Bursa’nın Yenişehir ilçesinin Karaamca köyünde lise öğrencisi Yakup Solmaz, küçük yaştan beri köy hayatına ait eserleri toplayarak evlerinin bir odasını müzeye dönüştürdü.
Bursa’nın Yenişehir ilçesi Karamca köyünde oturan lise öğrencisi Yakup Solmaz, köydeki evlerinin bir odasını müzeye çevirdi. Yaklaşık 8 yaşından beri bulduğu her eski eşyayı saklayan Solmaz, bununla da yetinmeyerek çevresinde antika eşyaları bulunan kişilerden yardım istedi. Solmaz, tarihi eşyalara merakının 8-9 yaşlarında başladığını belirterek, "Elimde bulunan eski eşyaları büyük zorluklar çekerek insanlardan aldım. Kimisi vermedi. Verenlerin de karşılığında eşyalarını taşıdım. Tarlalarında çalıştım. Kimi zaman kendi yeni eşyalarımı vererek eski eşyalarını aldım. Müzemi eski eşyaları yaşatmak, kaybolmasını engellemek için açtım. Günümüzde eski eşyalara önem verilmiyor, çöplere atılıyor ya da eskicilere veriliyor. Bu da beni çok üzüyor ama topladığım bu eşyalar sayesinde yeni gelecek nesil bile üzerinden yıllar geçmiş olan eşyalara şahit olacak" dedi.

MÜZEYE GELEN ÜNLÜ SAYISI BİLİNMİYOR
Kendi imkanları ile kurduğu müzesine bir çok ziyaretçinin geldiğini ifade eden Solmaz, "Müzeme önce müze müdürü, daha sonra milli eğitim müdürü, yazarlar ve tarih araştırmacıları geldi. Müzeme gelen ziyaretçiler beni mutlu ediyor. Herkesi müzeme davet ediyorum. Bu eşyaları toplama aşamasında benimde dalga geçtiler. Çöpçü diye hitap ettiler. Fakat ben yılmadım. Azimle yoluma devam ettim. Gazeteye ilk çıktığımda onlara gösterdim ve yaptıklarından utandılar. En büyük hedefim köyümüzde büyük bir müze açmak ve müzeme turistlerin gelip ziyaret etmesidir. İnsanlardan isteğim evinde kullanmadığı işine yaramayan yada sandıklarının bir kösesinde sakladıkları eski eşyaları bana vermeleridir. Yerim küçük olduğu için maalesef elimde sergilemediğim daha farklı parçalarım var. Bunları da ileride sergilemeyi isterim. Şu an lise ikinci sınıfı okuyorum. Üniversitede sanat tarihi okumak istiyorum” diye konuştu.
Solmaz, odasında, boyunduruk, düven, tokmak, bulgur taşı, hasır, mutfak eşyaları, kap, eski giyim eşyaları, paralar, takvim yaprakları, tokaç, keçi kılından yapılmış çuval, ekmek teknesi, düven, katranlık, orak, mekik, maya teknesi gibi pek çok eşyayı bir araya getirdiğini kaydetti.
(İHA)