İstanbul Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterecek olan ambulansların hizmete alım töreninde konuşan İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, “İstanbul’da 112 hattına gelen günlük 60 bin civarındaki çağrının yüzde 80’i asılsız” dedi.
İstanbul Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterecek olan tam donanımlı 30 ambulans Bakırköy 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne düzenlenen törenle hizmete alındı. Ambulansların Bakırköy 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne teslimi için düzenlenen törene İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak’ta katıldı.
Programda konuşan Albayrak, 194 acil yardım istasyonu sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca filoya katılan 30 ambulansın bir bölümüyle yeni acil yardım istasyonu açacaklarını, bir bölümüyle mevcut istasyonlarda hizmet vereceklerini açıkladı.
Tören sonrası basın mensuplarının sorunlarını yanıtlayan Selami Albayrak, acil hatlara gelen asılsız ihbarlardan yakındı. İstanbul’da acil hattına bir günde 62 binden fazla çağrının yüzde 80’inin asılsız olduğunu söyleyen Albayrak şunları kaydetti:
"Üzülerek ifade edeyim ki bu kadar acil bir fonksiyonu üstlenmiş telefon hattı yüzde 80 civarında gereksiz yere aranıyor. Bu bizim komuta kontrol merkezindeki çağrı karşılayıcılarımızın önemli bir iş gücü kaybına sebep oluyor. Bu kayıp fonksiyonlarını zayıflatabiliyor. Daha acil olan hastalar için hizmetleri sürdürmemizi yavaşlatabiliyor. Biz, bugün itibariyle şehir merkezlerinden gelen çağrılara 10 dakikanın altında ulaşmayı hedefliyoruz. Bugün itibariyle çağrıların yüzde 79’una 10 dakikanın altında ulaşabiliyoruz. Yüzde 100’üne 10 dakikanın altında ulaşabilmemiz için önümüzdeki bütün engelleri bir bir onarmamız gerekir. Bu engelleri onarmak için de çok değerli halkımızdan istirhamım şudur ki, 112 çağrılarının gereksiz yere meşgul edilmemesi. Kanaatimce bu sorun da zamanla çözülmüş olacaktır."
Albayrak, torba yasayla asılsız çağrılara ceza gelmesi durumu da yorumladı. "Hiçbir yaptırım, ceza veya hapsin eğitim kadar etkili olmaz" diyen Albayrak, sorunun önüne geçilmesi için farkındalık oluşturulması gerektiğini kaydetti.
(İHA)