Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “23.-24. fasılları açmak istiyoruz. Bazı ülkelerde direnç var, ikinci dönemde bu adımlarımıza devam etmeyi düşünüyoruz” dedi.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 70. Genel Kurulu’na katıldı.
Genel Kurul’daki konuşmasına Soma’da hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Babacan, Türkiye’nin ekonomisinin, sosyal çarklarının, siyasi reform alanının değiştiğini kaydederek, “Türkiye sadece dünyada satın alma gücü paritesine göre 16., piyasa kurlarıyla 17. büyük ekonomisi değil, aynı zamanda tarımsal katıksıyla dünyanın 7. büyük ekonomisi, turizmde turist sayısı bakımından 6. büyük destinasyonu olmuştur. Türkiye’de milli gelir arttı. Bunlar meydana gelirken gelir dağılımı geçen yıla göre düzeldi. Türkiye, tüm OECD ülkeleri içerisinde gelir dağılımının en hızlı düzeldiği ülkeler arasında listenin başında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki büyümenin sağlık hizmetleri, eğitim kalitesinde değişimin gözlendiğini belirten Babacan, eğitimin kalkınmadaki en önemli argümanı olacağını ifade etti. Babacan, “Ekonomimizin açık hale gelmesi 12 yılın sonuçlarından bir tanesi. Büyükelçilikler açtık. TİKA ofisleri açtık. 3.2 milyar dolar dışarıya yardım eden ülke olduk. Yardım alan ülke olmaktan, yardım eden ülke olduk. Bizden daha büyük ülkelerden daha fazla insani yardım sağlayan ülke olduk” şeklinde konuştu.
Büyüme modellerini değiştirdiklerini söyleyen Babacan, son 12 yıllık büyüme rakamlarında özel sektörün lokomotif olduğunu belirtti. Babacan, “Kamu borcunu azaltarak, bütçe disiplinine dikkat ederek büyümeyi sağladık. Net kamu borcunu yüzde 12.7’ye düştü” diye konuştu.
12 yıldır arttıkları her adımda istikrarın önemine değinen Babacan, Avrupa’nın son altı aylık dönemde büyümenin pozitife döndüğünü söyledi.
Babacan, yasaların sık değişmemesinin, geçmişe dönük yasaların işlememesi, yargının itibarlı kararların almasının altını çizerek, “23.-24. fasılları açmak istiyoruz. Bazı ülkelerde direnç var, ikinci dönemde bu adımlarımıza devam etmeyi düşünüyoruz. Avrupa Birliği, Türkiye’nin istikrara katkı veren bir süreçtir” dedi.
Ekonomik ve sosyal konsey ile ilgili yasa tasarısının Meclis’te olduğunu ifade eden Babacan hükümet üyeleri arasında fitne fesat çabalarını gördüklerini kaydederek, “Bir tek parti hükümetiyiz. Sayın başbakanımızın liderliğinde, bütün politikalarımızı oluşturuyoruz. Tabii ki pek çok konuda farklı fikirler olabilir, karar zamanı, karar tektir, o uygulanır. Hükümet içinde, iktidar partisi içerisinde farklı görüşlerin bir karmaşa, söylem birliği eksikliğiyle ilgili itirazım var” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı ise CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu eleştirerek, “Ana muhalefet partisinin liderinin değerlendirmesinin hukukun çok uzakta olmasından dolayı üzüntümü paylaşmak istedim” ifadelerini kullandı.
Anayasa değişikliği ile ilgili değerlendirmeler yapan Yazıcı, “Türkiye Cumhuriyeti büyük bir ülkedir. Bizim tarihimizde 5 tane anayasa yapmışız. 1876, 1921,1924, 1961, 1982. Anayasayı kim yapar, millet yapar. Bu tekil bir haktır. 1876, 1961, 1982 Anayasaları darbeciler tarafından yapılmıştır. İlk defa Türk milleti Anayasa yapma hakkı sağlayabileceği bir ortama kavuşmuştur” şeklinde konuştu.
(İHA)