AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - Amasya'da modaevi olan Nihal Atalar, 18 yaşından küçük kızlara gelinlik satmıyor.

Modaevinin belli bölümlerine "18 yaşından gün almamış kızlarımıza gelinlik, nişanlık satışı ve kiralaması yapılmaz" yazısı asan Atalar, gelinlik satın almak ya da kiralamak için gelenlerden kimliklerini göstermesini istiyor ve kızın 18 yaşından küçük olması halinde satış ya da kiralama yapmıyor.

AA muhabirine açıklama yapan Atalar, KOSGEB desteğiyle gelinlik sattığı bir modaevi açtığını belirterek "Geline çocuk yakışır, çocuğa gelinlik yakışmaz" prensibiyle hareket ettiğini söyledi.

Uygulamasıyla sivil toplum kuruluşlarından ve Türkiye'nin her yerinden olumlu tepkiler aldığını dile getiren Atalar, şöyle devam etti:

"Toplumun her kesiminden olumlu tepkiler alıyorum. Bu uygulamayı Türkiye'de ilk benim yapmam, benim için gurur verici. Bu uygulama kesinlikle reklam amaçlı değil, bire bir yaşadığım ve gördüğüm acıdan sonra oluştu. Bütün meslektaşlarımızın yapması gereken bir uygulama. Çocuk gelinler toplumumuzun kanayan yarası. Herkes bu konuda bilinçli olursa bu meselenin çözüleceğine inanıyorum. Çocuk gelinlerin, bir kuaför saçını yapmazsa, bir kuyumcu altınını vermezse ve bir çiçekçi gelin arabasını süslemezse bu sorun çözülür diye düşünüyorum. Esnaf arkadaşlarımız, bazı konulara ticari boyutta bakmayıp para kazanmak yerine bu konuda duyarlı olursa olumlu sonuçlar alınacağına inanıyorum."

- "Ağlayan kızın yerine kendi kızımı koydum"

Atalar, 18 yaşından küçük kızlara gelinlik satmama kararını almasında yaşadığı bir olayın çok büyük etkisi olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Bu uygulamayı başlatmamın bir hikayesi var. Bir gün prova odasında bir kızımıza gelinlik giydirirken ağlamaya başladı. Ben de neden ağladığını sordum. 'Evlenmek istemiyorum, ailem beni zorla evlendiriyor' dedi. 'Yaşın kaç?' dedim, 16 yaşında olduğunu söyledi. Bu olaydan çok etkilendim, bu konuya ticari bir görüşle bakılmaması gerektiğini ve benim sorumluluğumun olduğunu anladım. O gün yaşadığım acıyla 18 yaşından küçüklere gelinlik satmama gereğini hissettim ve bu kararı aldım. O kızımıza da gelinlik satmadım. Tabii ki bu kararı almamda bir kadın olmamın ve 2 kızımın olmasının çok büyük etkisi oldu. O günden beri 18 yaş altında olan kızlara gelinlik ve nişan elbisesi satmıyorum. Benim de 2 tane kızım var, o gün ağlayan kızın yerine kendi kızımı koydum ve çok üzüldüm. Geline çocuk yakışır, çocuğa gelinlik yakışmaz. Esnaf arkadaşlarımız da konuya böyle baksın. O kızları kendi kızları yerine koysunlar ve böyle bir uygulama başlatsınlar."