlamda ulaştığımız nokta siyah ile beyaz, gündüz ile gece kadar farklı. Yakalanan havanın sürmesi bizim, yani yönetimin sorumluluğunda. Bir başarısızlık olursa bu bizlerden kaynaklanır. İşimizi o nedenle her gün aynı ciddiyet ve özenle yapmalıyız.”

İlk transfer izleme ekibine...

“İzleme ekibinde Nevzat Bey (Aydın) ile belirleyici olduk. Çok da eleştiri aldık ama insanları özelliklerine göre kabul etmek gerekiyor. İzleme ekibi olmazsa olmazdır. İyi kulüplerin yaptığı doğruları başarılı olmak için yaptık. Ortada böyle bir kavram var. Avrupa’da başarılı olanların başvurduğu bir kavram. Çok yoğun emek harcadık ve iyi bir kadro kurduk. 10 kişilik ekipte 3 kişi fire verdi ama diğerlerinin hepsinin elinde bir portföy vardı. Yunanistan’dan, İngiltere’den... Başladığımız gün masada ekibimizin elinde bir çok oyuncu vardı. Biz ilk transferi izleme ekibine yaptık, sonra da kadroya. Çalışmaya başladıktan sonra da öneriye ihtiyacımız kalmadan devam ettik. Ersun hocanın da izleme ekibine yardımı ve güveni bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Şimdiden gelecek sezonun transfer çalışmalarına başladık. Ki bu Trabzonspor’da olan bir iş değil.”

Fanatik - Serhat Demirtaş