TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Doğuştan işitme engelli olduğu 3 yaşındayken yapılan muayene sonucu anlaşılan Funda Kesler, sessiz geçirdiği 23 yılın ardından işitmenin mutluluğunu yaşıyor. Kulağına takılan ve "can simidim" diye tabir ettiği işitme cihazı sayesinde sesleri duymaya başlayan genç kız, konuşacağı günün hayalini kuruyor.

Annesi zihinsel, babası işitme engelli olan Funda Kesler, 3 yaşına kadar konuşamayınca yakınları tarafından doktora götürüldüğünde işitme engelli olduğu belirlendi.

Duyamadığı için konuşamayan ve tüm yaşamını sessiz dünyasında geçiren Kesler'in hayatı Zile Belediyesinin "Engelsiz Gençlik Projesi"yle değişti. 

Engelli gençlerin sosyalleşmesi için açılan hediyelik eşya kursuna katılan genç kız, Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel'in girişimleri sonucu Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde takılan işitme cihazı sayesinde duymaya başladı.

- Vidinel'e teşekkürünü mektupla illetti

Hayata 23 yıl sonra yeniden "merhaba" diyen Funda Kesler, duygularını, tedavisinde kendisine destek olan Vidinel'e yazdığı mektupta anlattı.

"Sayın Başkanım" diye başladığı mektubunda "Ben şu an 23 yaşındayım ancak dünyaya 'merhaba' diyeli 6 ay oldu. Kendimi bildim bileli işitme engelliyim" sözleriyle duygularını kaleme alan genç kız, çok sevdiği anne, babası, anneannesi ve arkadaşlarının konuşmalarını, seslerini hiç işitemediğini belirtti. 

Mektubunda ailesinin kendisini 12 yaşına kadar tedavi ettirmeye çalıştığını ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle bunu başaramadıklarını aktaran Funda Kesler, yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı:

"Bu imkansızlık hayatıma kara bulut gibi çöktü ve beni tüm dünyadan kopardı. Artık hiçbir şey işitemiyor, konuşamıyordum. Ta ki sizlerin yapmış olduğu Engelsiz Gençlik Projesi'ne kadar. Bu projede ailem beni hediyelik eşya kursuna yazdırdı. Bu kursta benim gibi engelli arkadaşlarımı tanıdım ve Allah'ıma şükrettim. Günün birinde evimize kursiyer ziyaretine geldiniz. Ailemden durumum hakkında bilgi alıp harekete geçtiniz. Önce Zile Devlet Hastanesi, ardından Gaziosmanpaşa Üniversitesi. Nihayet tedavim başladı. Tedavi sonunda işitme cihazı alınması tavsiye edildi. Bu cihazı alacak maddi gücümüz yoktu. Sizler 'bu cihazı alıp seni yeniden güldürmek istiyoruz' dediniz. Sonunda bana hayata 'merhaba' diyebileceğim bir can simidi uzattınız. Ben de bu can simidine sımsıkı sarıldım. Şu an sizin sayenizde tüm sevdiklerimin sesini işitebiliyorum hatta onlar sustuğu zaman onlara konuşmaları için yalvarıyorum çünkü sevdiklerimin sesini duymaya çok ihtiyacım var. Beni hayatta yeniden güldürdünüz. Allah da sizleri güldürsün."  

- "Derdini yavaş yavaş anlatmaya başladı"

Genç kızı evinde ziyaret eden Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Funda ve ailesinin en güzel bayram hediyesini aldığını söyledi.

"Engelsiz Gençlik Projesi"ni hayata geçirdiklerini anlatan Vidinel, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız 550 projeden 23 proje arasına bizim projeyi aldı. Engellilerimizin sosyal hayata kazandırılmasına yönelik projeydi" dedi. 

Proje sayesinde Funda'yla tanıştıklarını ifade eden Vidinel, şunları kaydetti:

"Kendisi hem konuşamıyor hem de duyamıyordu. Doktorlarımızın muayene etmesini istedik. Muayene sürecinden sonra doktorlarımız Zilemizde yaptıkları muayene sonucunda duyabileceğini ifade ettiler. Kardeşimiz bugüne kadar hiç bir sözcük duymamış. Kendisini ifade edemiyor. Aldığımız işitme cihazıyla duymaya başladı. Funda kardeşimiz artık duyarak derdini yavaş yavaş anlatmaya başladı. O kadar mutlu."

Vidinel, Funda'nın sağlıklı insanlar gibi konuşabilmesi için kendisine tedavi süresince belediye olarak destek vereceklerini vurguladı.

- Anneannesi bakıyor

 Funda Kesler ile zihinsel engelli 42 yaşındaki annesi Zülüfe ve işitme engelli 52 yaşındaki babası Doğan Kesler'in bakımlarını üstlenen anneanne Gülser Beyaz, "Kızımla ailesi köydeydi. Burada bakımları olmadı. Daha sonra bunları ilçeye getirdim. Kendilerini idare edemiyorlar. Bunların her şeyiyle ben ilgileniyorum. Her şeyleri benim" dedi.

İlçede engelliler için proje başlatıldığını duyunca müracaat ettiklerini anlatan Beyaz, "Sonra Başkanımız bizi ziyarete geldi. Onun sayesinde doktorlar baktılar, işitme cihazını aldılar. Şimdi torunum duymaya başladı" diye konuştu.