TRABZON (AA) - Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Türkiye daha önce de birçok darbe yaşadı ama 15 Temmuz fiilen bir işgal girişimiydi. Savunma sanayisinde, ekonomide ayağa kalkan, artık kendi kararlarını verebilen Türkiye'yi işgal girişimiydi." dedi.

Genç, Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi'nde organize edilen, "15 Temmuz Darbe Girişimi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'u klasik darbelerden farklı olarak, Türk milletini tamamen esaret altına alma girişimi olarak gördüğünü belirtti.

Türk milletinin bağımsızlık karakterinden ezelden beri vazgeçmediğine dikkati çeken Genç, "15 Temmuz'da bu, bir kez daha tekerrür etti. Türk milleti hiçbir zaman esareti kabul etmemiştir. Biz, Akif'in deyimiyle 'ezelden beri hür yaşamış' bir milletiz. Türk milleti dininden ve geleneğinden aldığı değerleri ilelebet yaşatacaktır ama o karakterinden de asla vazgeçmeyecektir. O karakter de bağımsızlıktır, esaret altına girmeme karakteridir." diye konuştu.

Genç, 15 Temmuz darbe girişiminin sadece milli iradeye yönelik darbe girişimi olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye daha önce de birçok darbe yaşadı ama 15 Temmuz fiilen bir işgal girişimiydi. Savunma sanayisinde, ekonomide ayağa kalkan, artık kendi kararlarını verebilen Türkiye'yi işgal girişimiydi. Bu hareket, 'din' gibi son derece masum motiflerle devletin içerisine sızmış hain bir çetenin işiydi ama millet kendi iradesine sahip çıkarak bu girişime 'dur' dedi. 'Türkiye'de değişecek bir şey varsa onu da ben değiştiririm.' dedi. Bu aynı zamanda bütün dünyaya örnek olacak bir olaydır."

Türkiye'nin güçlenen ve zenginleşen bir ülke olduğunu belirten Genç, şunları kaydetti:

"Ülkemiz, milli ve manevi değerleriyle kendine yeni bir vizyon çizmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesine çıkmak için çaba sarf etmeliyiz. Anadolu'nun iki temel özelliği var. Birincisi jeopolitik konumudur ki bundan dolayı Rusya ve Amerika, Ortadoğu'da Türkiye'siz hareket edemiyor. Avrupa'nın insan hakları, demokrasi gibi değerlerinden kendi yapımıza uygun olanları almakta herhangi bir mahsur yoktur. Bilim, fen ve teknoloji gibi değerlerini alarak kendi bünyemize uyarlayabilirsek ancak bu şekilde güçlü bir ülke haline geliriz. Bu çağda devletler bilgiyle beraber hakim konuma geliyor. Bir toplumda en önemli üç parametre vardır. Güvenlik, ekonomi ve adalettir. Adalet duygusunun hiçbir zaman zedelenmemesi lazım. Bunu da ülke olarak başardığımız kanısındayım."

Genç, öğrencilere kendilerini çok iyi yetiştirmeleri tavsiyesinde bulunarak, "Sizler çok donanımlı olmalısınız. Bilgiye sahip olacak, bilgi ve teknoloji üretecek bireyler olarak Türkiye'ye hizmet etmek için gayret etmelisiniz." dedi.

Konferansı, Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Zekeriya Abanozoğlu, diğer ilgililer ve öğrenciler takip etti.