GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Valisi Okay Memiş, şehrin adeta tüneller kenti oduğunu belirterek, "52 tünelle Türkiye'de en fazla tüneli olan şehiriz. Dağlar deliniyor, insanlar birbirine kavuşuyor"

Gümüşhane Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu iş birliğinde düzenlenen "1.Uluslararası Gümüşhane Sempozyumu" başladı.

Vali Memiş, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Gümüşhane Üniversitesinin, "Her İle Bir Üniversite" projesinin en güzel, en doğru örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Gümüşhane'nin geleceği oyduğunu dile getiren Memiş, şunları söyledi:

"Dağların arkasında yaşayan insanları düşünen yönetici ve liderlerimiz var. Bundan 20-30 yıl önce Trabzon'a 6 saatte ulaşılırken artık bir saatte ulaşma şansına sahibiz. Adeta tüneller kentiyiz. 52 tünelle Türkiye'de en fazla tüneli olan şehiriz. Dağlar deliniyor, insanlar birbirine kavuşuyor. Gümüşhane son 15 yılda 8 milyar lira yatırım aldı. Türkiye'de kişi başına en fazla kamu yatırım alan il Gümüşhane."

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbahim Zeybekde kentin Osmanlı hoşgörüsünün en güzel yaşandığı şehirlerden biri olduğunu belirtti.

Sempozyuma katkı sunan yerli ve yabancı araştırmacılara ilgilerinden dolayı teşekkür eden Zeybek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her yöremiz birbirinden ayrı özellikler ve güzellikler taşır. Gümüşhane de bütün özellikleriyle farklı bir yöre. Çok çetin bir topoğrafyası var. Bu birtakım güçlüklerin yanı sıra çok özel turistik çekicilik ve yeryüzü şekillerini Gümüşhane'ye kazandırdı. Gümüşhane bitki örtüsü 378 endemik tür barındırıyor. Osmanlı döneminde gümüş sikkelerin basıldığı bir yöre burası. İstanbul'daki Tophane-i Amire'de hazırlanan toplar için bakır madeninin gönderildiği bir yöre burası."

Zeybek, sempozyumda tarih, coğrafya, edebiyat, dil, sosyoloji, turizm, enerji gibi konularda tebliğler sunulacağını da kaydetti.

Gümüşhane Üniversitesi halk oyunları ekibinin gösteri sunduğu sempozyumun açılışına, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Kahraman, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ve diğer ilgililer katıldı.

Gümüşhane Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde 3 gün sürecek sempozyumda, 134 yerli ve yabancı araştırmacı Gümüşhane ile ilgili bildirilerini sunacak.