GÜMÜŞHANE (AA) - Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Bir Soros modeliyle Türkiye'ye Mısır'ı yaşatmak istediler. Türkiye'de darbeyi yaşatmaya çalıştırlar ama olmadı, başaramadılar." dedi.

Yalçın, Memur-Sen Gümüşhane İl Başkanlığı tarafından Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen, "15 Temmuz, Darbeler ve Sivil Toplum" konulu konferansta yaptığı konuşmada, sivil toplumun, demokratik bir ülkede kilit noktası olduğunu belirtti.

Sivil toplumun doğru yerde olmadığı zaman, ülkenin geleceğine ilişkin düzgün hayaller kurulamayacağını vurgulayan Yalçın, "Sivil oluşumların olmadığı yerde siyasette de yozlaşma olur. Siyasetin yozlaştığı yerde militer güçlere alan açılır. Sivil toplum bu yüzden önemli. Sivil toplum içerisinde sendikal yapılar, emek örgütleri daha da önemli." diye konuştu.

Yalçın, Türkiye'de geçmiş yıllarda yaşanan darbelere ilişkin görüşlerini paylaşarak, "Her 10 yılda bir örselendik. 1960'ta seçilmiş Başbakanı indirenler, ipe gerenler, Başbakanı idam ettikleri 27 Mayıs tarihini okullarda müfredata yerleştirerek, 'demokrasi bayramı' diye kutlattılar. Böyle tablolar yaşadı bu ülke." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de demokrasinin, adı sivil ancak beyni üniformalı yapılar üzerinden baltalandığını savunan Yalçın, şöyle devam etti:

"Şapkasını alıp kaçan siyasetçiler bu konuda cesaret verebilir ama sivil toplum asla günahını affettiremez. 28 Şubat'ın bu ülkeye yaşattığı travma, sivil toplumun omurgalı durmamasının sonucu. Bu toplumun değerleri, dini ile oynadılar, milleti manipüle ettiler, kan kusturdular. ABD'deki Yahudi lobilerinin talimatlarını uygulayan Paşa, 'bin yıl sürecek.' dedi. Dayattılar, direttiler, hırpaladılar, tırpanladılar. FETÖ o dönemde açılan otobanın üzerinden yürütüldüğü için bu hacme ulaştı çünkü darbeyi beraber gerçekleştirdiler. 'Beceremediniz, bırakın gidin.' manşetinin arka planı, beraber oynaştıkları zeminlerden kaynaklı. Oyun 1946'dan sonra, NATO'ya dahil olduktan sonra her 10 yılda bir yapılan darbelerde gizli. Bütün vakıflar, dernekler, cemaatler her şey örselendi, FETÖ'ye otoban açıldı çünkü darbeyi beraber gerçekleştirdiler."

- "Darbelerin panzehiri meydanlardır"

Yalçın, Türkiye'de bir Mısır tablosu oluşturulmak istendiğini ifade ederek, Gezi Parkı odaklı olaylardan itibaren ağaç eksenli bir hadisenin başladığını dile getirdi.

Yalçın, şöyle konuştu:

"Kanal İstanbul, üçüncü köprü, üçüncü havalimanının yapılmasını istemediler. Bir Soros modeliyle Türkiye'ye Mısır'ı yaşatmak istediler. Türkiye'de darbeyi yaşatmaya çalıştılar ama olmadı, başaramadılar. Darbelerin panzehiri meydanlardır. 15 Temmuz'da 'ben şehit olamadım.' diye üzülen ve ağlayan insanların duruşu, yeni bir dünyanın habercisidir. Millet, memleket olarak çok onurlu bir duruş ve direniş göstererek, bu ülkede darbe parantezinin kapanması gerektiği konusunda önemli bir kayıt düştük."

Bu ülkede vesayete ırgatlık etmeye çalışanların bitmeyeceğini vurgulayan Yalçın, "10 yılda bir yaptıkları şeyler yine denenecektir. Son kale Türkiye. Burası ayağa kalkarsa yeni bir dünya mümkün. Bu ülkeyi belli anlamda kontrol etmiş olabilirler ama bu ülkeyi sömürgeleştiremediler. O genetiği yok edemediler. Millet olarak yeniden ayağa kalkmak durumundayız." dedi.

Konferansa Vali Okay Memiş, AK Parti Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş, Belediye Başkanı Ercan Çimen ile Memur-Sen İl Başkanı Musa Uncu da katıldı. Konferansın sonunda Yalçın'a Osmanlı tuğrasının yer aldığı tablo hediye edildi.