Bakanlık, “Yurt Dışına Çıkacakların Test Sonuç Belgeleri” konulu yazısında 81 il hastanelerine uyarılarda bulundu. 

Yurt dışına çıkacak olanlardan istenilen ve ücretli olarak yaptırılan testler için uyarıda bulunan Sağlık Bakanlığı, bazı özel sağlık kuruluşlarının yurt dışına çıkacak olan hastalarım ücret ödememek için semptomlu hasta girişi yaptıklarını ve “vaka” şeklinde kayıt ettikleri ve rapor aldıkları şikayeti geldiğini söyledi. 

Bu kurnazlığın önüne geçmek için 81 İl Müdürlüğüne yazı yazan Sağlık Bakanlığı bu tür vaka girişlerine Türkçe ve İngilizce olarak “Yurt Dışına Çıkış Amaçlı Belge Olarak Kullanılmaz” ibaresinin eklenmesi talimatını verdi.

İşte bakanlığın yayınladığı genelgenin tam metni: 

Çin’in Wuhan şehrinde başlayan ve tüm dünyayı etkileyen COVİD 19 pandemisi ülkemizi de etkisi altına almıştır. Ancak uygulanan başarılı sağlık hizmetleri ve filyasyon süreci ile birlikte 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren “Kontrollü Sosyal Hayat” dönemi başlamıştır. Bu süreç ile birlikte daha önce kısıtlama getirilen ulusal ve uluslararası seyahatlere izin verilmiş olup ülkemize yurtdışından birçok ziyaretçi gelmiş ve vatandaşlarımız da yurt dışına seyahat edebilme imkanı bulmuştur. 

Bu seyahatlerin COVİD 10 bulaşı açısından belirli bir risk taşımasından dolayı bazı önlemlerin alınması da kaçınılmaz olmuştur. Bu kapsamda, bazı ülkeler giriş izni için belirli bir saat öncesine ait onaylı PCR test sonu istemektedir. Bakanlığımızca PCR test sonuçlarının e-nabız üzerinden alınabilmesi için gerekli altyapıyı oluşturarak uzun süre önce devreye alınmıştır. Ancak sahadan alınan geri bildirimlere göre bazı özel sağlık hizmet sunucularının yurt dışına gidecek kişilerin testlerini HSYS sistemine semptomlu hasta olarak giriş yaparak “vaka” şeklinde kayıt edip ücretsiz test olarak gösterdikleri anlaşılmaktadır. Bu tür yanlış uygulamaların önüne geçebilmek için vaka olarak kayıt edilen PCR test sonuç dökümanlarına Türkçe ve İngilizce olarak “Yurtdışı Çıkış Amaçlı Belge Olarak Kullanılmaz” ibaresi eklenecektir. 

Bu uygulama 14.09.2020 saat 23.59 itibariyle devreye girecek olup yurtdışına çıkacak olan kişilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için ilimizdeki tüm kamu, üniversite ve özel sağlık hizmeti sunucularına  ivedilikle duyurulması önem arz etmektedir. 

Gereğini bilgilerinize arz ederim.