SAMSUN (AA) - Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPARD Programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülen "LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi", 19 Mayıs ilçesinde tanıtıldı.

Belediye Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Kaymakam Abdullah Şen, 19 Mayıs Garnizon Komutanı Abdullah Tekelier, Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, 19 Mayıs İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Kuyu, daire amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Belediye Başkanı Topaloğlu, yaklaşık bir aydır devam eden çalışmalarda katkıda bulunanlara teşekkür ederek, "30 Kasım'a kadar 16 kişilik Yerel Eylem Gruplarının (YEG) kurulmasını sağlayacağız. Bu oluşum sağlandıktan sonra YEG'in çalışma ve strateji planları ile AB'ye başvuru yapılması sağlanacak. Başvuru uygunluğuna göre hedeflenen kaynakların yatırımlara akışı gerçekleşecek. LEADER yerel anlamda farkındalık yaratmak ve ilçemiz için AB fonlarından faydalanmaktır."

Yerel Kalkınma Rehberleri Dilek Volkan ve Davut Tüzüner, tarafından gerçekleştirilen sunumda LEADER projesiyle ilgili yapılması gerekenler hakkında bilgi verildi.

LEADER yaklaşımının Avrupa Birliği ülkeleri tarafından 30 yılı aşkın süredir uygulanmakta olduğunu belirten Tüzüner, şunları aktardı:

"LEADER yaklaşımı sorunların masa başında tespit ve çözümünden ziyade yerelde yaşayan insanlar tarafından sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin benimsenerek ele alınmasını sağladığı görülmüştür. İlçemizin tarım, kültür, tarih, sosyal ve bölgesel sorunları belirlenerek çözümler üretmek için Yerel Eylem Grubu oluşturulacaktır. LEADER, tarım, turizm, kültürel miras, hizmetler sektörü ve sosyal konular gibi kırsal yaşamın bütün bileşenlerini birbirine bağlayarak yerel ekonomiyi geliştirmeyi, iş imkanlarını artırmayı, yerelde henüz bulunmayan yerel kaynak ve potansiyelden yararlanarak yeni gelir kaynakları oluşturmayı, kırsalda yaşayan insanların geniş kitlelere entegrasyonunu sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amacın sağlanması için belirlenen öncelikli pilot bölgelerde YEG kurulması desteklenecek ve bu YEG sayesinde ilçeler ve bağlı yerleşim yerlerinde sayılan ilgili sektörlerde uygulamada karşılaşılan sorunlar, kaynak potansiyelleri, iş gücü sorunları, yeni iş olanakları gibi problemlerin çözümü için çalışmalar yürütülecektir."