KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesince düzenlenen 1. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi başladı.

Ahmet Yesevi Konferans Salonu'nda düzenlenen kongreye, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Filipinler, Malezya, Madagaskar, Pakistan ve Moritanya'dan 110 akademisyen katılıyor.

Vali Yaşar Karadeniz, kongrenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin turizm konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.

Kastamonu'nun Türkiye'de sağlanan gelişmelerde gereken yere gelemediğini dile getiren Karadeniz, "Tabii bu ekonomik anlamda bir kayıptır ama gecikmeyi kazanca dönüştürmek de mümkündür. Turizmi geliştirirken onu sürdürülebilir kılmak adına daha sistemli, daha profesyonel ve daha bilimsel iş birliği içinde Kastamonu turizmini ileri götürmemiz gerekiyor. Bu kongre sonunda yayımlanacak rapor, bizler için yol gösterici olacaktır." dedi.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş da Kastamonu denilince akla turizmin geldiğini belirtti.

Osmanlı Devleti'nin 16 eyaletinden birinin Kastamonu olduğunu ifade eden Babaş, "Kastamonu'nun geleceği turizmdir. Turizmin sürdürülebilir olması çok önemli. Biz özellikle yerel yönetim olarak tarihi, kültürel dokuya ciddi manada önem vermeye başladık. Sadece merkezde bin 400 civarında tescilli tarihi kültürel yapı var." diye konuştu.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, kongre sayesinde dünyanın değişik ülkelerinden gelen akademisyenlerin bilgilerinden de faydalanılacağını kaydetti.

Kongrenin Mahalli İdareler Paneli ile başlayacağını anlatan Aydın, katılımcıların sosyal programlarla da Kastamonu'yu tanıyacaklarını bildirdi.

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Ateş ise kongrenin düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Kastamonu Üniversitesinde öğrenim gören çeşitli ülkelerin öğrencilerince sunulan gösterilerin ardından, kongre kapsamında yapılan sunumlara geçildi.

Katılımcıların "sürdürülebilir turizm" ile ilgili akademik çalışmalarını sunacağı kongre, 25 Kasım'da sona erecek.