SAMSUN (AA) - Samsun Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Kübra Tüfek, devletin, çocuklarını okula göndermeyen aileler hakkında daha ağır yaptırımlar uygulaması gerektiğini belirtti.

Tüfek, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, BM verilerine göre her beş dakikada bir, dünyada bir kız çocuğunun şiddet sonucu hayatını kaybettiğine, her dört kız çocuğundan birinin çocuk yaştayken evlendirildiğine, insan kaçakçılığı suçlarında kurbanların yüzde 71'inin ise kadınlar ve kız çocuklarından oluştuğuna ve dünya genelinde 130 milyon kız çocuğunun okula gidemediğine işaret etti.

Yapılan araştırmaların, her yıl dünyada 7 milyon 500 bin kız çocuğunun zorla evlendirildiği gerçeğini ortaya koyduğunu aktaran Tüfek, kız çocuklarının eğitiminin önemine değindi.

Çocukların okula gönderilmesinin ailelerin tercihi olmaması gerektiğini belirten Tüfek, "Devlet, çocuklarını okula göndermeyen aileler hakkında daha ağır yaptırımlar uygulamalıdır. Okuldan uzaklaştırılan kız çocukları erken yaşta evliliğe maruz kalmaktadır. Evlenmeyen kız çocuklarının büyük bir bölümü ise ailelerine ekonomik katkı sağlamak adına çocuk işçi olarak , ağır işlerde çalışmaktadır." ifadesini kullandı.

Çocuk Koruma Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Türk Medeni Kanunu arası çocuk tanımlama farklılıklarının giderilmesi ve evlilik yaşının koşulsuz bir şekilde yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Tüfek, şunları kaydetti:

"Sorunun çözümü için yasal düzenlemeler önemli olmakla birlikte, tek başına yeterli değildir. Yasal düzenlemeler neticesinde, çocuk istismarı için getirilen cezalar ne kadar artırılmış olsa da, çocuk istismarının önünde geçilememiştir. Öncelikli olarak , yaşadığımız toplumu iyileştirmemiz gerekmektedir. Bunun için bireyin eğitimi son derece önem arz etmektedir. Kız çocukları için, toplumsal, yönetimsel farkındalık ve duyarlılığın arttırılması konusunda medya ve sivil toplum örgütlerinin rolü önemlidir. Sivil toplum örgütlerinin geniş çaplı çalışmaları ve medyanın gücü ile toplumsal algı değiştirilmelidir. Çocuklarımız ülkelerin geleceğidir. Kız çocuklarının güçlü bireyler olarak yetiştirilmesi , fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı bir hayat sürdürülmesi, sağlıklı bir toplumu da beraberinde getirecektir. Kız çocuklarımızın insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmaları için herkesin üzerine düşen görevi en etkili şekilde yerine getireceğini umut etmek istiyorum ve '11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutluyorum."