Uzun yıllar dişinden tırnağından arttırarak belli bir birikim elde eden vatandaşların yatırım noktasında en sık tercih ettikleri alan ise gayrimenkul satın almaktır. Dünyanın diğer farklı ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de bir konut veya işyeri satın alarak bu gayrimenkulleri kiralamak en cazip yatırım türü olarak görülmektedir. 

Son zamanlarda hayatımızın her alanında olduğu gibi gayrimenkul alanında da satın alma veya kiralama için başvurduğumuz kaynakların başında internet gelmektedir. Bu büyük talebi gören internet girişimcileri de gayrimenkul ilanlarını içeren çok farklı internet siteleri kurmuşlardır. Bu internet sitelerinin sayısı gün geçtikçe çoğalmaktadır. Hal böyle olunca ekonominin genel gidişatına göre konut veya işyeri satın alacak kişilerin çok farklı alternatifler içerisinden kendi bütçelerine en uygun gayrimenkulü bulması için çok sayıda internet sitesini tercih etmeleri gerekmektedir. 

Bu noktada emlak arayan kişilerin yatırım kararlarını daha kolay bir şekilde vermelerini sağlamak ve bu işlemi internet üzerinden pratik bir şekilde çözebilmek için yeni bir girişim kuruldu. Sitemizin ismi tr.flatfy.com . Flatfy aslına bakıldığında bir emlak arama motoru olarak tanımlanabilir. Nasıl ki internette herhangi bir bilgi aradığımızda Google aracılığıyla bu bilgiye daha pratik bir şekilde ulaşabiliyorsak, Flatfy ile de aradığımız emlak ilanına pratik bir şekilde ulaşmamız mümkün olmaktadır. Flatfy’ın bünyesinde yer alan binden fazla site üzerinde aranan kriterlere göre yapılan arama sonucunda ilgilendiğiniz gayrimenkul ilanına kolay bir şekilde ulaşmanız mümkün olacaktır. 

Flatfy’ın haberimize konu olan bir diğer özelliği de sitenin veri tabanında yer alan konut verileri sayesinde ülkemizin bütün illerinin, ilçelerinin ve hatta mahallelerinin dahi genel emlak piyasasına dair istatistiki verilere anlık olarak ulaşma imkânı sağlamasıdır. Flatfy, veri tabanında yer alan bu verileri aylık olarak internet kullanıcıları ile paylaşmaktadır. 

İşte az sonra detayları ile bahsedeceğimiz ülkemizin emlak fiyatlarına ilişkin veriler, Flatfy’ın veri tabanından bu şekilde elde edilmiştir. 

Haberimizin detaylarına geçmeden önce Flatfy tarafından sunulan bu verilerin özelliklerinden bahsetmek de fayda vardır. 

Flatfy tarafından detayları aşağıda verilecek olan fiyat verilerinden yola çıkılarak yapılan karşılaştırma işlemi geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yapılmıştır. Fiyat artış veya azalış oranları verileri ise enflasyon etkisinden arındırılmış bir şekilde kullanıcılara sunulmuştur. Bu sayede, daha doğru ve güncel bir fiyat verisi kamuoyu ile paylaşılmakta ve dönemsel enflasyon etkilerinden arındırılmış reel verilerin görülmesi ile daha doğru yatırım kararları alınması noktasında kullanılabilecek verilerin sunulması sağlanmıştır. 

Şimdi de dilerseniz ülkemizin kasım ayındaki gayrimenkul piyasasında fiyatları en çok düşen üç şehrimiz ile en çok yükselen üç şehrimizin fiyat verilerine hep birlikte bir göz atalım. 

Kasım ayında ortalama konut fiyatları en çok artan 3 şehir

tr.flatfy.com sitesinden elde edilen verilere göre ülkemizin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bakıldığında ortalama satılık konut fiyatları en çok artan 3 şehrinin ikisi Doğu Anadolu 1’i ise İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. 

Kasım ayına bakıldığında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasladığımızda fiyat artışı en yüksek olan 3 şehir aşağıda verilmiştir. 

  • Muş 

  • Iğdır

  • Nevşehir

Muş

Kasım ayında ortalama satılık daire fiyatı en çok artış gösteren şehrimiz Muş olmuştur. Muş’un ortalama satılık daire fiyatlarındaki artış oranı %19,62 olmuştur. 

Geçtiğimiz ay Muş’ta ortalama satılık daire fiyatı Flatfy üzerinde verilen tüm ilanlar baz alınarak yapılan hesaplamaya göre 178.584 TL olmuştur. Bu fiyat aynı şehrin geçtiğimiz yıldaki aynı döneminde ortaya çıkan 149.016 TL’lik fiyattan yaklaşık olarak 30.000 TL daha fazladır. 

Muş’ta geçtiğimiz ay meydana gelen metrekare başına fiyat düzeyi ise 980 TL olmuştur. 

Iğdır

Flatfy’dan elde edilen verilere göre yapılan değerlendirme neticesinde fiyat oranı en çok yükselen ikinci şehrimiz ise Iğdır olmuştur. Iğdır’da ortalama fiyat düzeyi olarak geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla bakıldığında fiyat artış oranı %18,54 olmuştur. Kasım ayında Iğdır’da ortalama konut satış fiyatı düzeyi 203.832 TL olmuşken geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu değerin 170.792 TL olduğu görülmektedir. İki fiyat arasındaki fark ise yaklaşık olarak 33.000 TL olmuştur. Oransal olarak bakıldığında ise Muş ile oldukça yakın bir oranın Iğdır’da ortaya çıktığı görülmektedir. 

Iğdır’da metrekare başına ortalama konut satış fiyatı ise 1.349 TL olarak meydana gelmiştir. 

Nevşehir

Fiyat düzeyinde en yüksek artış gerçekleşen üçüncü şehrimiz ise Nevşehir olmuştur. Nevşehir bünyesinde yer alan turistik güzellikleri ile ülkemizin en büyük turizm merkezlerinden biri olmuş bir şehrimizdir. Özellikle Kapadokya ve Ürgüp bölgeleri gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ülkemizdeki en uğrak noktalarından biri olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. 

Nevşehir’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla bakıldığında artış oranının %17,38 olduğunu görüyoruz. Kasım ayında Nevşehir’de ortalama konut fiyatı olarak meydana gelen fiyat 228.844 TL olmuştur. Bu fiyat geçtiğimiz yılın aynı döneminde 191.166 TL’ye kıyasla yaklaşık 38.000 TL daha yüksektir. 

Nevşehir’deki metrekare başına ortalama satılık daire fiyatı ise 1.476 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Kasım ayında ortalama konut fiyatları en çok düşen 3 şehir

Flatfy sitesinden elde edilen verilere göre yapılan araştırmamızda geçtiğimiz ay konut fiyatlarında en çok düşüş görülen 3 şehrimiz ise genel itibarıyla ülkemizin batı bölgelerinde yer alan şehirler olmuştur. Bu sonuçlara bakıldığında insanların batı bölgelerinde yer alan şehirlere olan taleplerinde bir düşüş olduğu sonucunu çıkarmak için henüz erken olsa da bu şekilde bir bakış açısı ortaya koymak mümkün olmaktadır. Ortalama satılık daire fiyatlarına bakıldığında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla fiyatlarında en çok düşüş görülen 3 şehrimiz ise şunlardır: 

  • İstanbul 

  • Çanakkale

  • Giresun

İstanbul

Kasım ayı fiyatlarına bakıldığında fiyat seviyesinde en çok düşüş görülen şehrimizin ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul olduğunu görüyoruz. İstanbul’da geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ortalama konut fiyatlarında meydana gelen düşüş oranı %10,81 olmuştur. 

İstanbul’un Kasım ayında meydana gelen ortalama konut satış fiyatı 402.155 TL olmuştur. Bu fiyat geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 446.994 TL’den yaklaşık 40.000 TL daha düşük bir fiyattır. 

İstanbul’daki ortalama metrekare başına konut satış fiyatı ise 3.572 TL olarak meydana gelmiştir. 

Çanakkale

Ülkemizin iki boğazından birine sahip olan ve en batıda yer alan şirin şehrimiz Çanakkale’nin ortalama konut fiyatlarına bakıldığında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla düşüş oranı %6,37 olarak meydana gelmiştir. Kasım ayında Çanakkale’deki ortalama konut satış fiyatı 239.666 TL iken bu fiyat geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla bakıldığında 248.848 TL olan fiyattan yaklaşık olarak 10.000 TL daha düşüktür. 

Çanakkale’deki metrekare başına ortalama satılık daire fiyatı ise 2.291 TL olarak meydana gelmiştir. 

Giresun

Listemizin en son sırasında ise bir Karadeniz şehri olan Giresun’un olduğu görülmektedir. Giresun’da geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ortalama konut satış fiyatlarında %6,23 oranında bir düşüş meydana geldiği görülmektedir. Kasım ayında Giresun’da meydana gelen konut fiyatları 229.824 TL iken geçtiğimiz yılın aynı döneminde meydana gelen 236.578 TL’lik fiyattan yaklaşık olarak 7.000 TL daha düşüktür. 

Giresun’da metrekare başına ortalama satılık daire fiyatı ise 1.633 TL olarak meydana gelmiştir.