1461 Trabzon'un başarılı savunma oyuncusu Yunus Emre Çakır, futbolun hayatında ilk sırada geldiğini, ancak doğru planlamayla hem futbol hem de eğitimin birlikte sürdürülebileceğini söyledi. Eksiklerini bildiğini ve bunları gidermek için çalıştığını dile getiren Yunus Emre Çakır, soruları içtenlikle cevapladı.

Öncelikle seni tanıyalım, nerede doğdun? 
1997 yılında Trabzon’da doğdum. Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda okumaktayım. Üç kardeşiz ve en küçükleri benim. Ablam ile bir de abim var. Annem ev hanımı, babam ise ticaretle uğraşıyor.

Futbolla tanışman nasıl oldu?
Futbola babamın sayesinde yedi yaşında başladım. İlköğretim okulunda okurken, babam elimden tutarak Telekomspor'a yazdırdı. Burada yaklaşık dört yıl alt yapıda oynadıktan sonra Yalıspor'a gittim. Yalıspor'da forma giyerken, Trabzonspor'un altyapı antrenörlerinden Selçuk Perekli beni beğenerek 1461 Trabzon'un alt yapısına transfer etti. Burada da iki sezon oynadıktan sonra Trabzonspor'un eski Altyapı Koordinatörü Sadi Tekelioğlu beni Trabzonspor U21 takımına aldı. Buradaki performansımdan dolayı Ersun Yanal tarafından A takım kadrosuna dahil edildim. Trabzonspor'da bir sezon geçirdikten sonra 1461 Trabzon'a kiralık olarak geldim.

Ailenin tüm bu süreçteki rolünü nasıl anlatırsın?
Biz hep mütevazı bir hayat yaşadık, ne üst, ne de alt seviyedeydik. Ailem bana ve kardeşlerime hiçbir zorluk yaşatmadı; en iyi şeyleri yedirmeye, giydirmeye çalıştılar. Hepsinden önemlisi de sevgiyle büyüdüm. Eşyalar ve kıyafetler gelip geçici şeyler ama sevgi kalıyor, etkisini hissediyorsun. Zor zamanlarımda hep yanımda oldular.

Geride kalan süreçte okul ve spor ikilemini yaşadın mı? 
Bu ikilemi çok fazla yaşadım, ama ben ilk önce futbol, sonra okul dedim. Fakat ikisinin de planlı bir şekilde yürütebileceğimi düşündüğüm için okul yaşantımdan vazgeçmedim.

Bir savunma oyuncusuna dönüşmen nasıl oldu?
Hırslı yapım, savaşçı karakterim ve fiziksel özelliklerimden dolayı Telekomspor'da Mustafa Şahin hocam beni stoper olarak oynattı. O günden sonra bu mevkide görev aldım.

Bundan sonraki futbol yaşantında ki hedeflerin neler?
İlk hedefim 1461 Trabzon'da başarılı bir sezon geçirerek Trabzonspor' dönmek ve sonrasında A Milli Takıma yükselmek. Ardından Avrupa'ya transfer olmayı hedefliyorum.

Bugüne kadar silinip giden sayısız genç yetenek var. Bu tehlikeden kendini nasıl koruyorsun?
Düzgün yaşamaya çalışıyorum. Kötü örnekleri görüyorum. Bunlar benim için bir ders oluyor. Hocalarımın da bunda çok etkisi var. Antrenman ve maç sonrası yaşantıma dikkat edip, bireysel antrenmanlarla beraber her gün üzerine koyarak devam ediyorum. Böylelikle kötü alışkanlıklardan da uzak durmuş oluyorum.

Genç bir stoper olarak sen kendini ne kadar yeterli görüyorsun?
Diğer mevkilere nazaran çok riskli bir bölgede oynuyorum ama takımımdan dolayı çok şanslıyım. 3. Lige baktığımda neredeyse hiçbir takımda genç stoperlere güvenilmiyor. Hocamız Hamdi Zıvalıoğlu bana güvendiği için o olgunlaşmayı çok daha erken yaşıyorum.

Üst liglerde oynamış forvetleri gördüğünde nasıl önlemler alıyorsun?
Maç öncesinde kafamdan olumsuz her şeyi atıp karşılarına o şekilde çıkıyorum. Ben işimi doğru yaptıktan sonra karşımdakinin kim olduğunun hiçbir önemi yok. Elimden gelenin en iyisini yaparım.

Neyi daha iyi yaparsan kendini iyi hissedersin?
Benim için en önemli şey geriden oyun kurmak. İki ayağımı etkili kullanmak. Savunma oyuncusu için önemli bir konu da çabukluk. Stoperler hep ağırlıklarıyla eleştirilir, hızlı stoper saymak istesek 10 kişiyi zor buluruz. Hedeflediğim şeylerden biri de bu konudaki açıktan faydalanmak.

Başarıda birlik beraberlik en önemli etkenlerden. Takım içerisinde arkadaşlıktan bize bahseder misin?
1461 Trabzon'da arkadaşlık gerçekten çok güzel. Herkes birbiriyle çok iyi anlaşıyor. Takımımızda kötü niyetli ya da bulunduğumuz ortamı bozacak bir kişinin bile olduğunu düşünmüyorum.

Kendinle ilgili özeleştiriler yapar mısın? Hangi konularda eksiklerin olduğunu düşünüyorsun?
Futbolculuk yaşantımda oyunuma daha fazla agresiflik katmam gerektiği söylendi. Ve bende bu yönümü geliştirmeye çalıştım. Onun dışında daha çabuk hareket edip, oyunu daha çabuk oynama adına da eksiklerimin olduğunu biliyorum. Bunu kapatmak için çalışıyorum.

Trabzonspor’da A takıma yükselmiş bir oyuncu olarak altyapıda oynayan küçük kardeşlerine ne gibi tavsiyelerin var?
Öncelikle bir hedefleri olmalı bu hedef için çok çalışmaları gerekmekte. Okul ve futbol hayatını beraber planlı bir şekilde yürütebilirler. Antrenmanlar haricinde eksik olan yönlerini geliştirmek için özel çalışmalar yaparak, bu eksiklerini gidermeliler. Kötü alışkanlıklardan mutlaka ama mutlaka uzak durmalılar. Hocaların dediklerini çok iyi dinleyip, söylediklerini uygulamalılar. Böylelikle hedefledikleri noktalara çok kolay ulaşabilirler.